483
Ο Μίλτος Τεντόγλου με το διαμάντι του Diamond League στη Ζυρίχη | Twitter/Wanda Diamond League

Το πρώτο «διαμάντι» του Μίλτου Τεντόγλου

Sportscaster Sportscaster 9 Σεπτεμβρίου 2022, 14:20
Ο Μίλτος Τεντόγλου με το διαμάντι του Diamond League στη Ζυρίχη
|Twitter/Wanda Diamond League

Το πρώτο «διαμάντι» του Μίλτου Τεντόγλου

Sportscaster Sportscaster 9 Σεπτεμβρίου 2022, 14:20

Εναν μήνα μετά την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα στίβου του Μονάχου ο Μίλτος Τεντόγλου κυριάρχησε και στο μίτινγκ της σειράς «Ντάιαμοντ Λιγκ», στη Ζυρίχη, αποδεικνύοντας για ακόμη μια φορά ότι είναι ο κορυφαίος άλτης μήκους στον Κόσμο.

Με άλμα στα 8,42 μέτρα έγραψε το ιδανικό φινάλε μιας σεζόν γεμάτης θριάμβους, αφήνοντας τους ανταγωνιστές του πολύ πίσω. Ως συνήθως. O Μαρκίς Ντέντι, ο οποίος κατέλαβε τη δεύτερη θέση, πήδησε 8,18μ. Και ο Μαϊκέλ Μασό, που ήρθε τρίτος, 8,05μ. Η πρώτη προσπάθεια του Μίλτου ήταν άκυρη (είναι… το γούρι του), η δεύτερη μετρήθηκε στα 8,14, η τρίτη στα 7,96 και η τέταρτη στα 8,03. Οταν ο Αμερικανός (Ντέντι) τον έριξε προσωρινά στη δεύτερη θέση, με άλμα στα 8,16, ο 24χρονος πρωταθλητής μας «απάντησε» με 8,33. Και, έχοντας, ήδη, εξασφαλίσει το «διαμάντι», πέταξε στα 8,42μ.

Κανείς έλληνας αθλητής στο παρελθόν δεν είχε ανέβει στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου σε «Ντάιαμοντ Λιγκ». Μόνο δυο αθλήτριες: η Κατερίνα Στεφανίδη (2016, 2017, 2018, 2019) και η Νικόλ Κυριακοπούλου. Εγραψε, πάλι, Ιστορία, πατώντας άλλη μια παγκόσμια κορυφή του αθλήματός του. Πλέον, έχει στην κατοχή του: χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο, παγκόσμιο τίτλο στον κλειστό στίβο, ευρωπαϊκούς στον ανοικτό και τον κλειστό, και «Ντάιαμοντ Λιγκ». Από τη μυθική του συλλογή λείπει μόνον ο παγκόσμιος τίτλος στον ανοικτό στίβο, που του ξέφυγε εφέτος στο Ορεγκον (ήρθε δεύτερος), και θα τον διεκδικήσει τον Αύγουστο του 2023 στη Βουδαπέστη.

«Το απόλαυσα», τόνισε μετά τον αγώνα. «Ηταν μια πολύ καλή εμφάνιση, από τις καλύτερες της καριέρας μου. Είμαι χαρούμενος που ολοκλήρωσα τη σεζόν με αυτόν τον τρόπο». Αλλά, όταν του ζητήθηκε να κάνει τον απολογισμό του για το 2022, ο υπερταλαντούχος αθλητής του Γιώργου Πομάσκι ήταν ο σεμνός και τελειομανής Τεντόγλου που όλοι αγαπήσαμε: «Η σεζόν μου ήταν πολύ καλή στον κλειστό στίβο. Η καλύτερη της καριέρας μου. Το καλοκαίρι, όμως, στον ανοικτό ήταν, απλώς, αξιοπρεπής. Δεν ήμουν ο καλύτερος που θα μπορούσα να είμαι». Απίθανη δήλωση, αν την ακούς από το στόμα του πρώτου άνδρα πρωταθλητή από την Ελλάδα με δυο χρυσά μετάλλια σε ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, του (μόλις) τέταρτου άλτη στα χρονικά του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος (από το 1934) που κατάφερε να υπερασπιστεί τον τίτλο του, ο οποίος εφέτος κατέγραψε την κορυφαία επίδοση στον κόσμο στον ανοικτό στίβο.

Αυτός είναι ο Μίλτος. Αφήνει τους άλλους να μιλάνε για την «κλάση» του. Στην ψηφοφορία (στα social media) της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας στίβου αναδείχτηκε ως ο κορυφαίος στην Ευρώπη για τον περασμένο μήνα, αφήνοντας πίσω του, μεταξύ άλλων, τον Σουηδό επικοντιστή – φαινόμενο, Μόντο Ντουπλάντις (η Αντιγόνη Ντρισμπιώτη κέρδισε την αντίστοιχη διάκριση στις γυναίκες, για να συμπληρωθεί ένα πρωτοφανές «νταμπλ» για τον ελληνικό στίβο.

Είναι μετρημένοι στα δάχτυλα του ενός χεριού, οι έλληνες πρωταθλητές που έχουν επιδείξει τη σταθερότητα και τη διάρκεια του Τεντόγλου. Από τα 21 του χρόνια μέχρι σήμερα, σχεδόν σε όλες τις μεγάλες διοργανώσεις στις οποίες έλαβε μέρος, τα άλματά του μετρήθηκαν πέρα από τα 8,30μ. Το νέο του κατόρθωμα, στο «Ντάιαμοντ Λιγκ» της Ζυρίχης, επιβεβαιώνει πόσο ξεχωριστός είναι.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...