310
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν σε τηλεδιάσκεψη με τοπικό αξιωματούχο. Επισήμως είναι στη Μόσχα, άλλοι λένε ότι μπορεί να βρίσκεται στο Σότσι | Sputnik/Alexei Nikolsky/Kremlin via REUTERS

Μόσχα ή Σότσι; Γιατί ο Πούτιν μπορεί να έχει δύο πανομοιότυπα γραφεία

Protagon Team Protagon Team 15 Δεκεμβρίου 2020, 18:20
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν σε τηλεδιάσκεψη με τοπικό αξιωματούχο. Επισήμως είναι στη Μόσχα, άλλοι λένε ότι μπορεί να βρίσκεται στο Σότσι
|Sputnik/Alexei Nikolsky/Kremlin via REUTERS

Μόσχα ή Σότσι; Γιατί ο Πούτιν μπορεί να έχει δύο πανομοιότυπα γραφεία

Protagon Team Protagon Team 15 Δεκεμβρίου 2020, 18:20

Η πανδημία αναγκάσε αεικίνητους πολιτικούς, όπως ο Βλαντίμιρ Πούτιν, να κλειστούν σε ένα γραφείο και να εμφανίζονται από εκεί για τα διαγγέλματα ή για να επικοινωνήσουν με συνεργάτες τους.

Εκανε όμως και όσους τους παρακολουθούν πιο παρατηρητικούς και καχύποπτους. Είναι, λοιπόν, πιθανό ο πρόεδρος της Ρωσίας να εργάζεται από την θερινή προεδρική κατοικία στο Σότσι, στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας, αντί για το Κρεμλίνο – ή ακόμη πότε στο ένα γραφείο και πότε στο άλλο;

Αυτό υποστηρίζει ο ρωσικός ειδησεογραφικός ιστότοπος Proekt, που αναφέρει ότι ο Πούτιν έχει στήσει δύο πανομοιότυπα γραφεία -ένα στη Μόσχα και ένα στο Σότσι. Το Proekt επικαλείται ανώνυμες πηγές, αλλά και τα δρομολόγια των προεδρικών αεροσκαφών που δεν ταιριάζουν με τις επίσημες αναφορές για το πού βρισκόταν ο πρόεδρος.

Φυσικά το Κρεμλίνο αρνείται ότι ισχύει το δημοσίευμα. Τα γραφεία δεν είναι πανομοιότυπα, είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου και δεξί χέρι του προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ, ενώ πρόσθεσε ότι και τα αεροσκάφη του προέδρου κατά καιρούς είναι εκτός Μόσχας, χωρίς να δώσει περισσότερες πληροφορίες.

Είναι αλήθεια, γράφουν οι New York Times, ότι πριν από την πανδημία ο Πούτιν εργαζόταν στο Σότσι, για να ενισχύσει την τουριστική εικόνα του θερέτρου. Η εικόνα μιας κάποιας χαλαρότητας που μεταδίδει η ζωή στο Σότσι δεν ταιριάζει όμως με την εικόνα αφοσίωσης στο καθήκον που απαιτεί η διαχείριση της πανδημίας, οπότε η έδρα μεταφέρθηκε στο Κρεμλίνο. Τα υγειονομικά μέτρα μάλιστα ήταν ασυνήθιστα αυστηρά, ενώ και οι δημοσιογράφοι που τον ακολουθούν ελάχιστες φορές τον είδαν διά ζώσης από τον Μάρτιο.

Ρώσοι δημοσιογράφοι δίνουν και μια άλλη διάσταση στο ζήτημα.

Οι αναφορές για διπλά γραφεία και προσφάτως για την προσωπική ζωή του προεδρου (την οποία κρατά πολύ καλά κρυμμένη από τη δημοσιότητα) είναι ένδειξη μιας μάχης στο εσωτερικό της ρωσικής ελίτ. Μέρος αυτού του πολέμου είναι και το μυστικό των δύο γραφείων. Οι φατρίες, εξάλλου, μάχονται η μία την άλλη με όπλο τα «άπλυτα» του άλλου – συνηθισμένα πράγματα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...