357
O τούρκος ΥΠΕΞ σε πρόσφατες δηλώσεις του | Reuters

Τσαβούσογλου προς Τραμπ: Δεν θα μας εκφοβίσει καμία απειλή

Protagon Team Protagon Team 14 Ιανουαρίου 2019, 21:28
O τούρκος ΥΠΕΞ σε πρόσφατες δηλώσεις του
|Reuters

Τσαβούσογλου προς Τραμπ: Δεν θα μας εκφοβίσει καμία απειλή

Protagon Team Protagon Team 14 Ιανουαρίου 2019, 21:28

Με τη φράση «η Τουρκία δεν φοβάται τις απειλές του προέδρου Τραμπ» απάντησε ο ΥΠΕΞ της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στην αυστηρή προειδοποίηση προς την Αγκυρα που έκανε -μέσω Twitter- ο αμερικανός πρόεδρος.

Ο Ντόναλντ Τραμπ αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο επίθεσης τουρκικών δυνάμεων στους Κούρδους της Συρίας και απείλησε πως σε αυτή την περίπτωση οι ΗΠΑ «θα καταστρέψουν οικονομικά την Τουρκία».

Μιλώντας, νωρίτερα τη Δευτέρα σε δημοσιογράφους, ο τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε, σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu, ότι «οι στρατηγικοί εταίροι δεν μιλάνε μέσω των social media».

Στη συνέχεια, υπερασπίστηκε το ενδεχόμενο μιας τουρκικής επιχείρησης στη Συρία, τονίζοντας ότι «τρομοκρατικές ομάδες ελέγχουν το ένα τρίτο της Συρίας και στοχεύουν στη διάσπαση της χώρας».

Ο Τσαβούσογλου διευκρίνισε ότι «η Άγκυρα δεν φοβάται τις απειλές του προέδρου Τραμπ», ενώ υποστήριξε ότι ο αμερικανός πρόεδρος δέχεται μεγάλη πίεση -από τη Συρία- ώστε να μην απομακρύνει τις αμερικανικές δυνάμεις.

Την ίδια ώρα, σε συνέντευξη Τύπου, ο Ιμπραήμ Καλίν, εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας είπε ότι είναι «ολέθριο λάθος να εξισώνονται οι Κούρδοι της Συρίας με το PKK, το οποίο βρίσκεται στη λίστα τρομοκρατών των ΗΠΑ, όπως και με το συριακό του “παρακλάδι”, το PYD/YPG».

Ο Καλίν, προετοιμάζοντας το έδαφος για την επιχείρηση κατά κουρδικών δυνάμεων, τόνισε ότι «η Τουρκία πολεμά τους τρομοκράτες, όχι τους Κούρδους. Θα προστατεύσουμε τους Κούρδους και τους Σύρους από όλες τις τρομοκρατικές απειλές» προσέθεσε.

Τι ανέφερε ο Τραμπ νωρίτερα

Ο Τραμπ προειδοποίησε την Τουρκία ότι θα υποστεί οικονομική καταστροφή εάν οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις επιτεθούν εναντίον των Κούρδων της Συρίας.

Έγραψε επίσης ότι σχεδιάζεται η δημιουργία μιας «ουδέτερης ζώνης 20 μιλίων» χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις για το πού θα βρίσκεται ή ποιος θα καλύψει το κόστος αυτού του μέτρου.

Ταυτόχρονα προέτρεψε τους Κούρδους να μην «προκαλούν» την Άγκυρα.

Τόνισε επίσης ότι «η Ρωσία, το Ιράν και η Συρία επωφελήθηκαν περισσότερο από την μακροπρόθεσμη πολιτική για την καταστροφή του ΙΚΙΛ στη Συρία – φυσικοί εχθροί. Κι εμείς ωφελούμαστε επίσης αλλά είναι καιρός τώρα να επιστρέψουν οι στρατιώτες μας στο σπίτι. Στοπ στους ΠΟΛΕΜΟΥΣ ΧΩΡΙΣ ΤΕΛΟΣ».

Από την πλευρά του ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απειλεί να εξαπολύσει στρατιωτική επιχείρηση ευρείας κλίμακας στη βόρεια Συρία εναντίον των μελών της παραστρατιωτικών οργάνωσης Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), που η Άγκυρα χαρακτηρίζει «τρομοκράτες».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...