241
Αστυνομικοί έξω από το μπαρ στη Βερακρούζ, όπου άγνωστοι άνοιξαν πυρ και σκότωσαν 13 άτομα σε πάρτι | REUTERS

Τραγικό ρεκόρ στο Μεξικό: Σχεδόν 8.500 δολοφονίες το πρώτο τρίμηνο του 2019

Protagon Team Protagon Team 23 Απριλίου 2019, 08:18
Αστυνομικοί έξω από το μπαρ στη Βερακρούζ, όπου άγνωστοι άνοιξαν πυρ και σκότωσαν 13 άτομα σε πάρτι
|REUTERS

Τραγικό ρεκόρ στο Μεξικό: Σχεδόν 8.500 δολοφονίες το πρώτο τρίμηνο του 2019

Protagon Team Protagon Team 23 Απριλίου 2019, 08:18

Νέο ρεκόρ αίματος σημειώθηκε το Μεξικό τους πρώτους τρεις μήνες του 2019, με 8.493 δολοφονίες, αύξηση σχεδόν 10% σε σχέση με πέρυσι. Οι περισσότεροι φόνοι σχετίζονται με τη δράση των καρτέλ ναρκωτικών.

Μέσα στο 2018, είχαν καταγραφεί 33.500 δολοφονίες, ο υψηλότερος αριθμός όλων των εποχών, αφότου άρχισαν να τηρούνται στατιστικά στοιχεία, το 1997.

Οι αριθμοί αυτοί δημοσιοποιήθηκαν λίγες μόλις ημέρες μετά τη σφαγή 13 ανθρώπων -μεταξύ αυτών και ένα βρέφος ηλικίας ενός έτους- σε πάρτι γενεθλίων στην πολιτεία Βερακρούζ.

Την Δευτέρα, κατά τη διάρκεια της καθημερινής ενημέρωσης των δημοσιογράφων, ο πρόεδρος του Μεξικού Αντρες Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ δεσμεύτηκε ότι θα ενισχυθούν τα μέτρα ασφαλείας στη Βερακρούζ, αλλά και σε όλη τη χώρα, με την ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων.

Ο πρόεδρος υπερασπίστηκε τη στρατηγική του, δηλαδή τη συγκρότηση μιας Εθνοφρουράς, μιας δύναμης 80.000 ανδρών, επικεφαλής της οποίας θα είναι ένας στρατιωτικός. Παράλληλα, είπε ότι σκοπεύει να αντιμετωπίσει τη φτώχεια και την ανεργία των νέων.

Ο Λόπες Ομπραδόρ είχε δεσμευτεί κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του να «στείλει τους στρατιωτικούς στους στρατώνες», αλλά μετά την εκλογή του άλλαξε στάση.

Ακτιβιστές για τα ανθρώπινα δικαιώματα τον επέκριναν, υπενθυμίζοντας ότι στο παρελθόν η συμμετοχή στρατιωτικών σε αποστολές, που παραδοσιακά ανήκουν στην αστυνομία, συνέβαλε στην αύξηση των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Μεξικό.

Περισσότεροι από 150.000 άνθρωποι έχουν δολοφονηθεί από το 2006, όταν η κυβέρνηση του Μεξικού κήρυξε πόλεμο στα πανίσχυρα καρτέλ ναρκωτικών της χώρας.

Τα κέρδη των καρτέλ από την πώληση ναρκωτικών στις ΗΠΑ κυμαίνονται από 19 δισ. δολάρια έως 29 δισ. δολάρια.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...