728
Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο κάνει το καλύτερο τουρνουά της καριέρας του με τη φανέλα της εθνικής ομάδας και τον αποθεώνουν Νοβίτσκι και Ντόντσιτς | REUTERS/Alessandro Garofalo

Ο Γιάννης έγινε ο ηγέτης που χρόνια περιμέναμε

Sportscaster Sportscaster 8 Σεπτεμβρίου 2022, 09:01
Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο κάνει το καλύτερο τουρνουά της καριέρας του με τη φανέλα της εθνικής ομάδας και τον αποθεώνουν Νοβίτσκι και Ντόντσιτς
|REUTERS/Alessandro Garofalo

Ο Γιάννης έγινε ο ηγέτης που χρόνια περιμέναμε

Sportscaster Sportscaster 8 Σεπτεμβρίου 2022, 09:01

Δεν είναι η πρώτη φορά που φτάνουμε στα νοκ-άουτ παιχνίδια μιας μεγάλης διοργάνωσης με 5-0 στον όμιλο. Στο Παγκόσμιο του 2014 φύγαμε από τη Σεβίλλη με 5 νίκες, αλλά στη Μαδρίτη, στο πρώτο «χιαστί», χάσαμε με 25 πόντους. Στο Ευρωπαϊκό του 2015 όλα άρχισαν ονειρεμένα στο Ζάγκρεμπ, όμως στη Λιλ τελείωσαν εφιαλτικά. «Κανείς δεν έχει συμβόλαιο με τη νίκη – δεν πρέπει τα μυαλά μας να πάρουν αέρα», τόνισε ο Γιάννης Αντετοκούνμπο μετά τον χθεσινό αγώνα με την Ουκρανία.

Για την Εθνική μας, όπως και για όλες τις φιλόδοξες ομάδες του τουρνουά, το Ευρωμπάσκετ θα αρχίσει, ουσιαστικά, στο Βερολίνο. Εκεί που κανένας αντίπαλος δεν θα είναι εύκολος, και τα λάθη σε ένα ματς δεν διορθώνονται στο επόμενο. Ασφαλώς και δεν είναι ασήμαντο το γεγονός ότι, μετά τις τέσσερις πρώτες αγωνιστικές των ομίλων και 48 παιχνίδια, μόνο η Ελλάδα και η Σερβία παραμένουν αήττητες. Ιδίως, αν σκεφτεί κανείς τα παθήματα της Σλοβενίας (του Λούκα Ντόντσιτς), που ηττήθηκε από τη Βοσνία, της Ισπανίας, που έχασε από το Βέλγιο, της Τουρκίας (των NBAers), που ταπεινώθηκε από τη Γεωργία, της Γαλλίας, που τη νίκησαν οι Γερμανοί, ή το 0-3 της Λιθουανίας. Αλλά η «γαλανόλευκη» πέτυχε πολλά περισσότερα, στο Μιλάνο, από αυτό το «4 στα 4».

Ο Σλούκας και ο Παπαγιάννης, που προέρχονταν από τραυματισμούς, βρήκαν τον ρυθμό τους. Ο Καλάθης, όπως φάνηκε στο δεύτερο μισό του χθεσινού ματς, άρχισε να ξαναβρίσκει τη φόρμα του. Η ομάδα απέκτησε μεγαλύτερη συνοχή, αλλά και αυτοπεποίθηση. Εδειξε χαρακτήρα. Δεν πανικοβλήθηκε στα δύσκολα, αντιστάθηκε κάθε φορά που κινδύνευσε με ήττα. Ισως το κυριότερο, έμαθε να χρησιμοποιεί το υπερόπλο της, τον «Greek Freak», πιο έξυπνα και πιο αποτελεσματικά από ποτέ. Αλλά και ο ίδιος ο Γιάννης δεν έχει καμία σχέση με εκείνον που φορούσε τη φανέλα με το εθνόσημο τα προηγούμενα χρόνια. Ακόμη και το 2019, που ήταν, ήδη, σούπερ-σταρ του ΝΒΑ.

Οταν η μπάλα «καίει»…

Οι Ουκρανοί προσπάθησαν να τον σταματήσουν με κάθε τρόπο, θεμιτό και αθέμιτο. Αρκετές φορές ξεπέρασαν τα όρια, με την ανοχή των διαιτητών. Εκείνος, όμως, δεν έχασε την αυτοκυριαρχία του. Πλέον, δεν αφήνει τίποτα να τον αποσπάσει από τον στόχο του. Το αποδεικνύει και η απίστευτη ευστοχία του στις ελεύθερες βολές: 15/18 χθες, και 32/38 συνολικά στη διοργάνωση. Στο «ξύλο» των αντιπάλων του, απάντησε με 41 πόντους – ρεκόρ καριέρας με την Εθνική ομάδα. Είναι τόσο διαφορετικός, στο στιλ παιχνιδιού, από τον Νίκο Γκάλη, κι όμως τον θυμίζει τόσο πολύ… Οχι μόνον επειδή «τα βάζει», αλλά (κυρίως) γιατί έχει την ικανότητα να σηκώνει την ομάδα στις πλάτες του. Οταν η μπάλα «καίει», οι συμπαίκτες του την εμπιστεύονται στα χέρια του, κι εκείνος βρίσκει τον τρόπο να… καθαρίσει.

«Είναι ο καλύτερος παίκτης στον Κόσμο;», αναρωτήθηκε (ρητορικά) η FIBA στον λογαριασμό του Eurobasket 2022 στο Facebook. «Το αναπόφευκτο», συμπλήρωσε, παραθέτοντας τα εντυπωσιακά στατιστικά που κατέγραψε στο ματς με την Ουκρανία. Ο Ντιρκ Νοβίτσκι, θρύλος του γερμανικού μπάσκετ και του ΝΒΑ, ο οποίος το 2001 είχε πετύχει 43 πόντους σε αγώνα Ευρωμπάσκετ, ήταν ένας από τους πολλούς που τον αποθέωσαν: «Απίστευτο! Οταν τον πρωτοείδα, ήταν ένα αδύνατο παιδί… Τώρα είναι ένας από τους καλύτερους παίκτες στον Κόσμο. Είναι ο πρώτος που θα σου πει ότι μπορείς πάντα να βελτιώνεσαι, αλλά αν δεις τι έχει κάνει, ήδη, σε τόσο νεαρή ηλικία…». Ο Λούκα Ντόντσιτς, που δίνει εκπληκτικές παραστάσεις με τη φανέλα της Σλοβενίας, ρωτήθηκε για το ποιος πιστεύει ότι θα σκοράρει τους περισσότερους πόντους στο εφετινό τουρνουά. «Θα πόνταρα στον Γιάννη. Γιατί; Επειδή είναι ο Γιάννης Αντετοκούνμπο», αποκρίθηκε ο ηγέτης των Ντάλας Μάβερικς.

Και τώρα, τι;

Το αυριανό (Πέμπτη, 18:30) ματς με την Εσθονία είναι διαδικαστικό. Ο πρώτος νοκ-άουτ αγώνας της Εθνικής μας είναι προγραμματισμένος για την Κυριακή 11/9 στη «Mercedes Benz Arena» του Βερολίνου – την ώρα δεν τη γνωρίζουμε ακόμη. Ούτε ποια ομάδα θα έχουμε απέναντί μας. Θα είναι αυτή που θα τερματίσει 4η στον όμιλο της Πράγας, στον οποίο θα κριθούν τα πάντα στην τελευταία αγωνιστική (αύριο). Θα παίξουν, Φινλανδία – Ολλανδία, Τσεχία – Ισραήλ και Σερβία – Πολωνία. Η λογική λέει ότι η Φινλανδία και η Σερβία θα νικήσουν. Αν τα προγνωστικά επαληθευτούν, το αποφασιστικό ματς, που θα αναδείξει τον αντίπαλό μας στους «16», είναι το Τσεχία – Ισραήλ, το οποίο θα αρχίσει 30 λεπτά μετά το δικό μας με την Εσθονία. Μπορεί να βρούμε στο δρόμο μας την Τσεχία, την Πολωνία, ή τη Φινλανδία. Αλλά όχι το Ισραήλ.

Οι Τσέχοι μας έχουν πληγώσει στο πρόσφατο παρελθόν. Αλλά είπαμε. Αυτή η Εθνική (φαίνεται να) έχει μάθει από τα παθήματα των προηγούμενων.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...