412
| CreativeProtagon

Με το B κεφαλαίο γράφουν πλέον τη λέξη «Black» οι δημοσιογράφοι των New York Times  

Protagon Team Protagon Team 2 Ιουλίου 2020, 18:48
|CreativeProtagon

Με το B κεφαλαίο γράφουν πλέον τη λέξη «Black» οι δημοσιογράφοι των New York Times  

Protagon Team Protagon Team 2 Ιουλίου 2020, 18:48

Μέσω ενός υπομνήματος προς τους δημοσιογράφους του, ο διευθυντής των New York Times Ντιν Μπάκετ, ο πρώτος Αφρομερικανός στην ιστορία της νεοϋορκέζικης εφημερίδας που ανήλθε σε αυτήν τη θέση, ανακοίνωσε πως στο εξής όλοι πρέπει να γράφουν τη λέξη «Black» με το γράμμα B κεφαλαίο.

«Συζητήσαμε με περισσότερους από 100 εργαζόμενους μας για μάθουμε τις απόψεις τους, εξετάσαμε τα επιχειρήματα που παρουσιάστηκαν ανά τα χρόνια και διαβουλευτήκαμε με συναδέλφους μας σε άλλους ειδησεογραφικούς οργανισμούς […] Βασιζόμενοι σε αυτές τις συζητήσεις αποφασίσαμε να υιοθετήσουμε την αλλαγή, ξεκινώντας να γράφουμε τη λέξη “Μαύρος” με το Μ κεφαλαίο για να αναφερόμαστε σε ανθρώπους και κουλτούρες αφρικανικής καταγωγής, τόσο στις ΗΠΑ όσο και αλλού. Πιστεύουμε πως αυτός το τρόπος γραφής εκφράζει καλύτερα τα όποια στοιχεία κοινής ιστορίας και ταυτότητας και αντικατοπτρίζει την πρόθεσή μας να σεβόμαστε όλους τους ανθρώπους και τις κοινότητες που υπηρετούμε», σημειώνεται καταρχάς στην επιστολή την οποία συνυπογράφει και ο Φιλ Κόρμπετ, υπεύθυνος δεοντολογίας των New York Times.

Ο Ντιν Μπάκετ υπενθυμίζει πως οι δημοσιογράφοι κορυφαίων ειδησεογραφικών οργανισμών, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγεται και το Associated Press, έχουν ήδη υιοθετήσει την αλλαγή αυτή, υπέρ της οποίας συνηγορούσαν εδώ και πολύ καιρό πολλά αφροαμερικανικά έντυπα.

Πρόσφατα στους New York Times αποφάσισαν να γράφουν με το πρώτο γράμμα κεφαλαίο και τις λέξεις «Native» (ιθαγενής) και «Ιndigenous» (αυτόχθων) ενώ όσον αφορά τις λέξεις «Asian-American» και «Latino» γράφονταν ανέκαθεν με το αρχικό γράμμα κεφαλαίο.

Ενδεχομένως κάποιοι να δυσαρεστήθηκαν από το γεγονός πως οι δημοσιογράφοι της κορυφαίας αμερικανικής εφημερίδας θα συνεχίσουν να γράφουν τη λέξη «λευκός» με το λάμδα πεζό.

«Παρότι υφίσταται ένα προφανές ζήτημα παραλληλισμού, δεν υπήρξε κανένα ανάλογο κίνημα υπέρ της ευρείας υιοθέτησης ενός νέου τρόπου γραφής της λέξης “white”», εξήγησε στην επιστολή του ο Μπάκετ, τονίζοντας συγχρόνως πως η λέξη «λευκός» δεν περιγράφει στον ίδιο βαθμό με τη λέξη «μαύρος» έναν κοινό πολιτισμό και μια κοινή ιστορία.

Οι μοναδικοί που επιθυμούν διακαώς να γράφεται και η λέξη «λευκός» με κεφαλαίο το πρώτο γράμμα της είναι οι υποστηρικτές της ανωτερότητας της λευκής φυλής έναντι όλων των άλλων φυλών, οπότε και μόνο το γεγονός αυτό θα ήταν αρκετό ούτως ώστε να μην υιοθετηθεί πότε η εν λόγω αλλαγή.

Με πεζό το πρώτο γράμμα θα συνεχίσουν να γράφουν οι δημοσιογράφοι των New York Times και τη λέξη «brown», γιατί «καστανοί» στις ΗΠΑ έχουν χαρακτηρισθεί πέρα από τους αυτόχθονες Αμερικανούς, άνθρωποι που κατάγονται από τη Λατινική Αμερική, την Ασία και τη Μέση Ανατολή με αποτέλεσμα να μην γίνεται πάντα κατανοητό το νόημα της λέξης από τους αναγνώστες. «Μια πιο ακριβής περιγραφή είναι συνήθως προτιμότερη», σημείωσε ο Μπάκετ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...