566
Ο Ντόναλντ Τραμπ σε ένα από τα τηλεφωνήματά του από τον Λευκό Οίκο | REUTERS

Τραμπ σε Μέρκελ: «Είσαι ηλίθια»! Τι αποκαλύπτουν συνεργάτες του για τις συνομιλίες του με ξένους ηγέτες

Protagon Team Protagon Team 30 Ιουνίου 2020, 15:00
Ο Ντόναλντ Τραμπ σε ένα από τα τηλεφωνήματά του από τον Λευκό Οίκο
|REUTERS

Τραμπ σε Μέρκελ: «Είσαι ηλίθια»! Τι αποκαλύπτουν συνεργάτες του για τις συνομιλίες του με ξένους ηγέτες

Protagon Team Protagon Team 30 Ιουνίου 2020, 15:00

«Τραβούσαν τα μαλλιά τους» οι συνεργάτες του Ντόναλντ Τραμπ που ήταν παρόντες στη διάρκεια εκατοντάδων απόρρητων τηλεφωνικών συνομιλιών του προέδρου με ξένους ηγέτες.

Σύμφωνα με το CNN, ο πρόεδρος των ΗΠΑ ήταν τόσο απροετοίμαστος για τη συζήτηση σοβαρών ζητημάτων, ενώ συχνά συνομιλητές του όπως ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τον υποτιμούσαν, ώστε έθετε σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια της χώρας.

Ο Τραμπ ήταν αγενής, προσβλητικός και αδιάβαστος στις περισσότερες συνομιλίες.

Η συμπεριφορά του προκάλεσε έντονη ανησυχία σε ανώτερους αμερικανούς αξιωματούχους συμπεριλαμβανομένων πρώην υπουργών, συμβούλων εθνικής ασφάλειας και του πρώην προσωπάρχη του Λευκού Οίκου, Τζον Κέλι- ότι ο ίδιος ο πρόεδρος έθετε σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια της χώρας.

Πρώην στελέχη της κυβέρνησης Τραμπ, όπως οι σύμβουλοι εθνικής ασφάλειας Εϊτς Αρ ΜακΜάστερ και Τζον Μπόλτον, ο υπουργός Aμυνας Τζέιμς Μάτις και ο υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον, που άκουγαν κάποιες συνομιλίες, συμπέραναν ότι ο αμερικανός πρόεδρος έλεγε ασυναρτησίες κατά τη διάρκεια των τηλεφωνημάτων του σε ξένους ηγέτες.

Μάλιστα, οι πηγές αναφέρουν στο CNN πως δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι ο Τραμπ βελτιώθηκε με το πέρασμα του χρόνου. Το αστείο είναι, όπως λένε, ότι ο ίδιος πιστεύει ότι  μπορούσε να γοητεύσει ή να τρομοκρατήσει ξένους ηγέτες, έτσι ώστε να υποκύψουν στη θέλησή του και ότι συχνά ακολουθούσε τη δική του ατζέντα και αγνοούσε τις συμβουλές των συνεργατών του σχετικά με την προστασία του εθνικού συμφέροντος.

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι ο ξένος ηγέτης με τον οποίο είχε τη συχνότερη επαφή ο Τραμπ, ήταν ο Ερντογάν, με τον οποίο μιλούσε ακόμα και δύο φορές την εβδομάδα. Ο τούρκος πρόεδρος μπορούσε να τον βρει στο τηλέφωνο «όπου και όποτε ήθελε».

Στις συζητήσεις του με τον Πούτιν και τον Ερντογάν, ο Τραμπ μιλούσε με τα χειρότερα λόγια για τους προκατόχους του, Τζορτζ Μπους και Μπαράκ Ομπάμα. «Ηταν ηλίθιοι και έκαναν μαλ…», έλεγε χαρακτηριστικά.

Επίσης, οι πηγές αναφέρουν ότι ο Τραμπ έκανε κανονικό… μπούλινγκ σε παραδοσιακούς συμμάχους των ΗΠΑ και ειδικά σε δυο γυναίκες, κάτι που συνηθίζει. Συγκεκριμένα στην πρώην πρωθυπουργό της Βρετανίας, Τερέζα Μέι, είπε ότι είναι «αδύναμη και δειλή», ενώ είχε αποκαλέσει «ηλίθια» την Ανγκελα Μέρκελ, στη μεταξύ τους συνομιλία.

Μάλιστα, ο Τραμπ καυχιόταν συνεχώς στους συναδέλφους του αρχηγούς κρατών, συμπεριλαμβανομένου του σαουδάραβα διαδόχου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν και του δικτάτορα της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν, για τον πλούτο του, τη μεγαλοφυία του, τα «σπουδαία» επιτεύγματά του και τους «ηλίθιους» προκατόχους του.

Οι πηγές του CNN ανέφεραν ότι ο πρόεδρος μπερδεύει τα προσωπικά του συμφέροντα -ειδικά για σκοπούς επανεκλογής και εκδίκησης εναντίον πολιτικών αντιπάλων- με το εθνικό συμφέρον.
Για να προστατεύσει την ανωνυμία των πηγών, το CNN δεν αποκαλύπτει περαιτέρω στοιχεία.

Πάνω από 12 αξιωματούχοι, είτε άκουσαν τις τηλεφωνικές κλήσεις του προέδρου σε πραγματικό χρόνο, είτε τους δόθηκαν αναλυτικές απομαγνητοφωνήσεις, αμέσως μετά την ολοκλήρωσή τους, ανέφεραν οι πηγές του CNN.

Οι ίδιοι πάντως ανέφεραν ορισμένες περιπτώσεις στις οποίες ο Τραμπ ενήργησε υπεύθυνα και προς το εθνικό συμφέρον κατά τη διάρκεια τηλεφωνικών συζητήσεων με ορισμένους ξένους ηγέτες.

Το CNN επικοινώνησε με τους Κέλι, ΜακΜάστερ και Τίλερσον,  καθώς και τον Λευκό Οίκο, ζητώντας τους να σχολιάσουν τα στοιχεία, αλλά δεν έλαβε απάντηση.

Μετά τη δημοσίευση, η Σάρα Μάθιους, αναπληρώτρια εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου δήλωσε ότι ο πρόεδρος είναι ένας «διαπραγματευτής παγκόσμιας κλάσης» και προωθεί τα συμφέροντα των ΗΠΑ.

«Από τη διαπραγμάτευση για τη Φάση 1 της εμπορικής συμφωνίας με την Κίνα, την αύξηση της συνεισφοράς των συμμάχων στο ΝΑΤΟ και την ήττα του ISIS, ο πρόεδρος έχει αποδείξει την ικανότητά του στη προάσπιση και την προώθηση των εθνικών συμφερόντων», είπε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...