864
Ο Ντόναλντ Τραμπ με τον Αντονι Φάουτσι σε ενημέρωση των δημοσιογράφων, τον Απρίλιο του 2020 | EPA/KEVIN DIETSCH / POOL

Τραμπ για τα email του Φάουτσι: Πρέπει να απαντήσει σε πολλές ερωτήσεις

Protagon Team Protagon Team 4 Ιουνίου 2021, 15:42
Ο Ντόναλντ Τραμπ με τον Αντονι Φάουτσι σε ενημέρωση των δημοσιογράφων, τον Απρίλιο του 2020
|EPA/KEVIN DIETSCH / POOL

Τραμπ για τα email του Φάουτσι: Πρέπει να απαντήσει σε πολλές ερωτήσεις

Protagon Team Protagon Team 4 Ιουνίου 2021, 15:42

Αφορμή έψαχνε ο Ντόναλντ Τραμπ να επιτεθεί ξανά στον Αντονι Φάουτσι και την βρήκε στα χιλιάδες email του λοιμωξιολόγου που δημοσιεύθηκαν από την Washington Post και αφορούν την περίοδο Μαρτίου-Απριλίου του 2020.

Σε ανακοίνωσή του, ο πρώην πρόεδρος είπε ότι ο Φάουτσι πρέπει να απαντήσει σε πολλές ερωτήσεις και κατηγορεί τον επικεφαλής του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργιών και Λοιμωδών Νοσημάτων των ΗΠΑ και σύμβουλο επτά αμερικανών προέδρων, ότι δεν ήθελε τις μάσκες και ότι ο ίδιος ο Τραμπ προώθησε τη χρήση τους.

Βέβαια, ο πρώην πρόεδρος παρέλειψε να σημειώσει ότι η μάσκα ήταν «κόκκινο πανί» για τον ίδιο, ότι αρνείτο για μήνες να την φορέσει, ότι την έβγαλε επιδεικτικά στο μπαλκόνι του Λευκού Οίκου, μπροστά στις κάμερες, όταν γύρισε από το νοσοκομείο μετά τη νοσηλεία του για κορονοϊό και ότι ειρωνευόταν τον Τζο Μπάιντεν που την φορούσε, ο οποίος όταν εξελέγη πρόεδρος την έκανε αμέσως υποχρεωτική σε ομοσπονδιακές υπηρεσίες και κτίρια.

Εξάλλου, όπως σημειώνει το Newsweek,  ο Τραμπ αναφέρεται σε μία φράση του Φάουτσι, σε email που έστειλε σε συναδέλφους του στην αρχή της πανδημίας, όπου έγραφε ότι καθώς τα σωματίδια του ιού είναι τόσο μικροσκοπικά που οι απλές υφασμάτινες μάσκες ίσως να μην μπορούν να τα σταματήσουν.

Στη συνέχεια, ο Τραμπ επιτέθηκε στον Φάουτσι γιατί, όπως λέει, ο επιστήμονας δεν πίστεψε από την αρχή ότι τα εμβόλια θα βγουν τόσο σύντομα και έλεγε ότι θα χρειστούν 3, 4 ή πέντε χρόνια. Ο πρώην πρόεδρος εμφάνισε τον εαυτό του ως τον σωτήρα εκατοντάδων χιλιάδων Αμερικανών, επειδή οργάνωσε άμεσα τη σύναψη συμβολαίων για την αγορά εμβολίων.

Είναι αλήθεια ότι οι εμβολιασμοί στις ΗΠΑ ξεκίνησαν στις 14 Δεκεμβρίου. Ομως, στις 37 ημέρες πριν αναλάβει ο Μπάιντεν, είχαν χορηγηθεί 16 εκατ. δόσεις και υπήρχαν παράπονα για ανεπαρκή ομοσπονδιακή χρηματοδότηση του εμβολιαστικού προγράμματος σε πολλές πολιτείες και καθυστερήσεις. Επί Μπάιντεν, το πρόγραμμα ανέβασε στροφές και σε 58 ημέρες, είχαν ήδη χορηγηθεί 100 εκατ. δόσεις.

Επίσης, ο Τραμπ αναφέρθηκε στην έρευνα των εργαστηρίων της Γουχάν, την οποία χρηματοδοτούσαν και οι ΗΠΑ, όπως παραδέχθηκε ο Φάουτσι.

«Η χρηματοδότηση της Γουχάν από τις ΗΠΑ ξεκίνησε “ανόητα” από την κυβέρνηση Ομπάμα το 2014, αλλά τελείωσε υπό την κυβέρνηση Τραμπ. Οταν το άκουσα, είπα αμέσως “όχι”. Τι γνώριζε ο Δρ Φάουτσι σχετικά με την έρευνα και από πότε το γνώριζε; Τώρα όλοι, ακόμη και ο λεγόμενος “εχθρός”, αρχίζουν να λένε ότι ο πρόεδρος Τραμπ είχε δίκιο για τον ιό της Κίνας, ο οποίος προέρχεται από το εργαστήριο της Γουχάν. Η αλληλογραφία μεταξύ του Δρ. Φάουτσι και της Κίνας αποτελεί ισχυρή απόδειξη για να την αγνοήσει ο καθένας. Η Κίνα πρέπει να πληρώσει 10 τρισεκατομμύρια δολάρια στην Αμερική και στον κόσμο, για τον θάνατο και την καταστροφή που προκάλεσαν! Οταν είδα τα email, είπα ότι η χώρα είναι τυχερή που δεν έκανα ό,τι ήθελε να κάνω ο Φάουτσι. Για παράδειγμα, να μην κλείσω τα σύνορα με την Κίνα τόσο νωρίς. Οι Δημοκρατικοί και τα ΜΜΕ των “fake news” με αποκάλεσαν ξενοφοβικό. Αλλά η δική μου απόφαση έσωσε ζωές».

Ο Φάουτσι, μιλώντας σε δημοσιογράφους, ρωτήθηκε σχετικά και είπε ότι το περιεχόμενο των email μπορεί εύκολα να παρεξηγηθεί: «Το μόνο πρόβλημα με τα email (σσ. πολλά αποσπάσματα των οποίων εμφανίζονται “μαυρισμένα” από τις αρχές για λόγους εθνικής ασφαλείας) είναι ότι μπορεί κάποιος να βγάλει μία φράση εκτός νοήματος χωρίς να το έχει διαβάσει όλο ή να μην έχει διαβάσει όλη τη συζήτηση, τα άλλα email, και να πει: “βάσει αυτού που έγραψε ο Φάουτσι, είπε αυτό και αυτό”».

Οσον αφορά τη διαρροή του ιού από το εργαστήριο της Γουχάν, ο Φάουτσι, σε συνέντευξη στο CNN, ρωτήθηκε για το email που έλαβε τον Απρίλιο του 2020 από τον πρόεδρο της EcoHealth Alliance, ο οποίος τον ευχαριστούσε για το γεγονός πως στήριζε την θεωρία πως “ο κορονοϊός μπορεί να προήλθε από διαρροή στο Ινστιτούτο ιολογίας της Γουχάν”.

«Ανοησίες», απάντησε. «Δεν καταλαβαίνω πως προκύπτουν όλα αυτά από το συγκεκριμένο email» και πρόσθεσε ότι «πάντα το έλεγα, και συνεχίζω να το λέω. Πιστεύω ακόμα ότι η πιο πιθανή διαδρομή είναι από ένα ζώο σε έναν άνθρωπο, αλλά διατηρώ ανοιχτό το μυαλό μου, πως αν υπάρχουν άλλες ρίζες του ιού, τότε θα μπορούσε να έχει προέλθει από εργαστηριακή διαρροή».

«Τα emails μπορούν να ερμηνευτούν με διαφορετικό τρόπο από τον καθένα. Σε αυτό το email, ο αποστολέας με ευχαριστούσε για όσα θεωρούσε πως είχα πει. Εγώ του είχα πει πως ο ιός, πιθανότατα, πέρασε από είδος σε είδος. Ωστόσο, ταυτόχρονα διατηρώ ανοιχτό το μυαλό μου σχετικά με μια πιθανή εργαστηριακή διαρροή. Νομίζω όμως, ότι η ιδέα ότι οι Κινέζοι κατασκεύασαν έναν ιό για να τον διασπείρουν και να σκοτώσουν κόσμο, και πολλούς δκούς τους, είναι παρατραβηγμένη», τόνισε ο Φάουτσι.

Οι Financial Times αναφέρουν ότι ο λοιμωξιολόγος έχει ζητήσει από τις κινεζικές αρχές να δώσουν στη δημοσιότητα τα ιατρικά αρχεία του προσωπικού του Εργαστηρίου Ιολογίας στη Γουχάν, μετά τις πρόσφατες αποκαλύψεις ότι κάποιοι από τους εργαζόμενους είχαν αρρωστήσει με συμπτώματα της Covid από τον Νοέμβριο ακόμα του 2019.

Οταν ρώτησαν σχετικά με το θέμα την εκπρόσωπο του Τζο Μπάιντεν, η Τζεν Ψάκι δήλωσε ότι ο πρόεδρος θεωρεί ότι ο Φάουτσι έχει παίξει σπουδαίο ρόλο στην καταπολέμηση της πανδημίας ενημερώνοντας σωστά το κοινό σε όλη τη διάρκειά της και τόνισε ότι τα email γράφτηκαν πριν από 17 μήνες, πολύ πριν από την τωρινή κυβέρνηση.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...