787
O Λιονέλ Μέσι εκφράζει την απορία του για την αντικατάστασή του | REUTERS/Benoit Tessier/File Photo

Τον Μέσι δεν τον κάνεις αλλαγή… τον Μέσι

Sportscaster Sportscaster 22 Σεπτεμβρίου 2021, 13:43
O Λιονέλ Μέσι εκφράζει την απορία του για την αντικατάστασή του
|REUTERS/Benoit Tessier/File Photo

Τον Μέσι δεν τον κάνεις αλλαγή… τον Μέσι

Sportscaster Sportscaster 22 Σεπτεμβρίου 2021, 13:43

Ηταν το τρίτο του παιχνίδι με τη φανέλα της Παρί Σεν-Ζερμέν. Το πρώτο του στο «Παρκ ντε Πρενς», μπροστά στο κοινό της. Στο ντεμπούτο του, εναντίον της Ρεμς, είχε παίξει για (περίπου) μισή ώρα. Στο Βέλγιο, κόντρα στην Μπριζ, ακόμη προσπαθούσε να προσαρμοστεί στο νέο του περιβάλλον. Και τώρα, πάνω που είχε αρχίσει να ξαναγίνεται ο… γνωστός Λιονέλ Μέσι (είχε τρεις τελικές προσπάθειες για γκολ και ένα δοκάρι σε εκτέλεση φάουλ), είδε τον προπονητή του να τον βγάζει από το ματς με τη Λιόν (2-1) σχεδόν 20 λεπτά πριν από τη λήξη του.

Η απορία που ζωγραφίστηκε στο πρόσωπό του, ήταν αυθεντική. Ο αργεντινός σούπερ-σταρ δεν περίμενε τέτοια κίνηση από τον συμπατριώτη του, Μαουρίτσιο Ποτσετίνο, έστω κι αν ο ίδιος είχε αναφέρει νωρίτερα ότι ένιωθε πόνο στο αριστερό του πόδι (αλλά μπορούσε να συνεχίσει). Εκνευρίστηκε, και φρόντισε να το δείξει σε όλους: δεν του έδωσε το χέρι προτού καθίσει στον πάγκο, ούτε εκδήλωσε τη χαρά του για το λυτρωτικό γκολ του Ικάρντι στις καθυστερήσεις. Δεν εξεπλάγη μόνον ο Μέσι. Ο Λεάντρο Παρέδες, με χαρακτηριστικές χειρονομίες, τον ρωτούσε «τι συνέβη».

Οι εικόνες έκαναν τον γύρο του Κόσμου. Το ίδιο και το παραφρασμένο σεξπιρικό ερώτημα: «τον βγάζεις, ή δεν τον βγάζεις, από το παιχνίδι τον Λίο παρά τη θέλησή του;».

Ο Πεπ Γκουαρντιόλα, ο προπονητής που τον γνωρίζει καλύτερα από κάθε άλλον, έχει απαντήσει, ήδη, από το 2012: «Γενικά πρέπει να λες πολύ λίγα πράγματα στον Μέσι. Πρέπει να τον πλαισιώνεις με παίκτες που ξέρεις ότι του κάνουν τη ζωή πιο εύκολη, ώστε να κάνει όλα όσα μόνον εκείνος μπορεί. Πρέπει ν’ ακούς πολύ προσεκτικά όσα έχει να σου πει. Και να μην ξεχνάς πως, ποτέ, δεν τον αποσύρεις από τον αγωνιστικό χώρο. Ακόμη κι αν το ματς βρίσκεται στα τελευταία του λεπτά, δεν τον βγάζεις ποτέ, ούτε για να εισπράξει το χειροκρότημα από τον κόσμο».

Φαίνεται οτι την ίδια γνώμη έχουν όλοι οι προπονητές που καθοδήγησαν την Μπαρτσελόνα την τελευταία 12ετία: από τον Ιανουάριο του 2010 έως το τέλος της σεζόν 2020-2021. Σύμφωνα με τα αρχεία της βρετανικής εταιρείας ανάλυσης αθλητικών δεδομένων, Opta, στο διάστημα αυτό ο «Pulga» έπαιξε βασικός σε 371 αγώνες του ισπανικού πρωταθλήματος, και αντικαταστάθηκε μόνο 17 φορές. Από το 2008 κι έπειτα, έβγαινε από το παιχνίδι μόνον όταν ήταν τραυματίας. Ποτέ άλλοτε.

Οι φίλαθλοι από κάθε γωνιά της Γης που κατέκλυζαν το «Καμπ Νου», θα ήταν πολύ λιγότεροι αν δεν είχαν τη βεβαιότητα οτι θα τον απολαύσουν στο χορτάρι. Οι χορηγοί πλήρωναν υπέρογκα ποσά, με τον όρο οτι θα έπαιζε και ο Μέσι. Αλλά δεν ήταν αναντικατάστατος, μόνον επειδή το ήθελαν οι πελάτες. Το απαιτούσε και ο ίδιος. Σε αυτό δεν διέφερε πολύ από τον ιστορικό του αντίπαλο, Κριστιάνο Ρονάλντο. Απλώς, λόγω χαρακτήρα, ο Αργεντινός φρόντιζε να μην προκαλεί. Εβαζε τον πατέρα -και ατζέντη- του, Χόρχε Μέσι, να «καθαρίσει», ή το ζητούσε αυτοπροσώπως με ένα… παραπονιάρικο sms που έστελνε στον προπονητή του. Του στιλ «αντιλαμβάνομαι οτι, πλέον, δεν είμαι τόσο σημαντικός για την ομάδα…». Ποιος θα τολμούσε να τον αφήσει να πιστεύει κάτι τέτοιο;

Δεν απαιτούσε μόνο να παίζει, αλλά υποδείκνυε και τον ρόλο που θα ‘πρεπε να έχει στον αγωνιστικό χώρο. Οπως έχουν αποκαλύψει σε βιβλίο τους δύο γάλλοι δημοσιογράφοι, με ένα τέτοιο μήνυμα του Μέσι στο κινητό του Γκουαρντιόλα, πριν από 12 χρόνια, ο Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς είχε… εξοριστεί στις πλάγιες γραμμές του γηπέδου, για να τριγυρίζει ο Αργεντινός πιο κοντά στην αντίπαλη περιοχή. Ο «Ιμπρα», που ήταν η πιο ακριβή μεταγραφή στα χρονικά του συλλόγου, έφυγε το επόμενο καλοκαίρι για τη Μίλαν.

Πριν από έξι επτά χρόνια ο Λουίς Ενρίκε τον είχε αφήσει εκτός ενδεκάδας σε αγώνα της La Liga. Ο Μέσι φάνηκε να το δέχεται αδιαμαρτύρητα, όμως την επόμενη μέρα δεν εμφανίστηκε στην προπόνηση, επικαλούμενος γαστρεντερίτιδα. Ο προπονητής του πήρε το «μήνυμα» και, έκτοτε, ακόμη και για να τον κάνει αλλαγή ζητούσε τη συγκατάθεσή του.

Είτε στην Μπαρτσελόνα, όπου για 15 χρόνια υπήρξε η «σημαία» της, είτε στην Παρί, όπου δεν έχει συμπληρώσει παρά μόνο μερικούς μήνες, ο Μέσι είναι… ο Μέσι. Κανένας δεν δικαιούται να τον στενοχωρεί. Ο Ποτσετίνο δικαιώθηκε πανηγυρικά για την απόφασή του να τον κάνει αλλαγή (το 1-1 έγινε 2-1 υπέρ της Παρί, και ο τραυματισμός του στο γόνατο αποδείχτηκε σοβαρός – δεν θα είναι διαθέσιμος στο αποψινό ματς εναντίον της Μετς), όμως είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν ο 49χρονος προπονητής θα τολμήσει να ξαναπάρει μια τέτοια πρωτοβουλία ερήμην του παίκτη.

Ακόμη κι αν, πράγματι, δεν τον εξέπληξαν οι έντονες αντιδράσεις και τα ιντερνετικά σχόλια των φιλάθλων, όπως διαβεβαίωσε, το αγγλόφωνο μήνυμα που πόσταρε στα social media ο Χαλίφα μπιν Χαμάντ αλ Θάνι (εκ των αφεντικών της Παρί), με μια φωτογραφία του Ποτσετίνο, μοιάζει… απειλητικό: «Το Λονδίνο είναι μια όμορφη πόλη, ήδη το γνωρίζεις αυτό».

Τι να πιστεύουν, άραγε, ο Εμπαπέ και ο Νεϊμάρ; Τον βγάζεις από το παιχνίδι, τον Μέσι, ή μόνον εφόσον το επιθυμεί ο ίδιος;

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...