435
Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο | Reuters

Μήνυμα ΗΠΑ σε Τουρκία: αίρει το εμπάργκο όπλων στην Κύπρο

Protagon Team Protagon Team 1 Σεπτεμβρίου 2020, 22:21
Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο
|Reuters

Μήνυμα ΗΠΑ σε Τουρκία: αίρει το εμπάργκο όπλων στην Κύπρο

Protagon Team Protagon Team 1 Σεπτεμβρίου 2020, 22:21

Την απόφαση των ΗΠΑ να άρουν προσωρινά και μερικώς, το εμπάργκο όπλων σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας (ITAR), ανακοίνωσε προσωπικά προς τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο.

Αυτό αποκάλυψαν στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, που παραχώρησαν τηλεφωνικώς στους έλληνες ανταποκριτές, οι βοηθοί υφυπουργοί Εξωτερικών, Μάθιου Πάλμερ για ευρωασιατικές υποθέσεις και Μάικ Μίλερ για στρατιωτικές.

Η μερική άρση θα ισχύει για ένα χρόνο, από την 1η Οκτωβρίου 2020 ως την 30η Σεπτεμβρίου 2021 – με δυνατότητα ανανέωσης – και θα αφορά «μη φονικά» (non lethal) συστήματα.

Σε ερώτηση του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων, για το ποια είναι τα φονικά και μη φονικά όπλα, ο Μίλερ είπε ότι οι κανονισμοί δεν δίνουν επίσημο ορισμό, ωστόσο όλοι που σχετίζονται με την αμυντική βιομηχανία γνωρίζουν ποια είναι και ποια δεν είναι.

Μάλιστα απαντώντας σε άλλη σχετική ερώτηση, ο Πάλμερ είπε πως σίγουρα στα μη φονικά δεν θα περιλαμβάνονταν αεροσκάφη F-35.

Οι αξιωματούχοι σημείωσαν ότι η προσέγγιση των ΗΠΑ θα είναι βήμα-βήμα, δεν συνδέεται με τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, ούτε σηματοδοτεί αλλαγή στην πάγια αμερικανική θέση στο Κυπριακό.

Στην ουσία, ωστόσο, στέλνει ένα σαφές μήνυμα στην Άγκυρα, σε μια περίοδο που εκείνη επιχειρεί να προκαλέσει ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο. Ενδεχομένως, η αμερικανική απόφαση αποτελεί έκπληξη, καθώς είναι γνωστές οι σχέσεις του Τραμπ με τον Ερντογάν.

Ήδη ο τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί εξέφρασε στην πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Λευκωσία, Τζούντιθ Γκάρμπερ, την άποψη ότι η απόφαση αυτή είναι λανθασμένη, γιατί κατά τον ίδιο «δεν θα ενθαρρύνει την ελληνοκυπριακή πλευρά να προχωρήσει προς την επίτευξη συνολικής λύσης του Κυπριακού».

Ο Ακιντζί είχε τηλεφωνική επικοινωνία με την Γκάρμπερ, η οποία και τον ενημέρωσε για την απόφαση των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ψευδοκράτους, η συνομιλία έγινε ύστερα από πρωτοβουλία της πρέσβειρας των ΗΠΑ, η οποία ανέφερε στον Ακιντζί ότι οι ΗΠΑ έχουν ήδη ενημερώσει τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη για την απόφαση αυτή και ότι η ίδια επιθυμούσε να ενημερώσει την τουρκοκυπριακή πλευρά.

Νωρίτερα το απόγευμα της Τρίτης, σε νέα καταδίκη των τουρκικών ερευνών προχώρησε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, τονίζοντας ότι οι κινήσεις της Άγκυρας αυξάνουν τις εντάσεις και αποσταθεροποιούν την περιοχή.

Στόχος της Ουάσιγκτον είναι να υπάρξει αποκλιμάκωση και να επιστρέψουν όλα τα μέρη στο τραπέζι του διαλόγου και για αυτό ακριβώς τονίστηκε ότι δεν μπορεί να υπάρξει διάλογος μέσα από την επίδειξη ισχύος.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...