652
|

Μετεωρολογική βόμβα έπνιξε τη Θεσσαλονίκη (εικόνες & βίντεο)

Protagon Team Protagon Team 10 Μαΐου 2018, 14:02

Μετεωρολογική βόμβα έπνιξε τη Θεσσαλονίκη (εικόνες & βίντεο)

Protagon Team Protagon Team 10 Μαΐου 2018, 14:02

Σε ορμητικούς χειμάρρους μετατράπηκαν οι δρόμοι της Θεσσαλονίκης (ακόμα και η παραλιακή) από την σφοδρή καταιγίδα που σάρωσε το μεσημέρι της Πέμπτης την πόλη. Σε ορισμένες περιοχές η έντονη βροχόπτωση συνοδευόταν από χαλάζι.

Σύμφωνα με τα τοπικά ΜΜΕ, δύο άτομα παρασύρθηκαν από τα ορμητικά νερα στην οδό Βενιζέλου στην Νεάπολη, χάρη ωστόσο στην έγκαιρη επέμβαση της Πυροσβεστικής διεσώθησαν αμφότερα.

Εγκλωβίστηκαν επισκέπτες στο Λευκό Πύργο – Πλημμύρισε ο ιερός ναός Αγίας Σοφίας

Από τις πλημμύρες δεν γλίτωσε ούτε ο Λευκός Πύργος, όπου κρίθηκε αναγκαία η επέμβαση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας για τον απεγκλωβισμό επισκεπτών λόγω της συσσώρευσης υδάτων στην κεντρική είσοδο.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι εγκλωβισμένοι ήταν μαθητές από σχολείο της Μαγνησίας και βρετανοί τουρίστες οι οποίοι τελικά βγήκαν από ισόγειο παράθυρο του Λευκού Πύργου, αφού προηγουμένως οι πυροσβέστες έκοψαν με αλυσοπρίονο τα κάγκελα.

Τα έντονα καιρικά φαινόμενα «χτύπησαν» και τον Ιερό Ναό Της Του Θεού Σοφίας (Αγία Σοφία – ένα από τα σπουδαιότερα μνημεία της πόλης και από τα σημαντικότερα παλαιοχριστιανικά  μνημεία τη Ελλάδας και ολόκληρης της Ορθοδοξίας ) που πλημμύρισε το εσωτερικό του.

32224612_191055691616520_3837385813906161664_n32222248_191055628283193_4627274104012013568_n

Με έκτακτο δελτίο η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία είχε προειδοποποιήσει για τα έντονα καιρικά φαινόμενα, οι εικόνες ωστόσο από τον κατακλυσμό στη συμπρωτεύουσα προκαλούν δέος (πηγή βίντεο Thestival, Seleo, Voria).

Δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια στο κέντρο της συμπρωτεύουσας ενώ τα μεγαλύτερα προβλήματα σημειώθηκαν στην περιοχή των Συκεών, όπoυ σύμφωνα με πληροφορίες τοπικών μέσων το νερό της βροχής έφθασε το μισό μέτρο.

Geplaatst door Voria.gr op Donderdag 10 mei 2018

Ο Χρήστος Τραγανός, προϊστάμενος Δικτύου Αποχέτευσης της ΕΥΑΘ, με δηλώσεις του στο ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ «Πρακτορείο 104,9Fm» σημείωσε:

«Καταλαβαίνουμε τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν, όμως η βροχόπτωση ήταν έντονη, της τάξεως των 25 χιλιοστών τη μισή ώρα, με ραγδαιότητα 240 – 250 χιλιοστά την ώρα. Τα 25.000 φρεάτια που υπάρχουν στο πολεοδομικό συγκρότημα καθαρίζονται από τα συνεργεία της ΕΥΑΘ, ωστόσο δεν προλαβαίνουν να πάρουν τόσο μεγάλο όγκο νερών της βροχής», είπε ο κ.Τραγανός με αφορμή τους πλημμυρισμένους δρόμους σε ολόκληρη την πόλη.

» Καθαρίζουμε τα φρεάτια χωρίς να έχουμε την απόλυτη ευθύνη για αντιπλημμυρική προστασία, καθώς σύμφωνα με το νόμο υπεύθυνη είναι η Περιφέρεια. Ωστόσο, τα τελευταία τρία χρόνια κάνουμε αυτή τη δουλειά χωρίς να πληρωνόμαστε», πρόσθεσε ο κ.Τραγανός.

Συμπλήρωσε, επίσης, ότι τα συνεργεία της ΕΥΑΘ θα παραμείνουν και τις επόμενες ώρες στους δρόμους προκειμένου να αποκατασταθούν τα όποια προβλήματα προκάλεσαν τα έντονα καιρικά φαινόμενα.

Στην ισχυρή βροχόπτωση αναφέρθηκε και η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, Βούλα Πατουλίδου, η οποία επισήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πως καλύφθηκε με νερά ακόμη και η είσοδος του Λευκού Πύργου, ενώ δεν κινδύνευσαν ανθρώπινες ζωές.

290417

«Τα όμβρια δεν ήταν ποτέ αρμοδιότητα της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης. Με τον Καλλικράτη έχουμε μπει σε μια συνεργασία με το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών για να μπορέσει να δοθεί ξεκάθαρη λύση για την αντιμετώπιση, είτε των ρεμάτων, είτε των ομβρίων. Είμαστε διατεθειμένοι να το αναλάβουμε. Τη χρηματοδότηση την έχει υποσχεθεί ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών. Περιμένουμε τη συμπλήρωση των πινάκων από την ΕΥΑΘ, έτσι όπως απαιτεί μια προγραμματική σύμβαση. Εδώ και τρεις εβδομάδες έχουμε στείλει τα απαραίτητα στοιχεία. Άλλωστε οι δικές μας προσπάθειες σε αυτό το θέμα ξεκίνησαν 1,5 χρόνο πριν», δήλωσε η κυρία Πατουλίδου.

Ο Τομεάρχης Υποδομών και Μεταφορών της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Σερρών Κώστας Καραμανλής, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Για ακόμη μια φορά η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ επιβεβαίωσε τα αργά αντανακλαστικά της στην αντιμετώπιση εκτάκτων καιρικών φαινομένων. Οπως και στις προηγούμενες περιπτώσεις -στη Μάνδρα Αττικής, την Ήπειρο, τα Ιόνια νησιά και αλλού- έτσι και σήμερα, στη Θεσσαλονίκη, οι αρμόδιες υπηρεσίες ολιγώρησαν και τα κυβερνητικά μέτρα αντιμετώπισης της κρίσης αποδείχθηκαν απολύτως ανεπαρκή.  Είμαστε βέβαιοι πως η κυβέρνηση -κατά την προσφιλή της τακτική- θα προσπαθήσει να μεταθέσει τις δικές της ευθύνες σε άλλους. Καλό, όμως, θα ήταν να μας ενημερώσει παράλληλα και για τα δικά της πεπραγμένα τα τελευταία 3 χρόνια. Και συγκεκριμένα να μας πει αν υπάρχει αντιπλημμυρικός σχεδιασμός, πόσα έργα έχει δημοπρατήσει και πόσα έχει συμβασιοποιήσει», σημείωσε ο κ. Καραμανλής.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...