366
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σε παλαιότερη φωτογραφία με την πρεσβευτή των ΗΠΑ στη Λευκωσία Τζούντιθ Γκάρμπερ | Facebook/Εφημερίδα Parikiaki

Το ΥΠΕΞ για την άρση του εμπάργκο όπλων στην Κύπρο – τι λέει η Ουάσινγκτον

Protagon Team Protagon Team 2 Σεπτεμβρίου 2020, 14:21
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σε παλαιότερη φωτογραφία με την πρεσβευτή των ΗΠΑ στη Λευκωσία Τζούντιθ Γκάρμπερ
|Facebook/Εφημερίδα Parikiaki

Το ΥΠΕΞ για την άρση του εμπάργκο όπλων στην Κύπρο – τι λέει η Ουάσινγκτον

Protagon Team Protagon Team 2 Σεπτεμβρίου 2020, 14:21

Την απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης για τη μερική άρση του εμπάργκο εξοπλισμών στην Κυπριακή Δημοκρατία (εδώ) χαιρέτισε με ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών.

Οπως σημειώνεται, πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα για την ενίσχυση και εμβάθυνση της συνεργασίας μεταξύ δύο φίλων χωρών, αλλά και απόδειξη αναγνώρισης του ρόλου που διαδραματίζει η Κυπριακή Δημοκρατία ως μια χώρα που συμβάλλει στη σταθερότητα και την ειρήνη στην περιοχή.

Η Ελλάδα θα συνεχίσει να εργάζεται με την Κύπρο, τις ΗΠΑ και χώρες της ευρύτερης περιοχής για την εδραίωση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην περιοχή, καταλήγει η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με αφορμή την απόφαση την Ουάσινγκτον, η πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Λευκωσία, Τζούντιθ Γκάρμπερ, χαρακτήρισε την Κύπρο σημαντικό εταίρο και παίκτη-κλειδί στην ΝΑ Μεσόγειο, κάνοντας ειδική αναφορά στην ενίσχυση της συνεργασίας με την Κυπριακή Δημοκρατία στον τομέα της ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή.

Η αμερικανίδα διπλωμάτης υποστήριξε ότι η εν λόγω απόφαση δεν συνδέεται με τις πρόσφατες εξελίξεις και την ένταση που επικρατεί με την κάθοδο του τουρκικού ερευνητικού «Oρούτς Ρέις» στην περιοχή, ούτε στρέφεται κατά της Τουρκίας, η οποία -όπως αποκάλυψε- ενημερώθηκε για την αμερικανική απόφαση το βράδυ της Τρίτης, 01/09.

Σε ερώτηση του ΑΠΕ–ΜΠΕ αν υπάρχει αλλαγή στους ενεργειακούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ στην Κύπρο, μετά και τις πρόσφατες επαφές του Προέδρου Αναστασιάδη με τις εταιρείες Chevron και Noble, η κυρία Γκάρμπερ απάντησε ως εξής:

«Υπήρξε όντως μια μικρή καθυστέρηση λόγω της πανδημίας του κορονοϊού. Αλλά είμαστε χαρούμενοι και περήφανοι για την παρουσία της Exxon Mobil και της Chevron στην περιοχή. Αναγνωρίζουμε το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να εκμεταλλεύεται τους υδρογονάνθρακες στην ΑΟΖ της».

Σε δεύτερη ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ, σχετικά με το ενδεχόμενο παρουσίας αμερικανικών δυνάμεων στην περιοχή της ΝΑ Μεσογείου, η αμερικανίδα πρεσβευτής επανέλαβε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία και οι ΗΠΑ βρίσκονται σε συνεχή συνεργασία, γεγονός το οποίο εντάσσεται σε γενικότερο πλαίσιο διμερών σχέσεων και όχι ως μέρος των τελευταίων εξελίξεων στην περιοχή.

Χαρακτήρισε δε αποσταθεροποιητικό τον ρόλο της Ρωσίας στην περιοχή, τόσο μέσω των προσφυγικών ροών από τη Συρία στην Κύπρο, όσο και γενικότερα.

Τέλος, η Τζούντιθ Γκάρμπερ θέλησε να υπογραμμίσει ότι η απόφαση δεν αλλάζει τους σχεδιασμούς των ΗΠΑ και την επιθυμία τους για μια βιώσιμη λύση στο Κυπριακό στη βάση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας και επανένωσης του νησιού.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...