560
Τραμπ και Μπάιντεν: θα φθάσουν μέχρι την κάλπη αλληλοϋβριζόμενοι για ένα θέμα που τους ενώνει: την ηλικία τους | CreativeProtagon

Τραμπ και Μπάιντεν: Η άγνοια και η άνοια σε προεκλογικό καλπασμό

Protagon Team Protagon Team 3 Ιουλίου 2020, 20:38
Τραμπ και Μπάιντεν: θα φθάσουν μέχρι την κάλπη αλληλοϋβριζόμενοι για ένα θέμα που τους ενώνει: την ηλικία τους
|CreativeProtagon

Τραμπ και Μπάιντεν: Η άγνοια και η άνοια σε προεκλογικό καλπασμό

Protagon Team Protagon Team 3 Ιουλίου 2020, 20:38

Δεν είναι οι δύο κακεντρεχείς γέροντες που σχολιάζουν από το δηλητηριώδες θεωρείο τους τα διαδραματιζόμενα επί σκηνής. Δεν πρόκειται για το «Μάπετ Σόου», δεν κάνει κουμάντο ο βάτραχος Κέρμιτ. Οι δύο προκεχωρημένης ηλικίας κύριοι που μας απασχολούν εδώ βρίσκονται οι ίδιοι επί σκηνής (διότι έτσι τα κανόνισε η παιχνιδιάρα Τύχη) και αλληλοδηλητηριάζονται με ανταλλαγές προσβολών μπροστά στα μάτια του αμερικανικού λαού. Επειδή συμβαίνει να πρωταγωνιστούν στο δικό του «σόου».

Ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος και εκ νέου υποψήφιος Ντόναλντ Τραμπ είναι 74 ετών και ο Τζο Μπάιντεν, ο Δημοκρατικός αντίπαλός του στην προεδρική κούρσα του Νοεμβρίου, είναι 77 ετών. Μεγάλοι άνθρωποι και οι δύο, και ζωή να έχουν. Ωστόσο οι Αμερικανοί γνωρίζουν ότι όποιον από τους δύο και αν διαλέξουν να ψηφίσουν, στο τέλος θα αποκτήσουν τον πιο ηλικιωμένο πρόεδρο στην ιστορία των ΗΠΑ.

Οι Τραμπ και Μπάιντεν γνωρίζουν και αυτοί πολύ καλά ότι έχουν γεράσει, όπως κάθε σώφρων άνθρωπος που διανύει την όγδοη δεκαετία της ζωής του. Ξέρουν ότι η ηλικία τους αποτελεί θέμα συζητήσεων στον λαό. Αντί όμως να φειδωλεύονται τις μεταξύ τους ύβρεις τιμώντας τα χρονάκια τους, εκτοξεύουν όλο και πιο συχνά φραστικά βλήματα με στόχο να πλήξουν την εικόνα του αντιπάλου. Να -δείχνουν με το δάχτυλο οι δύο γέροι-, αυτός είναι ο γέρος, δεν είμαι εγώ. Αυτός τα έχει χάσει, εγώ τα έχω τετρακόσια. Αυτός είναι το ραμολί, εγώ είμαι πρόσκοπος. Και με αυτά και με τα άλλα είναι σαν να δείχνουν το είδωλό τους στον καθρέφτη.

Αν γελούν ή κλαίνε οι Αμερικανοί με αυτά τα καμώματα; Ποιος ξέρει. Ο κορονοϊός θερίζει ακόμη και η ύφεση έχει δημιουργήσει τετελεσμένα απελπισίας για χιλιάδες (πρώην) εργαζομένους. Ισως το τελευταίο πράγμα που απασχολεί τον αμερικανικό λαό στην παρούσα φάση να είναι τα προεκλογικά ξεμωράματα.

Ο Τραμπ, έχοντας απύλωτο το στόμα ως συνήθως, συνεχίζει να επιτίθεται στον αντιπρόεδρο του Μπαράκ Ομπάμα με την υποτιμητική έκφραση «Τζο ο κοιμήσης» («Sleepy Joe»), υπονοώντας απώλεια της ικανότητας του σκέπτεσθαι, έλλειψη πνευματικής διαύγειας, άνοια. Εχει βαλθεί να «υπογραμμίζει», με κάθε ευκαιρία, τα λάθη που κάνει στον δημόσιο λόγο του ο Μπάιντεν, διογκώνοντας τη σημασία τους.

Ο Μπάιντεν άρχισε και αυτός να απαντά σε ανάλογο ύφος, παίρνοντας αφορμές από διάφορα θέματα της επικαιρότητας (πολύ ενοχλητικά για τον Τραμπ) για τα οποία ο αμερικανός πρόεδρος δηλώνει… άγνοια. Λέει ο Μπάιντεν: «Ο πρόεδρος μιλάει για τις πνευματικές ικανότητες των άλλων, όμως αυτός ο ίδιος δεν φαίνεται να είναι ικανός να κατανοήσει τι συμβαίνει: άλλες φορές ενημερώνεται και ξεχνά το θέμα, άλλες πάλι δεν θεωρεί απαραίτητο να ενημερωθεί για ουσιώδη ζητήματα. Ανυπομονώ να συγκρίνω τις διανοητικές ικανότητές μου με αυτές του Τραμπ».

Και κατά το παρελθόν οι κίνδυνοι για την αμερικανική προεδρία λόγω πιθανής γεροντικής άνοιας των υποψηφίων ήταν θέμα δημοσίων συζητήσεων, λόγου χάρη στην περίπτωση του Ρόναλντ Ρίγκαν, όμως ποτέ η κατάσταση δεν είχε εκτραχυνθεί όπως συμβαίνει σήμερα. Και οι τόνοι θα ανεβούν, καθώς η στριμωγμένη από τα δραματικά γεγονότα των τελευταίων μηνών στις ΗΠΑ καμπάνια του Τραμπ θα παίξει μέχρι τέλους το χαρτί της υποτιθέμενης «άνοιας του Μπάιντεν». Και ο Μπάιντεν θα παίξει μέχρι τέλους το χαρτί τής (ηθελημένης ή αθέλητης) «άγνοιας του Τραμπ». Πράγματα που στην Ευρώπη φαντάζουν εξωπραγματικά.

Προς το παρόν η άμυνα του υποψηφίου των Δημοκρατικών, όπως εκφράστηκε μέσα από την πρώτη του συνέντευξη Τύπου έπειτα από σχεδόν τρεις μήνες, συνοψίζεται στη διαβεβαίωση ότι τα σχετικά τεστ που αφορούν τις διανοητικές ικανότητές του είναι συνεχή. «Εχω δοκιμαστεί και δοκιμάζομαι συνεχώς» απάντησε ο Μπάιντεν σε απροκάλυπτη ερώτηση ενός ρεπόρτερ. Και προκαλεί τον Τραμπ για συγκρίσεις…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...