531
Ο Τραμπ χειροκροτεί ενώ οι πρώην κρατούμενοι βγαίνουν από την πόρτα του αεροσκάφους | REUTERS/Jim Bourg

Τραμπ και Μελάνια υποδέχτηκαν τους τρεις Αμερικανούς που απελευθέρωσε ο Κιμ

Protagon Team Protagon Team 10 Μαΐου 2018, 14:43
Ο Τραμπ χειροκροτεί ενώ οι πρώην κρατούμενοι βγαίνουν από την πόρτα του αεροσκάφους
|REUTERS/Jim Bourg

Τραμπ και Μελάνια υποδέχτηκαν τους τρεις Αμερικανούς που απελευθέρωσε ο Κιμ

Protagon Team Protagon Team 10 Μαΐου 2018, 14:43

Στην αεροπορική βάση Αντριους προσγειώθηκε το αεροπλάνο που μετέφερε από την Πιονγκγιάνγκ τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο καθώς και τους τρεις Αμερικανούς που απελευθέρωσε το καθεστώς του Κιμ Γιονγκ Ουν.

Ο ρεπουμπλικανός πρόεδρος κι η Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ, Μελάνια Τραμπ, ανέβηκαν στο αεροπλάνο για να προϋπαντήσουν τους Κιμ Ντονγκ Τσουλ, Κιμ Χακ Σονγκ και Κιμ Σανγκ, ενώ ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς με τη σύζυγό του και τον υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο περίμεναν δίπλα στο αεροσκάφος και λίγη ώρα αργότερα εμφανίστηκαν στην πόρτα του αεροπλάνου.

2018-05-10T083924Z_862232807_RC1A40DFB4D0_RTRMADP_3_NORTHKOREA-USA-PRISONERS
Τραμπ και Μελάνια κατεβαίνουν από το αεροσκάφος με τους τρεις πρώην κρατούμενους

Ποιοι είναι όμως οι τρεις που απελευθέρωσε ο Κιμ; Πρόκεται για τον αμερικανοκορεάτη ιεραπόστολο Κιμ Ντονγκ-Τσουλ, τον Κιμ Σανγκ-Ντουκ, γνωστό και ως Τόνι Κιμ που πέρασε έναν μήνα διδάσκοντας στο χρηματοδοτούμενο από το εξωτερικό Πανεπιστήμιο Επιστήμης και Τεχνολογίας της Πιονγκγιάνγκ (PUST) πριν συλληφθεί το 2017 και τον Κιμ Χακ-Σονγκ, ο οποίος είχε διδάξει επίσης στο PUST.

2018-05-10T072835Z_1111071709_RC1FDB2A7BD0_RTRMADP_3_NORTHKOREA-USA-PRISONERS
Χαμόγελα και ύφος νίκης από τον Ντόναλντ Τραμπ

Οι τρεις τους είχαν φυλακιστεί το 2016 και το 2017 στη Βόρεια Κορέα κατηγορούμενοι για «κατασκοπεία» και «εχθρικές ενέργειες» προς το κομμουνιστικό καθεστώς και αφέθηκαν ελεύθεροι από την Πιονγιάνγκ σε μια κίνηση καλής θέλησης ενόψει της κρίσιμης συνάντησης του Κιμ Γιονγκ Ουν με τον Ντοναλντ Τραμπ.

2018-05-10T074049Z_1453768743_RC1D51C287D0_RTRMADP_3_NORTHKOREA-USA-PRISONERS
Ο Τραμπ κάνει δηλώσεις υπό το -απορημένο- βλέμμα της Μελάνια

«Με χαρά σας πληροφορώ ότι ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο βρίσκεται στον αέρα και επιστρέφει από τη Βόρεια Κορέα μαζί με τους 3 υπέροχους κυρίους που όλοι τόσο προσδοκούν να συναντήσουν. Η υγεία τους φαίνεται πως είναι καλή», έγραψε νωρίτερα ο Τραμπ στο Twitter.

«Θέλω να ευχαριστήσω τον Κιμ Γιονγκ Ουν», είπε ο Τραμπ απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους. «Είναι μια ειδική νύχτα γι’ αυτούς τους τρεις πραγματικά υπέροχους ανθρώπους. Ειλικρινά δεν πιστεύαμε ότι θα συμβεί αυτό, αλλά να που συνέβη. Είναι πολύ σημαντικό για όλους μας». Ερωτηθείς αν αυτό το «κατόρθωμα» είναι που τον κάνει πιο περήφανο απάντησε: «όταν θα αποπυρηνικοποιήσουμε ολόκληρη την κορεατική χερσόνησο. Είναι μεγάλη τιμή. Αλλά η πραγματική τιμή θα είναι αν θα πετύχουμε μια νίκη και ξεφορτωθούμε τα πυρηνικά όπλα».

Από τους τρεις πρώην κρατούμενους μίλησε ο Κιμ Ντονγκ Τσουλ: «Είναι σαν ένα όνειρο. Είμαστε πολύ, πολύ χαρούμενοι. Μας μεταχειρίστηκαν με διάφορους τρόπους [στη Β.Κορέα]», είπε, προσθέτοντας ότι αναγκάστηκε να κάνει καταναγκαστική εργασία, αλλά κι ότι έλαβε ιατρική βοήθεια από τους Βορειοκορεάτες όταν αρρώστησε.

Η Νότια Κορέα καλωσόρισε την κίνηση αυτή ως θετική για τις επικείμενες συνομιλίες ανάμεσα στον Τραμπ και τον βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν. Ζήτησε επίσης από την Πιονγκγιάνγκ να απελευθερώσει και έξι νοτιοκορεάτες κρατουμένους.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...