294
Ο Ντόναλντ Τραμπ δηλώνει θαυμαστής του Τζον Γουέιν | REUTERS/Carlos Barria/File Photo

Υπέρ του Τζον Γουέιν ο Τραμπ: «Απίστευτη βλακεία να αφαιρέσουν το όνομά του»

Protagon Team Protagon Team 30 Ιουνίου 2020, 07:47
Ο Ντόναλντ Τραμπ δηλώνει θαυμαστής του Τζον Γουέιν
|REUTERS/Carlos Barria/File Photo

Υπέρ του Τζον Γουέιν ο Τραμπ: «Απίστευτη βλακεία να αφαιρέσουν το όνομά του»

Protagon Team Protagon Team 30 Ιουνίου 2020, 07:47

Ο Ντόναλντ Τραμπ έσπευσε να υπερασπιστεί το κινηματογραφικό του ίνδαλμα, τον Τζον Γουέιν, καθώς μέλη του Δημοκρατικού Κόμματος της Καλιφόρνια κατηγορούν τον ηθοποιό για ρατσιστικά σχόλια, ζητώντας την μετονομασία του τοπικού αεροδρομίου που φέρει το όνομα του.

Σύμβολο της παραδοσιακής Αμερικής και δημοφιλέστερος καουμπόι του αμερικάνικου κινηματογράφου, ο Τζον Γουέιν εξέφρασε «απόψεις υπέρ της ανωτερότητας των λευκών, κατά της ΛΟΑΤ κοινότητας και ενάντια των αυτοχθόνων», ανέφερε ψήφισμα που εγκρίθηκε την Παρασκευή από το Δημοκρατικό Κόμμα της κομητείας Οραντζ, νότια του Λος Άντζελες.

Το κόμμα αναφέρθηκε σε συνέντευξη που δημοσιεύθηκε το 1971 στο περιοδικό Playboy, όπου ο ηθοποιός δήλωνε: «Πιστεύω στην υπεροχή των λευκών» και «δεν αισθάνομαι ένοχος για το γεγονός ότι πριν από πέντε ή δέκα γενιές, αυτοί οι άνθρωποι ήταν σκλάβοι».

Το αίτημα έρχεται σε μια περίοδο που πολλά αγάλματα ιστορικών προσώπων και μνημεία που σχετίζονται με τη δουλεία και τη ρατσιστική καταπίεση απομακρύνονται (συχνά βίαια) ή μετονομάζονται μετά τις διαδηλώσεις που ακολούθησαν τη δολοφονία του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ από λευκό αστυνομικό.

«Τώρα οι Δημοκρατικοί που δεν κάνουν τίποτα, θέλουν να αφαιρέσουν το όνομα του Τζον Γουέιν από ένα αεροδρόμιο», είπε σε tweet του ο πρόεδρος, αποκαλώντας την ιδέα «απίστευτη βλακεία».

Ο Τραμπ έχει δηλώσει στο παρελθόν «μεγάλος θαυμαστής» του Τζον Γουέιν. Είχε μάλιστα εμφανιστεί δίπλα στην κόρη του ηθοποιού κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του 2016 στην Αϊόβα, τη γενέτειρά του Γουέιν.

Η οικογένεια του Τζον Γουέιν, προς τιμή του οποίου υπάρχει ένα άγαλμα στο αεροδρόμιο της κομητείας Όραντζ και ένα άλλο στο Μπέβερλι Χιλς, απέρριψε τις κατηγορίες ρατσισμού εναντίον του. «Θα ήταν άδικο να κρίνουμε κάποιον βάσει μιας συνέντευξης που χρησιμοποιήθηκε εκτός πλαισίου», δήλωσε πέρσι ο γιος του Τζον Γουέιν, Ίθαν, στο CNN. «Προσπαθούν να αμφισβητήσουν τον τρόπο που έζησε τη ζωή του, και ο τρόπος που έζησε τη ζωή του ήταν αυτός που ήταν», είπε.