690
Μία από τις πολλές γκριμάτσες... απόγνωσης του Αντονι Φάουτσι, όταν άκουγε τον Ντόναλντ Τραμπ να ενημερώνει τους δημοσιογράφους για τον κορονοϊό, την άνοιξη του 2020 | EPA/MICHAEL REYNOLDS / POOL

Στο φως τα χιλιάδες email που λάμβανε ο Αντονι Φάουτσι στο πρώτο κύμα της πανδημίας

Protagon Team Protagon Team 2 Ιουνίου 2021, 17:57
Μία από τις πολλές γκριμάτσες... απόγνωσης του Αντονι Φάουτσι, όταν άκουγε τον Ντόναλντ Τραμπ να ενημερώνει τους δημοσιογράφους για τον κορονοϊό, την άνοιξη του 2020
|EPA/MICHAEL REYNOLDS / POOL

Στο φως τα χιλιάδες email που λάμβανε ο Αντονι Φάουτσι στο πρώτο κύμα της πανδημίας

Protagon Team Protagon Team 2 Ιουνίου 2021, 17:57

Χίλια email την ημέρα λάμβανε ο Αντονι Φάουτσι, τις ημέρες του πρώτου κύματος της πανδημίας, όταν στις ΗΠΑ επικρατούσε χάος από τη διαχείριση του Ντόναλντ Τραμπ.

Οι δυο τους είχαν συγκρουστεί για τον τρόπο με τον οποίο θα έπρεπε να αντιμετωπίσει η χώρα την πανδημία και ο αμερικανός πρόεδρος δεν δίστασε να εκφράσει ανοιχτά τη δυσαρέσκειά του για τις απόψεις του επικεφαλής λοιμωξιολόγου του Λευκού Οίκου, επειδή θεωρούσε ότι ήταν υπερβολικός στις συστάσεις του να «κλείσει» η οικονομία.

Από τα βέλη του Τραμπ, μάλιστα, ο Φάουτσι έφτασε να δέχεται απειλές για τη ζωή του από αγνώστους και οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες τού παρείχαν προστασία σε 24ωρη βάση, με ομάδα πρακτόρων. Πολλοί Ρεπουμπλικάνοι ακόμα κατηγορούν τον Φάουτσι ότι έπαιξε ρόλο στην ήττα του Τραμπ, ενώ συνεχίζουν να τον σφυροκοπούν σχετικά με τις απόψεις του, σε επιτροπές του Κογκρέσου, τους οποίους όμως συχνά αποστομώνει με τις ψύχραιμες επιστημονικές απαντήσεις του.

Εκείνη την περίοδο, όλοι κάτι είχαν να ρωτήσουν τον Φάουτσι για τον κορονοϊό. Ηταν ο κορυφαίος ειδικός των ΗΠΑ πάνω στο ζήτημα, έχοντας υπηρετήσει συνολικά επτά προέδρους από τη θέση του επικεφαλής του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργιών και Λοιμωδών Νοσημάτων των ΗΠΑ.

Η ηλεκτρονική αλληλογραφία του Φάουτσι από τον Μάρτιο και τον Απρίλιο του 2020 έφτασε στη Washington Post ύστερα από αίτημα στο πλαίσιο του Freedom of Information Act.

Ηταν τότε που ο Τραμπ επιχείρησε να μειώσει τη σοβαρότητα του ιού και των επιπτώσεών του στην υγεία των πολιτών του.

Οι 866 σελίδες με τα email του Φάουτσι περιλαμβάνουν χιλιάδες μηνύματα από συναδέλφους, αξιωματούχους, βουλευτές, γερουσιαστές, πολιτειακούς παράγοντες, διοικητές νοσοκομείων, ξένες κυβερνήσεις, δημοσιογράφους, αλλά και απλό κόσμο, που ζητούσαν τη συμβουλή ή τη βοήθειά του και άλλες φορές του δήλωναν τη συμπαράστασή τους.

Ανάμεσα στους αποστολείς ήταν και ο ιατρικός διευθυντής  της ομοσπονδίας αμερικανικού ποδοσφαίρου, που ζήτησε από τον Φάουτσι εμπιστευτική ενημέρωση για το αν μπορούσε να διεξαχθεί το πρωτάθλημα με ασφάλεια, ένας σκηνοθέτης που τον κινηματογράφησε εν ώρα εργασίας, και το ντοκιμαντέρ αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον να προβληθεί σύντομα, ένας σύμβουλος του Μπιλ Γκέιτς, που εξέφρασε την ανησυχία του για την υγεία του Αντονι Φάουτσι και ένας Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής, που είπε στον Φάουτσι να «συνεχίσει να λέει την επιστημονική αλήθεια», παρά τις προσπάθειες των συναδέλφων του και του Τραμπ να υποτιμήσουν την κατάσταση.

«Λάμβανα κάθε είδους ερώτηση, κυρίως από άτομα που ένιωθαν μπερδεμένα από τα αμφιλεγόμενα μηνύματα που έπαιρναν από τον Λευκό Οίκο και ήθελαν να μάθουν την αλήθεια», δήλωσε ο Φάουτσι σε πρόσφατη συνέντευξη. «Εχω τη φήμη ότι απαντώ σε άτομα που μου ζητούν βοήθεια, ακόμα κι αν χρειάζεται πολύς χρόνος. Και μπορεί όλο αυτό να είναι πολύ χρονοβόρο, αλλά το κάνω».

Σύμφωνα με τα email, ο Φάουτσι επικοινωνούσε τακτικά με τον Μπιλ Γκέιτς, συζητώντας για την πορεία των ερευνών για το εμβόλιο, σε όλο τον πλανήτη. Ο Εμόλιο Εμίνι, στενός συνεργάτης του Γκέιτς, στο Ιδρυμα Μπιλ και Μελίντα Γκέιτς, του έγραψε: «Σε βλέπω καθημερινά στην τηλεόραση και παρότι εξακολουθείς να είσαι γεμάτος ενέργεια, ανησυχώ πραγματικά για σένα. Το έθνος και ο πλανήτης χρειάζονται τα ηγετικά σου χαρακτηριστικά».

Ενας κινέζος επιστήμονας και φίλος του Φάουτσι, ο Τζορτζ Γκάο, είχε τακτική επικοινωνία μαζί του για την πανδημία και τους τρόπους αντιμετώπισης.

«Μαθαίνω ότι δέχεσαι επίθεση από μερικούς κι εύχομαι να πρόκειται για fake news. Ελπίζω να είσαι καλά παρά την παράλογη αυτή κατάσταση», έγραψε ο Γκάο στις 8 Απριλίου, και ο Φάουτσι του απάντησε τρεις ημέρες αργότερα: «Σ’ ευχαριστώ για το ευγενικό σου μήνυμα. Ολα είναι καλά, παρότι υπάρχουν κάποιοι τρελοί σε αυτόν τον κόσμο».

Ο Φάουτσι λάμβανε χιλιάδες μηνύματα λατρείας από απλούς πολίτες, ενώ δεχόταν πολλαπλά αιτήματα να μιλήσει σε ΜΜΕ όλου του κόσμου, καθώς και μεγάλες επιχειρήσεις.

Σε άλλο email, ένας παλιός του γνώριμος, που αυτοαποκαλείται «απλός άνθρωπος της εργατικής τάξης» τον ενθάρρυνε να ορθώσει το ανάστημά του και να πει στους Αμερικανούς την «ωμή αλήθεια».

«Η ηγεσία αυτή της χώρας είναι εντελώς ανίκανη και επικίνδυνη» έγραφε το μήνυμα. «Χρειαζόμαστε μια οργανωμένη ομοσπονδιακή διαχείρηση που θα μας ενώσει σε αυτήν τη δίχως προηγούμενο κρίση. Ο πατέρας μου γεννήθηκε κατά την περίοδο της πρώτης παγκόσμιας πανδημίας της σύγχρονης εποχής και δεν θέλω να τον δω να φεύγει λόγω της πανδημίας που ζούμε τώρα». Μέσα σε λίγες ώρες, ο Φάουτσι απάντησε: «Σε ευχαριστώ για το μήνυμά σου. Σε ακούω!».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...