609
Ο θρυλικός ήρωας κόμικς Τεν Τεν και ο πιστός του σκύλος, Μιλού | Le Petit Vingtième

Τι σχέση έχει ο… 90χρονος Τεν Τεν με τον Ελον Μασκ;

Protagon Team Protagon Team 14 Ιανουαρίου 2019, 14:36
Ο θρυλικός ήρωας κόμικς Τεν Τεν και ο πιστός του σκύλος, Μιλού
|Le Petit Vingtième

Τι σχέση έχει ο… 90χρονος Τεν Τεν με τον Ελον Μασκ;

Protagon Team Protagon Team 14 Ιανουαρίου 2019, 14:36

Η γοητεία των κόμικς, είναι ότι όσο κι αν κιτρινίζουν οι σελίδες στις οποίες πρωτοέκαναν την εμφάνισή τους, οι ίδιοι οι χάρτινοι ήρωες, δεν γερνούν ποτέ. Το ίδιο συμβαίνει και με τον δημοφιλέστατο «Τεν Τεν», τον δαιμόνιο νεαρό με το πεταχτό τσουλούφι και τον πιστό σκύλο «Μιλού», που δημιούργησε πριν από 90 ολόκληρα χρόνια το ευφυές πενάκι του Βέλγου Ερζέ (πραγματικό όνομα: Ζορζ Προσπέρ Ρεμί).

«Ο Τεν Τεν είναι ο αιώνιος έφηβος. Δεν μεγαλώνει, και φυσικά, ούτε γερνάει. Ολα αυτά τα απίθανα, είναι που τον κάνουν τόσο δημοφιλή, καθώς κανείς δεν μπορεί να τον αποκωδικοποιήσει απόλυτα. Είναι από μόνος του αντικείμενο ψυχαναλυτικής έρευνας: δεν έχει γονείς, δεν ξέρουμε τίποτα για τα παιδικά του χρόνια, δεν έχει παρελθόν, δεν έχει ηλικία. Κι ακριβώς επειδή ο Τεν Τεν είναι ένας μη ρεαλιστικός ήρωας, τόσοι διαφορετικοί τύποι ανθρώπων μπορούν να ταυτιστούν μαζί του» λέει στη γαλλική Figaro o Μπενουά Πίτερς, ο βιογράφος του Ερζέ.

Το σύμπαν του «Τεν Τεν» αντέχει αναρίθμητες ερμηνείες, ακριβώς επειδή πρόκειται για ένα πολύ κλειστό σύστημα, όπως αναφέρει δημοσίευμα της ιταλικής Corriere della Sera. Μέσα από 24 άλμπουμ με τις περιπέτειές του, δύο εκ των οποίων έμειναν ανολοκλήρωτα, όσοι ήταν να ταυτιστούν μαζί του και να τον αγαπήσουν για πάντα, το έκαναν και με το παραπάνω.

Οπως άλλωστε είχε πει κάποτε ο ίδιος ο Ερζέ: «Οι συνεργάτες μου θα μπορούσαν να κάνουν πολλά χωρίς εμένα, ίσως και πολύ καλύτερα από εμένα. Αλλά το να δώσω ζωή στον Τεν Τεν και στους υπόλοιπους ήρωες όπως στον καπετάνιο Χάντοκ και στους δίδυμους ντετέκτιβ Ντιπόν και Ντιπόν, αυτό ήταν πραγματικά το μόνο που μπορούσα να κάνω εγώ καλά. Ο Τεν Τεν είναι εγώ και εγώ είμαι ο Τεν Τεν, όπως ακριβώς ο Γκιστάβ Φλομπέρ δεν μπορούσε ποτέ να αποσυνδεθεί από την “Μαντάμ Μποβαρί”».

Σε αντίθεση με άλλους διάσημους ήρωες κόμικς όπως ο «Αστερίξ», ο «Λούκι Λουκ» κ.ά, οι περιπέτειες του Τεν Τεν σταμάτησαν με τον θάνατο του δημιουργού του, κανείς δεν είχε το δικαίωμα να αναλάβει τα ηνία και να συνεχίσει τις ιστορίες από εκεί που τις είχε αφήσει ο Ερζέ. Αυτό μπορεί να αλλάξει την 1η Ιανουαρίου του 2054 (!), καθώς θα έχουν συμπληρωθεί 70 χρόνια από τον θάνατό του.

Η κινηματογραφική εκδοχή του «Τεν Τεν» διά χειρός Στίβεν Σπίλμπεργκ στην ταινία «υστικό του μονόκερου» (Paramount Pictures)

Εν τω μεταξύ, οι σκηνοθέτες Πίτερ Τζάκσον και Στίβεν Σπίλμπεργκ συνεργάζονται για την κινηματογραφική μεταφορά μίας ακόμη ιστορίας του δημοφιλούς ήρωα, ύστερα από την ταινία «Το μυστικό του μονόκερου» που βγήκε στις αίθουσες το 2011.

Ο Τεν Τεν είναι ο αγαπημένος (και) του Ελον Μασκ

Ενας αναπάντεχος φαν του Τεν Τεν είναι και ο εκκεντρικός μεγιστάνας Ελον Μασκ, ο οποίος το απέδειξε έμπρακτα πριν από λίγες ημέρες, όταν έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφίες ενός ακόμη ακριβού «παιχνιδιού» που δημιούργησε, του «Big Falcon Rocket», που πλέον είναι γνωστό με το όνομα «Starship» και αναμένεται να κατασκευαστεί σύντομα σε φυσική κλίμακα και να ετοιμαστεί για πραγματική εκτόξευση.

Πρόκειται για έναν απαστράπτοντα πύραυλο από ανοξείδωτο ατσάλι, που έλαμπε κάτω από τον καυτό ήλιο του Τέξας. Αυτή η φουτουριστική εικόνα προήλθε από τη διαστημική εταιρεία του Μασκ, «SpaceX».

Ο πύραυλος με τον οποίο ταξίδεψε ο «Τεν Τεν» και η παρέα του στη Σελήνη, ενέπνευσε σχεδιαστικά τον αντίστοιχο που κατασκεύασε η εταιρεία του Ελον Μασκ (Twitter)

«Αγαπάω το ντιζάιν του πυραύλου από τις περιπέτειες του Τεν Τεν και κατά κάποιον τρόπο ήθελα να κινηθώ προς τα εκεί. Οταν έχεις αμφιβολίες, πρέπει να ποντάρεις στον Τεν Τεν» ήταν το σχόλιο του Μασκ στο Twitter, αποκαλύπτοντας ότι η έμπνευση για το συγκεκριμένο πρότζεκτ ήταν η ιστορία “Αποστολή στη σελήνη” του Τεν Τεν, στην οποία χρησιμοποιείται ένας ίδιου σχήματος πύραυλος.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

3

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...