694
Ανγκελα Μέρκελ και Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην κοινή συνέντευξη Τύπου | REUTERS

Τα δώρα της Μέρκελ στους τέσσερις δύσπιστους της ΕΕ για να πουν «ναι» στο Ταμείο Ανάκαμψης

Protagon Team Protagon Team 3 Ιουλίου 2020, 11:24
Ανγκελα Μέρκελ και Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην κοινή συνέντευξη Τύπου
|REUTERS

Τα δώρα της Μέρκελ στους τέσσερις δύσπιστους της ΕΕ για να πουν «ναι» στο Ταμείο Ανάκαμψης

Protagon Team Protagon Team 3 Ιουλίου 2020, 11:24

Στη συμβιβαστική λύση που θα κάμψει την αντίσταση των τεσσάρων «δύσκολων» κρατών-μελών της ΕΕ για το Ταμείο Ανάκαμψης φαίνεται πως κατέληξε η Ανγκελα Μέρκελ, σύμφωνα με το Bloomberg.

Μετά από μαραθώνιες συνομιλίες σε ανώτατο επίπεδο, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, θα προτείνει την επόμενη εβδομάδα -με την προτροπή της Γερμανίας και τη σύμφωνη γνώμη της Γαλλίας- σε Ολλανδία, Δανία, Σουηδία και Αυστρία, επιστροφές που θα μειώσουν τα ποσά τα οποία συνεισφέρουν στον προϋπολογισμό της ΕΕ, σε μία προσπάθεια να αποσπάσει την έγκρισή τους για τη συμφωνία.

Το σχέδιο της Κομισιόν προβλέπει ενίσχυση της ευρωπαϊκής οικονομίας με 750 δισ. ευρώ, με τη μορφή επιχορηγήσεων τα 500 δισ. ευρώ και δανείων τα υπόλοιπα 250 δισ.

Οπως αναφέρει το Bloomberg, oι χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι βαθιά διχασμένες αναφορικά με το σχέδιο ανάκαμψης που πρότεινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, και οι προοπτικές μίας συμφωνίας στην επικείμενη σύνοδο κορυφής στις 17-18 Ιουλίου είναι αβέβαιες, σύμφωνα με υψηλόβαθμο αξιωματούχο.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Μισέλ, θα προτείνει την επόμενη εβδομάδα όπως το 70% του πακέτου κατανεμηθεί σύμφωνα με την πρόταση της Κομισιόν και το υπόλοιπο 30% να χορηγηθεί από το 2023, ανάλογα με το βάθος της ύφεσης κάθε χώρας τα επόμενα δύο χρόνια.

Συνολικά, ο Μισέλ θα προτείνει όπως οι χώρες έχουν συνολικά τρία χρόνια για να δεσμεύσουν πόρους για τα σχέδιά τους και άλλα τρία χρόνια για να τους δαπανήσουν.

Κάνοντας μία ακόμη παραχώρηση στον πλούσιο ευρωπαϊκό Βορρά, ο Μισέλ θα προτείνει περικοπές στον τακτικό προϋπολογισμό της ΕΕ, ο οποίος ανέρχεται σε πάνω από ένα τρισ. ευρώ για επτά χρόνια. H πρόταση αυτή είναι πιθανόν να προκαλέσει την αντίδραση χωρών της Ανατολικής Ευρώπης που ωφελούνται περισσότερο από τις αγροτικές επιδοτήσεις του προϋπολογισμού.
Πώς θα μοιραστούν τα 750 δισ. ευρώ, σύμφωνα με το Bloomberg. Με άσπρο χρώμα οι επιχορηγήσεις, με μπλε τα δάνεια
Αισιόδοξες Μέρκελ – Φον ντερ Λάιεν

Πάντως, η Ανγκελα Μέρκελ εξέφρασε την αισιοδοξία της για την επίτευξη σύμφωνίας ακόμα και στη Σύνοδο Κορυφής στη διάρκεια διαδικτυακής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε από κοινού με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Αφορμή ήταν η ανάληψη της προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ από την Γερμανία.

«Πηγαίνω στις Βρυξέλλες στις 17 Ιουλίου με την πρόθεση να πετύχω συμφωνία», δήλωσε η γερμανίδα καγκελάριος και διευκρίνισε ότι ακόμη και εάν οι συνομιλίες δεν καταλήξουν σε αποτέλεσμα, θα πρέπει ούτως ή άλλως να υπάρξει συμφωνία εντός του καλοκαιριού. «Δεν μπορώ να φανταστώ άλλη επιλογή», είπε χαρακτηριστικά.

Οι δύο αξιωματούχοι ανέδειξαν κατά την συνέντευξη Τύπου την επείγουσα ανάγκη αντιμετώπισης των συνεπειών της πανδημίας του κορονοϊού για την Ευρώπη. «Η κρίση του κορονοϊού ήταν η μεγαλύτερη πρόκληση στην ιστορία της ΕΕ. Το γεγονός ότι υπάρχουν πολλά που πρέπει να γίνουν, κατέστη σαφές και κατά την διάρκεια των σημερινών συνομιλιών», δήλωσε η Μέρκελ.

Η φον ντερ Λάιεν τόνισε ότι ο χρόνος πιέζει, καθώς «κάθε μέρα χαμένη οδηγεί σε χαμένες θέσεις εργασίας και σε περαιτέρω εξασθένιση της οικονομίας». Η πρόεδρος της Κομισιόν εξέφρασε πάντως την απόλυτη εμπιστοσύνη της στις ικανότητες της γερμανικής πλευράς. «Η εμπειρία σου, Ανγκελα και η εμπειρία της ομάδας σου είναι σημαντική», είπε απευθυνόμενη στην καγκελάριο και διαβεβαίωσε ότι «θα συνεχίσουμε -και πρέπει να συνεχίσουμε- στον δρόμο του εκσυγχρονισμού», αναφερόμενη στους τομείς της προστασίας του κλίματος, της ψηφιακής μετάβασης και της μεταρρύθμισης της Ευρωζώνης.

Η Μέρκελ επανέλαβε ότι η απάντηση στην κρίση πρέπει να είναι «τεράστια» και να έχει πραγματικό αποτέλεσμα. Διεξάγονται, είπε, εντατικές συνομιλίες και όλοι γνωρίζουν ποιες είναι οι δυσκολίες. «Θα εργαστούμε σκληρά και θα δείξουμε αποφασιστικότητα», δήλωσε.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν τα κράτη-μέλη της ΕΕ θα πρέπει να φοβούνται μια ενδεχόμενη «υπερβολική» γερμανική παρέμβαση, καθώς και η πρόεδρος της Επιτροπής είναι Γερμανίδα, η Μέρκελ τόνισε χαρακτηριστικά: «Δύο προσηλωμένες Ευρωπαίες συνεργάζονται» και εξέφρασε την ικανοποίησή της για το γεγονός. «Στην Γερμανία δεν υπήρξε γυναίκα καγκελάριος πριν από μένα και στην Ευρώπη δεν υπήρξε γυναίκα πρόεδρος της Επιτροπής. Είμαστε σίγουρες ότι (η συνεργασία) θα είναι επιτυχής, σωστά Ούρσουλα;», είπε χαμογελώντας η καγκελάριος, για να απαντήσει η φον ντερ Λάιεν: «Γνωριζόμαστε, εμπιστευόμαστε βαθιά η μία την άλλη. Μπορούμε να είμαστε ειλικρινείς όταν συζητούμε. Γνωρίζουμε επίσης ότι μπορούμε να έχουμε συζητήσεις σε βάθος και να βγάλουμε πολλή δουλειά. Και οι δύο είμαστε πιστές Ευρωπαίες».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...