450
|

Τσακαλώτος: Δεν κινδυνεύει το Ασφαλιστικό – Οι μεγάλοι συνταξιούχοι θα πεθάνουν!

Protagon Team Protagon Team 21 Σεπτεμβρίου 2018, 15:00

Τσακαλώτος: Δεν κινδυνεύει το Ασφαλιστικό – Οι μεγάλοι συνταξιούχοι θα πεθάνουν!

Protagon Team Protagon Team 21 Σεπτεμβρίου 2018, 15:00

To μακάβριο επιχείρημα που χρησιμοποίησε και ο Αλέξης Τσίπρας από τη ΔΕΘ για τη βιωσιμότητα του Ασφαλιστικού, ότι δηλαδή οι συνταξιούχοι που βλάπτονται από το μέτρο της «προσωπικής διαφοράς», θα φύγουν… από τη ζωή και άρα από το σύστημα, επιστράτευσε και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Ηταν βέβαια πιο διακριτικός, πιο απολογητικός και άλλωστε, για να είμαστε δίκαιοι, εκ της θέσεώς του ως υπουργός Οικονομικών γνωρίζει ότι σε κάθε έκθεση βιωσιμότητας του Ασφαλιστικού λαμβάνεται υπ’ όψιν το προσδόκιμο ζωής.

Απλώς γνωρίζει επίσης ότι στην πολιτική υπάρχουν πράγματα που λέγονται και δεν γίνονται και άλλα που γίνονται αλλά δεν λέγονται…

Με δεδομένο, λοιπόν, τον θάνατο των μεγάλων συνταξιούχων μέσα στις επόμενες δεκαετίες, η «προσωπική διαφορά» στις συντάξεις δεν απειλεί τη σταθερότητα του Aσφαλιστικού. Αυτή ήταν η εκτίμηση του κ. Τσακαλώτου ο οποίος μίλησε στο 13ο ελληνικό Roadshow που διεξήχθη στο Λονδίνο.

«Το μέτρο επηρεάζει μόνο τους παλιούς συνταξιούχους που ήταν μέσα στο Ασφαλιστικό πριν την μεγάλη μεταρρύθμιση του 2016», εξήγησε αρχικά ο κ. Τσακαλώτος.

Αναλύοντας, ο υπουργός είπε η διαφορά που προβλεπόταν εξασφάλισε ότι η μείωση των συντάξεων για όσους ήταν ήδη πολλά χρόνια μέσα στο σύστημα δεν θα ήταν «ακραία». «Ηταν ήδη συνταξιούχοι, είχαν ήδη κάνει το στρατηγικό πλάνο για τη ζωή τους. Έτσι, για να μετριαστεί το χτύπημα από τη μείωση των συντάξεων από τα 1.600 στα 1.000 που θα ήταν η νέα τους σύνταξη με βάση των επανυπολογισμό, ίσως πήραν 1.300 ευρώ – αυτά τα 300 ευρώ είναι που αποκαλούμε προσωπική διαφορά. Αυτή τη διαφορά θα επηρεάσει η περικοπή του 2019. Θα μειώσει την προσωπική διαφορά».

«Δεν υπάρχει λεπτός τρόπος για να το πω, αλλά αυτοί οι άνθρωποι θα εγκαταλείψουν φυσικά το σύστημα γιατί είναι οι μεγάλοι συνταξιούχοι. Έχω προσπαθήσει να σκεφτώ έναν ευφημισμό για να το πω αλλά βασικά θα βγουν από το σύστημα. Μέχρι το 2030, το 2040 δεν θα είναι εκεί. Δεν θα υπάρχει καμία μακροπρόθεσμη συνέπεια στη σταθερότητα του συστήματος», είπε στα αγγλικά ο κ. Τσακαλώτος για να πείσει το διεθνές ακροατήριό του.

Αυτή η παραδοχή του κ. Τσακαλώτου προκάλεσε, μεταξύ άλλων, την αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας.

Από την Πειραιώς παρατήρησαν ότι η φράση του υπουργού Οικονομικών είναι ενδεικτική του τρόπου που σχεδιάζει η κυβέρνηση να λύσει το ασφαλιστικό και να μην κοπούν οι συντάξεις.

«Τελικά δεν ειπώθηκε κατά λάθος. Την ευχή που έδωσε στη ΔΕΘ ο κ. Τσίπρας να αποδημήσουν το γρηγορότερο οι 1,5 εκατομμύρια συμπολίτες μας που είναι άνω των 70 ετών, την επανέλαβε ως λύση για το Ασφαλιστικό και ο υπουργός Οικονομικών», σχολίασε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Όσο για την περικοπή των συντάξεων, από τη ΝΔ επεσήμαναν πως η κυβέρνηση «αφού τις υπέγραψε μόνη της», πλέον θέλει να τις ακυρώσει «προσπαθώντας να πείσει τους Θεσμούς ότι αφορούν μελλοθάνατους».

Καυστικό ήταν και το σχόλιο του εκπροσώπου Τύπου του Ποταμιού Δημήτρη Τσιόδρα:

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...