494
|

«Με τη δραχμή οι Ελληνες θα ήταν ακόμα πιο φτωχοί»

Protagon Team Protagon Team 28 Φεβρουαρίου 2017, 10:13

«Με τη δραχμή οι Ελληνες θα ήταν ακόμα πιο φτωχοί»

Protagon Team Protagon Team 28 Φεβρουαρίου 2017, 10:13

H επιστροφή των Θεσμών στην Αθήνα, δεν περνά ασχολίαστη από τον γερμανικό Τύπο. Ρεπορτάζ της Berliner Morgenpost αναφέρεται στην έλευση των εκπροσώπων των δανειστών στην Αθήνα και στις επικείμενες διαπραγματεύσεις για τις οποίες αναφέρει ότι «θα μπορούσαν να είναι δύσκολες και βαρετές… Θα έπρεπε να είχαν ολοκληρωθεί την άνοιξη του 2016 ωστόσο καθυστέρησαν για διάφορους λόγους».

Οπως σημειώνει η Deutsche Welle, η εφημερίδα αναφέρεται στη γνωστή διαφωνία για το μελλοντικό ρόλο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα διαπιστώνοντας πάντως ότι «σε αυτό το σημείο υπήρξε ένας συμβιβασμός μετά τη συνάντηση της καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ με την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ. Θα μπορούσαν να γίνουν συζητήσεις για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους αλλά η ελάφρυνση θα γινόταν μετά την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος στα μέσα του 2018, όταν θα είχαν υλοποιηθεί οι μεταρρυθμίσεις».

Και το ρεπορτάζ συνεχίζει: «Οσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις υπάρχουν αμφιβολίες. Ο κυβερνητικός συνασπισμός του Αλέξη Τσίπρα βάζει φρένο στις μεταρρυθμίσεις. Αυτός είναι ο κύριος λόγος για την καθυστέρηση του προγράμματος… Και ενώ άλλες χώρες σε κρίση που έλαβαν παρόμοια πακέτα βοήθειας όπως η Ιρλανδία, η Πορτογαλία, η Ισπανία ή η Κύπρος τα κατάφεραν με την πρώτη, η Ελλάδα βρίσκεται ήδη σε ένα τρίτο πρόγραμμα. Οι περισσότερες μεταρρυθμίσεις ήταν τμήματα των δυο πρώτων προγραμμάτων αλλά είτε δεν υλοποιήθηκαν καθόλου είτε εν μέρει. Το Ινστιτούτο για την Παγκόσμια Οικονομία στο Κίελο σε πρόσφατη έκθεσή του διαπιστώνει ότι η αιτία για την άσχημη κατάσταση της ελληνικής οικονομίας θα πρέπει κυρίως να αναζητηθεί “στην έλλειψη προθυμίας για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων τόσο εκ μέρους των πολιτικών αλλά και των πολιτών”».

Η εφημερίδα της γερμανικής πρωτεύουσας υπογραμμίζει την ανάγκη των μεταρρυθμίσεων και στέκεται στα σενάρια περί Grexit. «Οι Ελληνες δεν θα ζούσαν καλύτερα με τη δραχμή. Οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να γίνουν ούτως ή άλλως, απλώς με τη δραχμή θα ήταν ακόμα πιο φτωχοί. Και οι Βρυξέλλες θα είχαν ένα επιπλέον πρόβλημα αν η Ελλάδα αποχωρούσε από το ευρώ. Η συζήτηση για το Grexit αποτελεί βαρίδι, από το οποίο θα έπρεπε να απαλλαγεί η συζήτηση για το μέλλον της ΕΕ», γράφει χαρακτηριστικά η εφημερίδα.

Στο θέμα της επιστροφής των Θεσμών στην Αθήνα αναφέρεται και η Stuttgarter Nachrichten και γράφει: «Εκπρόσωποι των Θεσμών ξεκινούν την Τρίτη νέους ελέγχους του μεταρρυθμιστικού προγράμματος στην Αθήνα. Προϋπόθεση για περαιτέρω βοήθεια είναι μεταρρυθμίσεις στο θέμα των απεργιών και των συνδικάτων, στις ιδιωτικοποιήσεις καθώς και στο ασφαλιστικό. Άγνωστο πάντως παραμένει πόσο θα μείνουν οι εκπρόσωποι της Κομισιόν, της ΕΚΤ, του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας και του ΔΝΤ. Το ΔΝΤ έχει μόνο συμβουλευτικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις και μόνο μετά την επιτυχή εξέταση θα εκταμιευθούν και άλλα δισεκατομμύρια. Αυτή είναι και η προϋπόθεση για ένα πιθανό κούρεμα στο οποίο επιμένουν εδώ και καιρό η Αθήνα και το ΔΝΤ».

Από την πλευρά της η Handelsblatt κάνει λόγο για «κρυφτούλι του Αλέξη Τσίπρα με τους Θεσμούς». Και στην ανταπόκρισή της από την Αθήνα επιμένει ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει την ευθύνη για την καθυστέρηση στο κλείσιμο της αξιολόγησης, τονίζοντας ότι αποφεύγει να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και στο Ασφαλιστικό.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News