568
Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής | INTIMENEWS/ΜΠΑΛΤΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

Τσακαλώτος: «Δεν λέμε ότι τελείωσε η λιτότητα»

Protagon Team Protagon Team 28 Φεβρουαρίου 2017, 18:26
Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής
|INTIMENEWS/ΜΠΑΛΤΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

Τσακαλώτος: «Δεν λέμε ότι τελείωσε η λιτότητα»

Protagon Team Protagon Team 28 Φεβρουαρίου 2017, 18:26

«Η κυβέρνηση δεν ωραιοποιεί την κατάσταση ούτε και λέει ότι τελείωσε η λιτότητα», είπε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, κατά τη δευτερολογία του στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής. Λίγο πριν, κυβερνητική πηγή έλεγε πώς τα νέα μέτρα δεν θα περιλαμβάνουν επιπλέον λιτότητα. Υπάρχει θέμα διάστασης απόψεων μεταξύ Μαξίμου και υπουργείου Οικονομικών;

Κατά τη Νέα Δημοκρατία, ναι, υπάρχει θέμα. Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος «άδειασε το Μέγαρο Μαξίμου», ανέφεραν κύκλοι της Νέας Δημοκρατίας, καταλογίζοντάς του ότι «παραδέχθηκε τη διατήρηση υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων και άρα την λήψη μέτρων διαρκούς λιτότητας». Εκεί παρενέβη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος που είπε ότι «οι ειδήσεις περί δήθεν διαφωνίας Τσίπρα – Τσακαλώτου είναι τόσο αξιόπιστες όσο και εκείνοι που τις διαδίδουν».

Ο κ. Τσακαλώτος, μιλώντας στη Βουλή, επέμεινε ότι αυτή την ώρα η κυβέρνηση δεν μπορεί να δώσει λεπτομέρειες για τα αντίμετρα που μπορεί να προτείνει. «Να σας πω για παράδειγμα, χωρίς να δεσμευτώ, ότι θα μπορούσε να προβλεφθεί για τους συνταξιούχους μείωση του ποσοστού που πληρώνουν για τα φάρμακα», σημείωσε ο υπουργός. Για το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE), δήλωσε αισιόδοξος ότι αν κλείσει η συμφωνία, η Ελλάδα θα μπορέσει να μπει στο QE, έσπευσε όμως να υπογραμμίσει ότι «τίποτε δεν είναι συμφωνημένο μέχρι όλα να είναι συμφωνημένα». «Αν δεν το δω όλο το πακέτο δεν θα υπάρξει ελληνική συμφωνία. Θα δούμε και τα μεσοπρόθεσμα, και αν είναι και το ΔΝΤ μέσα, τότε είναι σχετικά απλή η διαδικασία του QE», είπε ο υπουργός Οικονομικών. Ερωτηθείς αν είναι αντισυνταγματική η προνομοθέτηση μέτρων, επεσήμανε ότι η δική του άποψη είναι πως δεν είναι αντισυνταγματική. «Αυτό που ήταν αντισυνταγματικό, που είχαμε πρόβλημα ήταν να κάνουμε υπό αίρεση νομοθέτηση», πρόσθεσε.

Οσον αφορά το χρονοδιάγραμμα της συμφωνίας, είπε ότι όλα αναμένεται να τελειώσουν στο Eurogroup του Μαρτίου. Και μετέφερε μέρος της πολιτικής ευθύνης για τις καθυστερήσεις τόσο στη Νέα Δημοκρατία, όσο και σε ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι:  «Να δούμε τα νομοσχέδια που έχουν περάσει το τελευταίο χρόνο και να μου πει ο Κυριάκος Μητσοτάκης αν μπορούσαν να περάσουν σε τρεις μήνες», τόνισε. «Το ΔΝΤ ζητούσε να πάρουμε 2% του ΑΕΠ επιπλέον μέτρα αλλά ο Πιέρ Μοσκοβισί απάντησε ότι το πακέτο θα είναι ουδέτερο και για κάθε ένα μέτρο κακού μέτρου θα υπάρξει αντίμετρο».

Αναφορικά με τα κομμάτια της συμφωνίας, είπε ότι «το πρώτο κομμάτι της συμφωνίας είναι τα ουδέτερα δημοσιονομικά μέτρα. Το δεύτερο κομμάτι είναι ότι μέχρι τον Δεκέμβριο το ΔΝΤ έλεγε πως ό,τι κάναμε στις συλλογικές διαπραγματεύσεις ήταν επιστροφή στο παρελθόν

Σταϊκούρας: «Είστε κυβέρνηση των προθύμων»

«Μετά τη σημερινή σας τοποθέτηση, πολύ φοβάμαι ότι η δημιουργική ασάφεια παραμένει», δήλωσε ο τομεάρχης Οικονομικών του κόμματος Χρήστος Σταϊκούρας, ο οποίος έλαβε τον λόγο αμέσως μετά τον υπουργό Οικονομικών και κατηγόρησε τον κ. Τσακαλώτο λέγοντας: «Είστε κυβέρνηση των προθύμων».

Κουτσούκος: «Δώσατε μείωση συντάξεων και αφορολόγητου για να επιστρέψει η τρόικα»

«Κρύβεται ομιλώντας ο κ. Τσακαλώτος», σχολίασε υποστήριξε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Κουτσούκος. «Το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης είναι ότι έδωσε τα πάντα για να επιστρέψει η τρόικα. Μείωση αφορολόγητου και συντάξεων. Αυτά τα χαρακτήρισε λεπτομέρειες ο κ. Τσακαλώτος και επέλεξε να μιλήσει για διαφορές μεταξύ ΔΝΤ και ΕΕ. Λες και ο ίδιος δεν είχε στείλει επιστολή στο ΔΝΤ παρακαλώντας για την παραμονή του. Πληρώνουμε το πρώτο εξάμηνο του 2015 και τις καθυστερήσεις πρώτης και δεύτερης αξιολόγησης».

Απευθυνόμενος στον υπουργό Οικονομικών, τον κάλεσε να απαντήσει: «Είχατε πει ότι το 3,5% πρωτογενές πλεόνασμα είναι στόχος μη αποδεκτός. Το αποδεχτήκατε και μετά το 2018; Είχατε πει ότι θα παραιτηθείτε, αν μειωθεί το αφορολόγητο. Το δεχθήκατε. Ο κ. Κατρούγκαλος κορόιδευε ότι δεν θα γίνει περικοπή συντάξεων. Το αποδεχθήκατε;».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...