277
Ο Ντόναλντ Τραμπ μιλά με δημοσιογράφους στο Οβάλ Γραφείο στις 23 Οκτωβρίου | REUTERS/Leah Millis

Τραμπ: Η συγκάλυψη της δολοφονίας Κασόγκι «ήταν η χειρότερη που έγινε ποτέ»

Protagon Team Protagon Team 24 Οκτωβρίου 2018, 08:16
Ο Ντόναλντ Τραμπ μιλά με δημοσιογράφους στο Οβάλ Γραφείο στις 23 Οκτωβρίου
|REUTERS/Leah Millis

Τραμπ: Η συγκάλυψη της δολοφονίας Κασόγκι «ήταν η χειρότερη που έγινε ποτέ»

Protagon Team Protagon Team 24 Οκτωβρίου 2018, 08:16

Κριτική περισσότερο επί των χειρισμών παρά στην ουσία της υπόθεσης της δολοφονίας του Τζαμάλ Κασόγκι έκανε ο Ντόναλντ Τραμπ, την ώρα που οι Ηνωμένες Πολιτείες προχωρούν σε μέτρα κατά σαουδαράβων αξιωματούχων.

«Είχαν εξαρχής ένα πολύ κακό σχέδιο, το εκτέλεσαν πολύ άσχημα και η επιχείρηση συγκάλυψης ήταν μια από τις χειρότερες στην ιστορία» είπε ο Τραμπ μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Οβάλ Γραφείο.

«Όποιος σκέφτηκε αυτήν την ιδέα νομίζω ότι έχει μπλέξει και θα έπρεπε να έχει μπλέξει», πρόσθεσε.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ χαρακτήρισε ακόμη «πολύ σκληρό» τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τις δηλώσεις που έκανε για την υπόθεση. Όπως είπε, προτού να συμφωνήσει με τα συμπεράσματα του τούρκου ομολόγου του, θέλει προηγουμένως να δει όλα τα γεγονότα.

Ο Τραμπ έχει στείλει στην Τουρκία τη διευθύντρια της CIA Τζίνα Χάσπελ για να συζητήσει το θέμα και είπε ότι αναμένει σύντομα μια έκθεση για την υπόθεση του Κασόγκι.

Νωρίτερα την Τρίτη, το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι η Ουάσινγκτον ως πρώτο μέτρο αποφάσισε να ανακαλέσει τις βίζες 21 Σαουδαράβων τους οποίους θεωρεί υπεύθυνους για τον φόνο του Κασόγκι, ενώ προετοιμάζεται για την επιβολή περαιτέρω κυρώσεων.

Ορισμένα από αυτά τα πρόσωπα εργάζονται «στις υπηρεσίες πληροφοριών, στο παλάτι, στο υπουργείο Εξωτερικών και άλλα υπουργεία της Σαουδικής Αραβίας που πιστεύουμε ότι ενέχονται στον θάνατο του Κασόγκι», εξήγησε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Οι κυρώσεις δεν αγγίζουν – για την ώρα τουλάχιστον – την βασιλική οικογένεια και ιδίως τον πανίσχυρο διάδοχο πρίγκιπα Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν. Αυτό όμως θα συνιστούσε μείζονα ρήξη στις σχέσεις δύο συμμάχων.

Ο κ. Πομπέο έσπευσε μάλιστα να διευκρινίσει ότι «οι ΗΠΑ δεν ανέχονται το είδος των ανηλεών ενεργειών όπως αυτές που έγιναν για να φιμωθεί ο Κασόγκι, ένας δημοσιογράφος, διά της βίας».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...