669
Η βασίλισσα Ελισάβετ το 2018 στο παλάτι του Μπάκιγχαμ βιντεοσκοπεί το χριστουγεννιάτικο μήνυμά της | Creative Protagon / Reuters/ Getty

Η τελευταία σταρ βασίλισσα

Λίλα Σταμπούλογλου Λίλα Σταμπούλογλου 9 Σεπτεμβρίου 2022, 11:31
Η βασίλισσα Ελισάβετ το 2018 στο παλάτι του Μπάκιγχαμ βιντεοσκοπεί το χριστουγεννιάτικο μήνυμά της
|Creative Protagon / Reuters/ Getty

Η τελευταία σταρ βασίλισσα

Λίλα Σταμπούλογλου Λίλα Σταμπούλογλου 9 Σεπτεμβρίου 2022, 11:31

Την ώρα που έγραφα αυτό το άρθρο, η βασίλισσα Ελισάβετ Β’ βρισκόταν στα ενδότερα της κατοικίας της στα ανάκτορα, με την οικογένειά της να έχει σπεύσει κοντά της. Στο ραδιόφωνο και στα πάνελ μιλούσαν για τις ανησυχητικές ανακοινώσεις των εκπροσώπων του παλατιού, οι οποίες αναφέρονταν στην κρίσιμη κατάσταση της υγείας της, ενώ στο Τwitter, το hashtag #QueenElizabeth ήταν πρώτο στις τάσεις παγκοσμίως. Οι ειδικοί επί του στέμματος εκτιμούσαν ότι τα νέα θα είναι στενόχωρα και όλη η υφήλιος κρατούσε την ανάσα της.

Δεν την κρατάει πια. Η βρετανή εκπρόσωπος του θρόνου πέρασε στην Ιστορία. Το βασιλικό αίμα δεν μπορεί παρά να ακολουθεί τις αρχές της βιολογίας. Ενας υπερήλικας μετράει τον χρόνο αντίστροφα και κάποια στιγμή θα πει στη ζωή «αντίο». Η βασίλισσα μάς αποχαιρέτησε στα 96 της χρόνια και μάλλον έζησε το καλύτερο σενάριο ζωής. Εφτασε έως τα βαθιά γεράματα και τα πέρασε μάλλον καλά, περιορισμένη μεν στα αρτηριοσκληρωτικά καθήκοντά της, αλλά μέσα στον πλούτο και στην άνεση. Περιτριγυρισμένη συνεχώς από την οικογένειά της, με τον σύντροφό της παρέα μέχρι πρόσφατα, και με τον κόσμο να ασχολείται με λύσσα μαζί της.

Είναι, βέβαια, περίεργο πώς ο κόσμος αντιλαμβάνεται τις ανθρώπινες υπάρξεις που βρίσκονται στο επίκεντρο της προσοχής του. Τις βλέπει λίγο σαν βιονικές, τις φαντασιώνεται αποσπασμένες από τη φυσιολογική διαδρομή της ζωής που έχει τερματικό σταθμό τον θάνατο, δυσκολεύεται να χωνέψει ότι μια βασίλισσα που κοντεύει τα εκατό πλησιάζει στον τερματικό της.

Ισως η Ελισάβετ να ήταν η τελευταία βασίλισσα που την αντιλήφθηκε ο κόσμος έτσι. Είναι η τελευταία σταρ του στέμματος, η στερνή εστεμμένη που συγκέντρωσε στο πρόσωπό της τόσο ενδιαφέρον, λατρεία, σχόλιο και φώτα. Η τελευταία που μαγνήτισε τόσο ισχυρά τα πλήθη και στάθηκε έμπνευση για τόσα άρθρα, κουβέντες, μυθιστορίες, βιογραφίες, ντοκιμαντέρ, σειρές και ταινίες.

Να ήταν η προσωπικότητα της Ελισάβετ εκείνη που έκανε την ύπαρξή της να λάμψει σε τέτοιο βαθμό; Οπωσδήποτε, υπήρξε μια γυναίκα που στάθηκε απέναντι στην ιδιότητά της με αφοσίωση και υποταγή. Εσκυψε το κεφάλι σαν σκλάβα, όσο παράδοξο κι αν ακούγεται για βασίλισσα, και υπηρέτησε εκείνο για το οποίο την εκπαίδευαν από την πρώιμη εφηβεία της, να είναι η εκλεκτή του θρόνου. Από νεαρή ηλικία και μέχρι την τελευταία της πνοή, έκανε ό,τι της υπαγόρευε το καθήκον σαν καλοκουρδισμένη μηχανή. 

Η Ελισάβετ κέρδισε τη λατρεία όσων πιστεύουν στον θεσμό της βασιλείας, αλλά κέρδισε την προσοχή, ίσως και τον σεβασμό, και όσων δεν δίνουν δεκάρα για αυτόν τον θεσμό. Στην πορεία της ζωής της μετατράπηκε σχεδόν σε ένα αξιοθέατο της Βρετανίας, μια μορφή που ταυτίστηκε με τη χώρα και που έπρεπε να την έχεις σαν αναμνηστικό, έστω και σε μία κούπα καφέ. Καμία άλλη βασίλισσα της σύγχρονης εποχής δεν έχει καταφέρει να πάρει τόσο μυθικές διαστάσεις, όσο αυτή η κυρία με τα άσπρα μαλλιά και τα φωσφοριζέ χρωματιστά ρούχα, που κρατούσε την τσάντα της σε κάθε δημόσια εμφάνιση. Η Ελισάβετ ήταν ο Ελβις Πρίσλεϊ της βασιλείας.

Ο γιος της, Κάρολος, είναι ο επόμενος στη σειρά, αλλά είναι πολύ άχρωμος για να λάμψει όπως η μητέρα του. Και θα παραλάβει τη σκυτάλη ενός θεσμού που είναι σίγουρα αποδυναμωμένος, και αποδυναμώνεται σταδιακά, όπως οφείλει να συμβαίνει σε καθετί χωρίς ουσιαστικό λόγο ύπαρξης. 

Η Ελισάβετ πήρε μαζί της τον τελευταίο δυνατό προβολέα που φώτιζε την αίθουσα του θρόνου, με τη δική της προσωπικότητα να ντύνει το σκηνικό. Ηταν η ηρωίδα μιας υπερπαραγωγής που έφτασε στην τρίτη πράξη της και τώρα έκλεισε την αυλαία. Η επόμενη αυλαία που θα ανοίξει δεν θα έχει πρωταγωνιστές σταρ, θα έχει έναν γιο αντιστάρ που αναλαμβάνει αναγκαστικά την κληρονομιά του Στέμματος και θα διεκπεραιώσει βαριεστημένα το ρόλο του μέχρι να τον παραδώσει στον επόμενο, τον δικό του γιο που επίσης δεν θέλει και πολύ να γίνει βασιλιάς γιατί προτιμά να ζει σαν κανονικός άνθρωπος. 

Η Ελισάβετ ήταν η τελευταία σταρ του έργου που λέγεται βασιλεία. Με τον θάνατό της κλείνει ένας κύκλος και μια εποχή. Και το πιθανότερο είναι ότι ο μελλοντικός τουρίστας στη Βρετανία δεν θα βρίσκει κούπες με κεφάλι βασιλιά και βασίλισσας πάνω. 

ΥΓ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News