817
| ΙΝΤΙΜΕnews

Τσιόδρας και Κικίλιας στην Ιερά Σύνοδο – επί τάπητος η υποχρεωτικότητα και στους ιερείς

Protagon Team Protagon Team 13 Ιουλίου 2021, 10:44
|ΙΝΤΙΜΕnews

Τσιόδρας και Κικίλιας στην Ιερά Σύνοδο – επί τάπητος η υποχρεωτικότητα και στους ιερείς

Protagon Team Protagon Team 13 Ιουλίου 2021, 10:44

Παροτρύνετε ακόμη και εξ άμβωνος το ποίμνιο να εμβολιαστεί, είχε πει (εδώ) στον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ζητώντας με τον τρόπό αυτό την ενεργή συνδρομή της Εκκλησίας στην εθνική προσπάθεια να πειστούν και οι δύσπιστοι-καχύποπτοι έναντι του εμβολίου κατά της Covid-19 να εμβολιαστούν.

Και το μήνυμα αυτό αναμένεται να μεταφέρουν και στους υπόλοιπους ιεράρχες, ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, και ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας κατά τη σημερινή συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου.

Τα πρώτα δείγμα της «συστράτευσης» της ηγεσίας της Εκκλησίας στην «Επιχείρηση Ελευθερία» δόθηκε με την απόφαση παραπομπής αρνητών μητροπολιτών, όπως ο Κυθήρων και ο Αιτωλίας, ενώ χαρακτηριστική ήταν η δήλωση του μητροπολίτη Μεσσηνίας Χρυσόστομου -εκ των υποστηρικτών της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού και στους ιερείς- ότι «αμαρτάνουν όσοι δεν εμβολιάζονται»

«Η υποχρεωτικότητα», τόνισε ο μητροπολίτης Χρυσόστομος, «πρέπει να έχει μια γενική εφαρμογή σε όλη την κοινωνία. Κανένας δεν μπορεί να εξαιρεθεί, ούτε οι ιερείς, καθώς είμαστε όλοι ευάλωτοι απέναντι στον κίνδυνο της Covid19».

Γι’ αυτό, «θα πρέπει να ισχύει σε όλο τον πληθυσμό. Κάθε μέλος της κοινωνίας, εάν θέλει να μην διασπείρει το θάνατο και την καταστροφή, πρέπει να εμβολιαστεί», υπογράμμισε, απορρίπτοντας παράλληλα τα περί καταπάτησης των ατομικών δικαιωμάτων με τους εμβολιασμούς.

«Το ατομικό δικαίωμα καταξιώνεται όταν εγώ σέβομαι τον άλλον άνθρωπο και όταν δεν γίνομαι αφορμή να πεθάνει ο άλλος ο άνθρωπος. Να εμβολιαστούμε για να σπάσουμε την αλυσίδα του θανάτου. Μπροστά στο δίλημμα ζωή ή θάνατος δεν υπάρχει εάν το Σύνταγμα ή δεν το εφαρμόζουμε», ξεκαθάρισε ο ιεράρχης, για να συμπληρώσει:

«Από την στιγμή που ο άνθρωπος γίνεται αιτία να προκαλείται θάνατος στη ζωή του ίδιου και των συνανθρώπων του, αυτό είναι αμαρτία. Κάθε ένας από εμάς πρέπει να καθορίσει τη σχέση του με τον συνάνθρωπό του».

«Μέχρι σήμερα η στάση της επίσημης Εκκλησίας απέναντι στον εμβολιασμό και την αναγκαιότητά του είναι δεδομένη. Σχεδόν η πλειονότητα των μητροπολιτών στηρίζει αυτή την προσπάθεια», υποστήριξε ο Χρυσόστομος και πλέον πρόσθεσε,  το μόνο που μπορεί να κάνει [η Εκκλησία] είναι να προσπαθήσει να πείσει τους αρνητές των εμβολίων μέσα από τη διδασκαλία της και την προσωπική επαφή των κληρικών με τους πιστούς, ότι «δεν υπάρχει τίποτα το μεταφυσικό» πίσω από τα εμβόλια, «καμία δεισιδαιμονία ή συνωμοσιολογία».

«Το ανησυχητικό είναι ότι υπάρχουν πολλοί νέοι άνθρωποι που βρίσκονται κάτω από αυτό το πέπλο της συνωμοσίας και της δεισιδαιμονίας και δεν πάνε να εμβολιαστούν. Πολύ επικίνδυνο για το σύνολο της κοινωνίας», παρατήρησε ο μητροπολίτης Μεσσηνίας

Ερωτηθείς εξάλλου  για τη στάση ιερέων στην Κρήτη που αρνούνται να κοινωνήσουν όσους έχουν εμβολιαστεί, ξεκαθάρισε ότι «κανένας δεν έχει δικαίωμα να αποκλείσει κάποιον πιστό από το μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας επειδή έχει εμβολιαστεί ή επειδή δεν έχει εμβολιαστεί». «Το Μυστήριο, η συμμετοχή και η προσέλευση δεν έχει να κάνει με αυτή τη διάσταση της ζωής. Όποιοι το κάνουν είναι υπόλογοι απέναντι στο Θεό, την Εκκλησία και στον επίσκοπό τους», σχολίασε σε αυστηρό ύφος.

Οσο για την παρουσία Κικίλια – Τσιόδρα στη συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου, μιλώντας στην ΕΡΤ, ο  μητροπολίτης Ιλίου Αθηναγόρας  είπε ότι «θα υπάρξει ενημέρωση γύρω από το περιεχόμενο της πρόσφατης συνάντησης του Αρχιεπισκόπου με τον Πρωθυπουργό … Θα δούμε τι ακριβώς ζητήθηκε και τι μπορούμε να κάνουμε…».

Οπως επεσήμανε ο μητροπολίτης Αθηναγόρας ι περισσότεροι ιεράρχες έχουν εμβολιαστεί «καθώς επίσης και μεγάλο μέρος των ιερέων», αν και παραδέχθηκε ότι ο εμβολιασμός «θα μπορούσε και καλύτερα».

«Συνωμοσιολόγοι», είπε,  «υπάρχουν παντού και μέσα και έξω από τις εκκλησίες», κληθείς να σχολιάσει κρούσματα ρνητών εντός της Εκκλησίας. «Χρειάζεται», πρόσθεσε, «σωστή ενημέρωση ώστε να αντιληφθούμε πως όταν έχουμε μια δύσκολη κατάσταση, αφενός μεν την περνάμε όλοι ενωμένοι, αφετέρου δε υπάρχει μια συνεργασία ανάμεσα στους γιατρούς, στην Πολιτεία που αποφασίζει και, βεβαίως εφόσον μας ζητηθεί, και από την Εκκλησία”.

Αλλά και ο μητροπολίτης Νέας Ιωνίας Γαβριήλ χαρακτήρισε τον εμβολιασμό «μάχη», και έθιξε το θέμα των χωρών που δεν έχουν πρόσβαση, γενικότερα, σε εμβόλια:«Όποιος θεωρεί ότι με το εμβόλιο θα υπάρξει επάνω του κάποια μορφή ελέγχου θα πρέπει να καταλάβει ότι δεν υπάρχει καλύτερος έλεγχος από το κινητό μας. Πρέπει να αντιληφθούμε αυτά που έχει πετύχει η επιστημονική κοινότητα για να έχουμε ένα αποτελεσματικό εμβόλιο. Πρέπει να εμπιστευτούμε τους ανθρώπους που είναι αρμόδιοι για αυτά τα πράγματα. Πρέπει να δείξουμε συνυπευθυνότητα και αγάπη για τον συνάνθρωπο. Πρέπει να εμβολιαστώ για να προστατέψω τον εαυτό μου αλλά και τον δίπλα μου», τόνισε ο Μητροπολίτης μιλώντας στο Action 24.

Ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος ο οποίος νόσησε τόνισε «Ο εμβολιασμός όλων μας, ειδικά ημών των μεγαλυτέρων σε ηλικία, δεν είναι μόνο μια πράξη ατομικής ευθύνης, αλλά και μια πράξη χριστιανικής αλληλεγγύης και αγάπης προς τον πλησίον μας», υπογράμμισε από την πλευρά το ίδιος ο Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμος.

«Το εμβόλιο», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Αρχιεπίσκοπος, «μας προσφέρει τη δυνατότητα επαναφοράς της κανονικότητας της ζωής μας και την ανθρώπινη αγκαλιά που τόσο πολύ μας έχει λείψει. Εμείς οι κληρικοί, πρέπει πρώτοι να δώσουμε το καλό παράδειγμα και να φροντίσουμε να αντιληφθούν όλοι και όλες ότι η διδασκαλία του Ευαγγελίου παραποιείται και χαλκεύεται από όσους, αφελώς ή ιδιοτελώς, επιχειρούν, με τερατολογίες, μυθεύματα και θεωρίες συνωμοσίας, να παραπλανήσουν και να εκφοβίσουν συνανθρώπους μας».

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...