575
| CreativeProtagon

Oταν ο αρνητής του εμβολίου είναι επώνυμος

Λίλα Σταμπούλογλου Λίλα Σταμπούλογλου 16 Δεκεμβρίου 2020, 10:29
|CreativeProtagon

Oταν ο αρνητής του εμβολίου είναι επώνυμος

Λίλα Σταμπούλογλου Λίλα Σταμπούλογλου 16 Δεκεμβρίου 2020, 10:29

Πόσες ανακρίβειες μπορεί να κρύβει η γνώμη ενός ανθρώπου; Oταν πρόκειται για κάτι στο οποίο δεν είναι ειδήμων, αλλά πιστεύει ότι είναι, μπορεί να κρύβει μια ανακρίβεια και η κάθε φράση του. Οπως συνέβη με τις δηλώσεις της Μαρίας Σολωμού στην κάμερα του «Ευτυχείτε», στο Open.

Το θέμα, ποιο άλλο; Τα εμβόλια κατά του κορονοϊού. Οταν της ζητήθηκε να τοποθετηθεί, είπε: «Δεν είμαι από τους ανθρώπους που θα κάνουν το εμβόλιο. Είμαι πάρα πολύ αρνητική, για χίλιους πεντακόσιους λόγους που δεν θα τους πω. Αν γίνει υποχρεωτικό για παιδιά, καλά, εκεί θα γίνω ανθρώπινη ασπίδα εγώ, μπροστά, σκοτώστε με! Είμαι πολύ περίεργη με τα εμβόλια. Με φοβίζουν τα εμβόλια, είτε είναι για Covid είτε είναι για ιλαρά. Γενικά εγώ θεωρώ ότι πρέπει να εμβολιαστούν οι άνθρωποι από μία ηλικία και πάνω, που είναι ευπαθείς ομάδες, αυτοί που κινδυνεύουν ουσιαστικά και είναι κάποιας προχωρημένης ηλικίας».

Φυσικά, ο καθένας μπορεί να πιστεύει ό,τι θέλει, ακόμα και ότι η Γη είναι επίπεδη. Αλλά όταν μας ζητείται να τοποθετηθούμε δημοσίως για σοβαρά ζητήματα που δεν γνωρίζουμε, κι αν έχουμε μια στάλα αντίληψης και ευαισθησίας, θα πρέπει να το κάνουμε με προσοχή. Ειδικά αν είμαστε και επώνυμα πρόσωπα και κάποιοι μας δίνουν τόσο συχνά την ευκαιρία να μιλήσουμε δημοσίως, η ευθύνη είναι μεγάλη.

Πώς μπορείς να λες σε συνέντευξη «Είμαι πολύ περίεργη με τα εμβόλια. Με φοβίζουν τα εμβόλια είτε είναι για Covid είτε είναι για ιλαρά»; Δεν έχεις πάρει χαμπάρι πόσες αρρώστιες έχει βγάλει νοκ άουτ η ανθρωπότητα, χάρη στα εμβόλια; Και πώς μπορείς να παραδέχεσαι δημοσίως ότι το παιδί σου δεν θα το αφήσεις να εμβολιαστεί, αν το εμβόλιο γίνει υποχρεωτικό; Είσαι τόσο βέβαιη γι’ αυτό που πιστεύεις, που παίρνεις την ευθύνη να το εκφράσεις μπροστά σε χιλιάδες γονείς-τηλεθεατές, οι οποίοι πιθανότατα θα σε μιμηθούν;

Ασε που, προφανώς, δεν καταλαβαίνεις ότι η κατακλείδα της θέσης σου, ότι θεωρείς σωστό να εμβολιαστούν οι ευπαθείς ομάδες, αυτοαναιρείται απ’ όσα είπες προηγουμένως. Για να προστατευτούν αποτελεσματικά οι ευπαθείς και οι ηλικιωμένοι και να μην κινδυνεύουν, δεν αρκεί να κάνουν μόνο αυτοί το εμβόλιο. Θα πρέπει να έχει εμβολιαστεί μια μεγάλη μερίδα του πληθυσμού. Αυτός είναι ο στόχος. Τον οποίο καθόλου δεν βοηθάνε να επιτευχθεί οι δηλώσεις, που ελαφρά τη καρδία κάνεις, σ’ ένα ψυχαγωγικό, πρωινό μαγκαζίνο.

Οση ευθύνη έχει, όμως, η συγκεκριμένη, που δήλωσε ευθαρσώς αντίθετη με το εμβόλιο κατά του κορονοϊού σε μια εκπομπή, άλλη τόση έχει και η εκπομπή που προέβαλε τη δήλωσή της. Κατά τη γνώμη μου, δεν θα έπρεπε να προβάλλονται καν τέτοιες δηλώσεις, μόνο κακό κάνουν σε μια περίοδο όπου ο φόβος του κόσμου απέναντι στο εμβόλιο θα πρέπει να καμφθεί για να πάμε παρακάτω. Βέβαια, η παρουσιάστρια ξεκαθάρισε ότι οι απόψεις που αναφέρθηκαν είναι αποκλειστικά και μόνο της Μαρίας Σολωμού και δεν απηχούν τις τοποθετήσεις της εκπομπής για το σοβαρό θέμα της αντιμετώπισης της πανδημίας.

Αρκεί όμως αυτό; Νομίζω πως όχι.

Τέτοιου είδους καχύποπτες και ανακριβείς τοποθετήσεις για επιστημονικά θέματα και θέματα υγείας πρέπει να έχουν επιτόπου έναν αντίλογο. Μας δείχνεις τον αρνητή του εμβολίου; Την επόμενη στιγμή, βγάλε έναν ειδικό να τον αντικρούσει με τα σωστά επιχειρήματα. Να μην περάσει μόνο ο ανορθολογισμός στα σπίτια μέσω της οθόνης, να φανεί και ο ορθολογισμός. Αλλιώς η μάχη είναι άνιση. Και ο ανορθολογισμός παίρνει μαζί του δεκάδες μυαλά, που αιωρούνται μεταξύ λογικής και παραλόγου.

ΥΓ. Και η ιλαρά, κάποτε, μιας και την ανέφερε η ηθοποιός, ήταν θανατηφόρα. Εχει υπολογιστεί ότι πριν από την ανακάλυψη του εμβολίου σκότωσε 2,6 εκατομμύρια ανθρώπους, ενώ από το 1980 μέχρι σήμερα, οι θάνατοι από αυτήν είναι μόλις μερικές χιλιάδες.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News