863
O υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης καταφθάνει στο Χίλτον | INTIMENEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Οι υπουργοί καλωσορίζουν τους Θεσμούς στο Χίλτον

Protagon Team Protagon Team 28 Φεβρουαρίου 2017, 13:01
O υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης καταφθάνει στο Χίλτον
|INTIMENEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Οι υπουργοί καλωσορίζουν τους Θεσμούς στο Χίλτον

Protagon Team Protagon Team 28 Φεβρουαρίου 2017, 13:01

Με «μενού» τις ιδιωτικοποιήσεις, τα δημοσιονομικά μεγέθη και την αγορά ενέργειας ξεκίνησε από το πρωί (Τρίτη, 28 Φεβρουαρίου) ο νέος γύρος διαπραγμάτευσης με του Θεσμούς. Αυτή ήταν η ατζέντα των επαφών, την οποία είχαν ήδη επιβεβαιώσει από το υπουργείο Οικονομικών. Η επιστροφή των Θεσμών στην Αθήνα ήταν και η επιτυχία της συμφωνίας της 20ης Φεβρουαρίου στο Eurogroup. Τώρα υπάρχει ελπίδα για μια συμφωνία σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων ώστε κάποια στιγμή να κλείσει η αξιολόγηση, η οποία σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ήταν να κλείσει στις 5 Δεκεμβρίου…

Την ίδια ώρα ωστόσο το Bloomberg αποκαλύπτει ότι οι δανειστές ετοιμάζουν προσχέδιο αναθεωρημένου μνημονίου!

Οι επαφές άρχισαν στις 10:30 το πρωί, όταν ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος διέβη το κατώφλι του Χίλτον. Αντικείμενο της συνάντησης ήταν, όπως είχε ειπωθεί, το υπερταμείο αποκρατικοποιήσεων που είναι «ουρά» προηγούμενης αξιολόγησης.

202654
Ο Ευκλ. Τσακαλώτος καταφθάνει στο Χίλτον. Οι Θεσμοί επέστρεψαν αλλά ο υπουργός Οικονομικών δεν τους βλέπει μόνος

Στις 12 το μεσημέρι ακολούθησε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, καθώς ένα από τα θέματα της διαπραγμάτευσης είναι η αγορά της αγοράς ενέργειας.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, στις 7 μ.μ. θα γίνει μία επισκόπηση των ζητημάτων από κοινού με τους δανειστές, ενώ η πρώτη ημέρα διαπραγμάτευσης θα κλείσει στις 8.30 μ.μ. με συζήτηση για τα δημοσιονομικά.

Οι πιο δύσκολες μεταρρυθμίσεις που θα πρέπει να καταρτιστούν σε αυτό το γύρο διαπραγμάτευσης αφορούν το φορολογικό σύστημα, το ασφαλιστικό σύστημα και την εργασιακή νομοθεσία.

Σύμφωνα με την κυβερνητική γραμμή ενημέρωσης, στόχος είναι να υπάρξει συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο έως το Eurogroup της 20ης Μαρτίου, ώστε να κλείσει η αξιολόγηση και να ανοίξει ο δρόμος για ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η «Καθημερινή», ο κ. Τσακαλώτος έχει ζητήσει από την Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ τη συγκρότηση «διαπραγματευτικής ομάδας», η οποία θα λαμβάνει αποφάσεις με βάση την εξέλιξη των επαφών με τους Θεσμούς.

Ο υπουργός θα μεταφέρει τις προτάσεις της ομάδας στους πιστωτές και αν αυτές απορρίπτονται θα συνέρχεται εκ νέου η διαπραγματευτική ομάδα. Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, ο υπουργός Οικονομικών θα συναντάται με τους Θεσμούς μόνο για θέματα που αφορούν το δικό του υπουργείο. Ζητήματα που αφορούν άλλα υπουργεία, όπως ενεργειακά ή εργασιακά, θα τα διαχειρίζεται ο αρμόδιος υπουργός, εξ ου και η εμφάνιση του κ. Σταθάκη στο Χίλτον.

Ο κ. Τσακαλώτος φέρεται να επέλεξε τη συγκεκριμένη, πιο χρονοβόρα, διαδικασία ώστε να μην κατηγορηθεί προσωπικά και μόνο αυτός για υποχωρητικότητα έναντι των Θεσμών. Είναι άλλωστε χαρακτηριστικό το πρωτοσέλιδο θέμα των «Νέων» την περασμένη εβδομάδα που τον ήθελε να λέει ότι «εγώ δεν θα γίνω Βαρουφάκης», υπονοώντας ότι δεν θα αναλάμβανε προσωπικά τη διαπραγμάτευση για να θυσιαστεί πολιτικά όπως ο προκάτοχός του.

Κοινή λίστα πολιτικών ζητούν από την Αθήνα οι δανειστές

Σύμφωνα πάντως με το Bloomberg, οι δανειστές έχουν έρθει στην Αθήνα με κοινή γραμμή και πακέτο συγκεκριμένων απαιτήσεων. Κατά το ειδησεογραφικό πρακτορείο οι Θεσμοί ετοιμάζουν κοινή λίστα με τις πολιτικές τις οποίες θα πρέπει να εφαρμόσει η Ελλάδα προκειμένου να «ξεκλειδώσει» η απελευθέρωση της επόμενης δόσης του δανείου. Το Bloomberg επικαλείται δύο πηγές με γνώση του θέματος.

H Ελλάδα έχει ζητήσει από τους ευρωπαίους δανειστές της προσχέδιο Συμπληρωματικού Μνημονίου Κατανόησης και από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) ένα Μνημόνιο Οικονομικών και Χρηματοοικονομικών Πολιτικών, καθώς προετοιμάζεται για τις λεπτομέρειες των απαιτήσεων των δανειστών της, δήλωσαν οι ίδιες πηγές υπό το καθεστώς ανωνυμίας. Σύμφωνα με το πρακτορείο, η ελληνική κυβέρνηση αναμένει συμφωνία τον Μάρτιο ή αρχές Απριλίου, ωστόσο το μέγεθος των εκκρεμών ζητημάτων εγείρει ανησυχία για το πόσο δύσκολο θα είναι πολιτικά να περαστούν στο εσωτερικό.

Στην ουσία, το προσχέδιο των δανειστών θα αφορά στα μέτρα που ζητήθηκαν από τον κ. Τσακαλώτο στο Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου, σημειώνει το πρακτορείο. Η Ελλάδα θα πρέπει να εφαρμόσει φιλόδοξες μεταρρυθμίσεις στον δημοσιονομικό, εργασιακό και ενεργειακό τομέα. Οι διαπραγματεύσεις θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μια γρήγορη συμφωνία, εάν υπάρχει πολιτική θέληση στην Αθήνα και μια ρεαλιστική προσέγγιση από τους δανειστές, δήλωσε μια εκ των πηγών.

Οπως σημειώνει το Bloomberg, ο Αλέξης Τσίπρας συμφώνησε την προηγούμενη Δευτέρα να νομοθετήσει τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που ζητά το ΔΝΤ για το 2019 και αφορούν μείωση του αφορολόγητου και αναδιάρθρωση του συνταξιοδοτικού συστήματος, υποχωρώντας ουσιαστικά σε θέματα που είχε ορίσει ως «κόκκινες γραμμές». Η κυβέρνηση υποστηρίζει πως η συμφωνία δεν συνεπάγεται νέα λιτότητα, καθώς για κάθε μέτρο θα υπάρχει αντίμετρο με δημοσιονομικά ουδέτερο αποτέλεσμα.

Την Παρασκευή ο Τσίπρας δήλωσε στο ελληνικό κοινοβούλιο πως η συμφωνία για την δεύτερη αξιολόγηση είναι εφικτή έως το Eurogroup της 20ης Μαρτίου στις Βρυξέλλες. Ωστόσο, οι δύο πηγές εκτιμούν πως οι συζητήσεις μπορεί να τραβήξουν έως και το επόμενο Eurogroup της 7ης Απριλίου δεδομένου του πλήθους των ανοιχτών θεμάτων που πρέπει να κλείσουν.

Η Ελλάδα αναζητά μια «παγκόσμια συμφωνία» έως το Μάιο που θα περιλαμβάνει επίσης αποφάσεις για μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους αλλά και συμμετοχή των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ. Η μεταρρύθμιση του εργασιακού είναι ένα από τα «ναρκοπέδια» της ελληνικής διαπραγμάτευσης, σημειώνει το Bloomberg.

Η ελληνική κυβέρνηση επιθυμεί να επαναφέρει το προηγούμενο καθεστώς συλλογικών διαπραγματεύσεων, ενώ οι δανειστές έχουν ξεκαθαρίσει πως δεν θέλουν υπαναχωρήσεις στην απορρύθμιση της αγοράς εργασίας. Όσον αφορά τις ομαδικές απολύσεις, οι πιστωτές δείχνουν πιο ευέλικτοι και μπορεί να μην ζητήσουν από την ελληνική κυβέρνηση να διπλασιάσει το όριο στο 10%, δήλωσαν οι ίδιες πηγές.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...