5653
Οι έξι πολιτικοί αρχηγοί στο στούντιο της ΕΡΤ, λίγο πριν αρχίσει η τηλεμαχία | INTIMENEWS

Ντιμπέιτ για «Δήμητρα», Εβρο, Τέμπη και υποκλοπές

Protagon Team Protagon Team 10 Μαΐου 2023, 21:26
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 11/05/2023, 00:02
Οι έξι πολιτικοί αρχηγοί στο στούντιο της ΕΡΤ, λίγο πριν αρχίσει η τηλεμαχία
|INTIMENEWS

Ντιμπέιτ για «Δήμητρα», Εβρο, Τέμπη και υποκλοπές

Protagon Team Protagon Team 10 Μαΐου 2023, 21:26
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 11/05/2023, 00:02

Εξι πολιτικοί αρχηγοί, απέναντι σε έξι δημοσιογράφους που θα έκαναν ερωτήσεις αποκλειστικά στη βάση έξι θεματικών ενοτήτων. Ωρα προγραμματισμένης έναρξης 9 μ.μ. στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ στην Αγία Παρασκευή, 2.800 ημέρες και νύχτες από το τελευταίο ντιμπέιτ πολιτικών αρχηγών, εν όψει εθνικών εκλογών, που έγινε στη χώρα μας. Θαρρείς σε μια εντελώς άλλη χώρα. Για να έχουμε μια τάξη μεγέθους των πόσων άλλαξαν από εκείνο το ντιμπέιτ της 9ης Σεπτεμβρίου 2015, οι μόνοι που ήταν και τότε και τώρα στο στούντιο της δημόσιας τηλεόρασης ήταν ο Αλέξης Τσίπρας του ΣΥΡΙΖΑ και ο Δημήτρης Κουτσούμπας του ΚΚΕ. Α, και η Σία Κοσιώνη του ΣΚΑΪ, ο Αντώνης Σρόιτερ του Alpha και η Μάρα Ζαχαρέα του Star. Επίσης ίδια έμεινε και η μικρή ελληνική αργοπορία: η πολυαναμενόμενη τηλεμαχία για τις εκλογές της 21ης Μαΐου άρχισε με εννέα λεπτά καθυστέρηση  —είχε προηγηθεί η τελετουργία των αφίξεων, με τους πρωταγωνιστές πολιτικούς αρχηγούς και τους δευτεραγωνιστές δημοσιογράφους να λούζονται από τα φλας των φωτορεπόρτερ.

«Σήμερα είναι πιο κοντά ο ένας στον άλλον, τουλάχιστον χωροταξικά», παρατήρησε ο συντονιστής του ντιμπέιτ Γιώργος Κουβαράς, καλωσορίζοντας στο Studio 4 τους έξι πολιτικούς αρχηγούς, από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, μέχρι τον Νίκο Ανδρουλάκη του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, τον Κυριάκο Βελόπουλο της Ελληνικής Λύσης και τον Γιάνη Βαρουφάκη του ΜέΡΑ25 —απέναντί τους, έξι δημοσιογράφοι, εκτός από τους τρεις προαναφερθέντες, ήταν και ο Γιώργος Παπαδάκης του ΑΝΤ1, o Παναγιώτης Στάθης του Open και η Ράνια Τζίμα του Mega, που ήταν, όπως ενημερώθηκε το πανελλήνιο, βραχνιασμένη.

Η πρώτη ερώτηση έγινε από την κυρία Κοσιώνη στον κ. Μητσοτάκη, ήταν για την ακρίβεια στα τρόφιμα, που με βάση τα όσα ανακοινώθηκαν από την ΕΛΣΤΑΤ νωρίτερα, συνεχίζει να κινείται σε διψήφια ποσοστά.

Ο Πρωθυπουργός είπε ότι το πρόβλημα του πληθωρισμού είναι παγκόσμιo, μίλησε για την ανάπτυξη και τις αυξήσεις μισθών, για το market pass που «είναι δοκιμασμένο εργαλείο», για να προσθέσει ότι «θα ήμουν διατεθειμένος να συζητήσω επέκτασή του και για το β’ εξαμηνο του έτους», εκτίμησε ότι ο πληθωρισμός στα τρόφιμα θα αρχίσει κάποια στιγμή να υποχωρεί και υπενθύμισε ότι όπου δοκιμάστηκε η μείωση του ΦΠΑ δεν απέδωσε.

Η δεύτερη ερώτηση έγινε από τον κ. Σρόιτερ προς τον κ. Τσίπρα. Ηταν για το κόστος του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αμφισβήτησε την κοστολόγηση που έκανε η ΝΔ —«η κοστολόγηση που έκανε η ΝΔ στην αρχή ήταν 25 δισ., μετά 45, μετά 80, μέχρι τις εκλογές θα το φτάσει 180 δισ. Από την πρώτη στιγμή δώσαμε αναλυτική κοστολόγηση για το πρόγραμμα μας» — χωρίς να δώσει αναλυτική κοστολόγηση, ενώ είπε ότι θα υπάρχουν έσοδα από την φορολόγηση των υπερκερδών, υποστηρίζοντας ότι 15 εισηγμένες εταιρείες στο χρηματιστήριο έχουν ρεκόρ 20ετίας κερδών.

Η τρίτη ερώτηση έγινε από τον κ. Στάθη στον κ. Ανδρουλάκη, ο οποίος ρωτήθηκε τι θα συμβεί αν επιμένοντας στους όρους που θέτει για κυβέρνηση συνεργασίας δεν υπάρξει πολιτική σταθερότητα και συνεπώς θα υπάρξει οικονομική αστάθεια. Ναι στη σταθερότητα για οικονομική προοπτική και όχι στην παρακμή, τη στασιμότητα και σε νέες δημοσιονομικές περιπέτειες, ήταν η απάντηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ο οποίος τόνισε ότι το πρόγραμμα του κόμματός του στοχεύει στην βελτίωση της ζωής των Ελλήνων κοστολογείται σε 1 δισ. και περιλαμβάνει μέτρα για το ιδιωτικό χρέος με κύρια μέριμνα τη προστασία της πρώτης κατοικίας, όπως έπραξε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ το 2010, συντάξεις αποκατάστασης, χηρείας και νέο ΕΚΑΣ, διόρθωση των φορολογικών αδικιών, όπως το υψηλό αφορολόγητο για τις γονικές παροχές και φορολογικά κίνητρα για στα νέα ζευγάρια για κοινωνική κατοικία.

Η τέταρτη ερώτηση έγινε από τον κ. Παπαδάκη στον γενικό γραμματέα της ΚΕ του ΚΚΕ, για το «αν είναι ρεαλιστικό το οικονομικό μοντέλο που προτείνει το ΚΚΕ χωρίς να απομονώνει τη χώρα». Είπε ότι το μόνο το ΚΚΕ έχει πρόγραμμα ρεαλιστικό και μοναδικά εφαρμόσιμο αν το δούμε από τη σκοπιά της εξυπηρέτησης των συμφερόντων του ελληνικού λαού. Ολα τα άλλα κόμματα στα πρόγραμμά τους μιλάνε για ματωμένα πλεονάσματα και για 350 άμεσα αντιλαϊκά προαπαιτούμενα για όποια κυβέρνηση θα είναι την επόμενη μέρα που θα γονατίσουν ξανά τον ελληνικό λαό.

Η πέμπτη ερώτηση έγινε από την κυρία  Τζίμα προς τον κ. Βελόπουλο: αν συμφωνεί με τα παράλληλα νομίσματα που προτείνουν άλλα κόμματα αφού και το κόμμα του τα προτείνει. Ο επικεφαλής της Ελληνικής Λύσης απάντησε πώς κάθε «σοβαρή χώρα πρέπει να έχει plan b» για να μπορεί να ανταπεξέλθει σε μια δυσκολία. Η λύση που λέτε δεν έχει να κάνει με παράλληλο νόμισμα. Πρέπει να υπάρχει εναλλακτική αν συμβεί κάτι σοβαρό στην ευρωζώνη. Αν τελικά καταρρεύσει. Σας μιλώ σαν επιχειρηματίας. Αν δεν έχω plan b σημαίνει δεν είμαι έτοιμος, να αντιμετωπίσω την καταιγίδα. Ακούω μια πλειοδοσία από όλους αλλά δεν μου λένε που θα βρουν τα λεφτά. Λέμε ένα απλό πράγμα. Αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου επίσης αλλαγή του φορολογικού μοντέλου. Δεν μπορείς να έχεις 75% υπηρεσίες στην Ελλάδα. Για το φορολογικό 15% φλατ φόρος σε φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις. Έτσι πιάνεις την φοροδιαφυγή. Είναι μερικά πράγματα που πρέπει να τα δουμε από την πλευρά του επιχειρηματία. Η ιστορία με τα κόκκινα δάνεια έχει ονοματεπώνυμο. ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ. Αρα λοιπόν . Δεν μπορείς σήμερα να λές για διαγραφή κόκκινων δανείων όταν είσαι ο φυσικός αυτουργός.

Η έκτη ερώτηση με την οποία ολοκληρώθηκε η ενότητα «Οικονομία-Ανάπτυξη-Απασχόληση», έγινε από την κυρία Ζαχαρέα προς τον κ. Βαρουφάκη, ο οποίος ρωτήθηκε για τη θέση του ΜέΡΑ25 όσον αφορά το ευρώ. Ο πρώην υπουργός Οικονομικών διερωτήθηκε «αν υπάρχει κάποιος μεταξύ μας, εδώ, σε αυτή την αίθουσα» που δεν θεωρεί ότι το νόμισμα πρέπει να εξυπηρετεί τους ανθρώπους, και όχι το αντίστροφο;

«Εμείς θεωρούμε ότι ήταν λάθος η είσοδος στο ευρώ, αλλά ταυτόχρονα αναγνωρίζουμε το μεγάλο κόστος εξόδου. Για αυτό δεν έχουμε πρόθεση, θεωρούμε ότι θα ήταν πολύ μεγάλο το κόστος εξόδου από το ευρώ». Επανέλαβε δε, τον ισχυρισμό του ότι το σχέδιο «Δήμητρα» δεν αφορά νόμισμα, αλλά σύστημα πληρωμών. Η χώρα μας βαδίζει, προσέθεσε, σε ένα ναρκοπέδιο διεθνούς οικονομίας, χωρίς άμυνες για αυτό που έρχεται.

Στην τοποθέτησή του στη δεύτερη ενότητα του ντιμπέιτ, «Εξωτερική Πολιτική – Αμυνα», και σε ερώτηση της κυρίας Ζαχαρέα (Star) για τις αμυντικές δαπάνες και αν θα συμφωνήσουν οι Ευρωπαίοι ότι θα εξαιρεθούν από τον υπολογισμό του ελλείμματος, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε:

«Με μία σειρά από εξοπλιστικά προγράμματα, καλά μελετημένα ενισχύσαμε τις ένοπλες δυνάμεις χωρίς απόκλιση από δημοσιονομικούς κανόνες. Γι’ αυτό πετύχαμε πρωτογενές πλεόνασμα το 2022 και θα πετύχουμε και φέτος. Χτίσαμε πανίσχυρες συμμαχίες, η ισορροπία στο Κογκρέσο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας έχει γύρει υπέρ μας. Χαίρομαι που είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι τα εξοπλιστικά προγράμματα θα συνεχιστούν. Τα προγράμματα αυτά δεν επιδέχονται καμίας επαναδιαπραγμάτευσης».

Σε επόμενη ερώτηση για τον νικητή των τουρκικών εκλογών ανέφερε: «Θα σεβαστούμε την κρίση του τουρκικού λαού και είμαι διατεθειμένος να συνομιλήσω με όποιον επιλέξει. Ο τουρκικός αναθεωρητισμός έτσι όπως εκφράστηκε από το δόγμα της Γαλάζιας Πατρίδας είναι βαθιά συστημικά καταγεγραμμένος στο DNA όλων των τουρκικών κομμάτων. Είμαι πάντα έτοιμος να συζητήσω για τη μία διαφορά έχουμε, την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών. Η πολιτική της ισχυρής αποτροπής , των ισχυρών συμμαχιών πρέπει να συνεχιστεί».

Τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ ότι θα στηρίξει τις συμβάσεις της χώρας για τους εξοπλισμούς, αλλά θα διεκδικήσει μέρος του έργου να πάει στην ελληνική αμυντική βιομηχανία εξέφρασε ο κ. Τσίπρας, απαντώντας σε ερώτηση της κυρίας Κοσιώνη  κατά πόσο μια δική του κυβέρνηση θα επαναδιαπραγματευτεί τα εξοπλιστικά προγράμματα που έτρεξε η κυβέρνηση της ΝΔ.

Τσίπρας: Οπου υπάρχουν φράχτες, ας υπάρχουν

Ο κ. Τσίπρας προσπάθησε να εμφανιστεί ως υπερασπιστής του αξιόμαχου των Ενόπλων Δυνάμεων, λέγοντας πως «μετά από πάρα πολλά χρόνια μνημονιακών δυσκολιών, ήμασταν η πρώτη κυβέρνηση η οποία προχώρησε στην αναβάθμιση των F16 και ενίσχυσε την άμυνα της χώρας», ενώ υποστήριξε ότι ως αξιωματική αντιπολίτευση ψήφισε «τα περισσότερα από τα προγράμματα» που έφερε η ΝΔ, όπως τις φρεγάτες και τα Rafale. «Δεν υπερψηφίσαμε -και δεν θα το κάναμε ποτέ όταν υπάρχουν θέματα υπερκοστολόγησης», επέμεινε, φέρνοντας ως παράδειγμα την αεροπορική βάση στην Καλαμάτα. «Δεν δίνουμε λευκή επιταγή για τα προγράμματα που δεν έχουν την εισήγηση των ελληνικών επιτελείων Εθνικής Αμυνας», σημείωσε ο κ. Τσίπρας αναφερόμενος στα επιπλέον Rafale, τα οποία ανακοινώθηκαν από την «πολιτική ηγεσία και όχι από τη στρατιωτική».

«Προφανώς και θα τιμήσουμε τις συμβάσεις που έχει υπογράψει η χώρα μας. Θα διεκδικήσουμε όμως τη δυνατότητα στη βάση αυτών των συμβάσεων να φέρουμε έργο στην ελληνική αμυντική βιομηχανία», σημείωσε, χαρακτηρίζοντας «αδιανόητο να μην έχει πέσει ούτε ένα ευρώ στην ελληνική αμυντική βιομηχανία σε πρόγραμμα 14-15 δισ.».

Σε follow-up ερώτηση της δημοσιογράφου σχετικά με το φράχτη στον Έβρο και τη συνέχεια της πολιτικής συνόρων, ο κ. Τσίπρας ανέφερε πως η «φύλαξη των συνόρων είναι αυτονόητη» και πως όταν κυβέρνησε ο ΣΥΡΙΖΑ υπήρχε φράχτης «και δεν τον γκρεμίσαμε». «Ούτε θα πάμε αντίθετα στις εισηγήσεις των ανθρώπων που γνωρίζουν» ξεκαθάρισε, τονίζοντας, ωστόσο ότι «δεν θα κοροϊδέψουμε τους πολίτες». «Το Προσφυγικό-Μεταναστευτικό δεν θα λυθεί με τους φράχτες. Όπου υπάρχουν, ας υπάρχουν, καλώς υπάρχουν, αλλά θα λυθεί με μια διεκδίκηση διαφορετική σε ευρωπαϊκό επίπεδο, κατέληξε.

Ανδρουλάκης: Εκτός θέματος ερώτηση για Μητσοτάκη

Σε ένα ξεχωριστό επεισόδιο του ντιμπέιτ, ο κ. Ανδρουλάκης θεώρησε λάθος την ερώτηση του κ. Σροϊτερ, που για θέμα εξωτερικής πολιτικής τον εγκάλεσε ότι δεν έχει συναντηθεί με τον κ. Μητσοτάκη.

«Αν και η ερώτηση είναι εκτός θέματος παρ’ όλα αυτά θα σας απαντήσω. Ουδέποτε δέχθηκα επίσημα αίτημα για συνάντηση από τον κ. Μητσοτάκη πάρα μόνο ενώπιον δεκάδων δημοσιογράφων μια γενική αναφορά “να συναντηθούμε κάποια στιγμή”» απάντησε ο κ. Ανδρουλάκης στην ερώτηση εάν σε περίπτωση που είναι Πρωθυπουργός θα συναντιέται με ηγέτες που δεν είναι τόσο φιλικοί προς την Ελλάδα, από τη στιγμή που ως αρχηγός του κόμματος δεν έχει συναντηθεί με τον Πρωθυπουργός. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ ανέφερε ακόμα ότι έχει συναντήσει ήδη με πέντε ευρωπαίους ηγέτες και αρκετούς τούρκους αξιωματούχους.

Βαρουφάκης: Τα… τηλεφωνήματα για τους τούρκους κομάντο

Σε ερώτηση της κυρίας Τζίμα, τι θα έκανε αν ήταν εκείνος Πρωθυπουργός και τούρκοι κομάντος έκαναν απόβαση σε ελληνική βραχονησίδα, ο κ. Βαρουφάκης φάνηκε να χάνει το επικοινωνιακό του χάρισμα. Άρχισε να χάνει τα λόγια του, για να καταλήξει σε μια κοινοτοπία ότι «η προάσπιση του εθνικού χώρου είναι καθήκον όλων μας». Πρότεινε, εξάλλου, να κρατήσουμε τα διεθνή ερείσματα και να ξεκαθαρίσουμε —κάτι που, όπως υποστήριξε, δεν έκανε ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης το 1996— ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται την άδεια των συμμάχων της για τη χρήση των οπλικών συστημάτων που διαθέτει. Το ίδιο συνέβη και το 1974, στην Κύπρο, συμπλήρωσε. Το μείζον, ωστόσο, συνέχισε, είναι να μην φτάσει η χώρα ως εκεί. Εάν τελικώς, συνέβαινε εκείνο το απευκταίο ενδεχόμενο (τουρκικής απόβασης) θα άκουγε με προσοχή τις προτάσεις των Γενικών Επιτελείων αφενός, θα έκανε αλλεπάλληλες επαφές με συμμάχους αφετέρου, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «εκείνη την κρίσιμη στιγμή, ωστόσο, δύο πράγματα πρέπει να γίνουν, πάρα πολλά τηλεφωνήματα σε όλες τις συμμαχικές δυνάμεις»…

Στην πρόσθετη ερώτηση, τέλος, για τη θέση του κόμματός του, κατά της υποχρεωτικής στράτευσης, επέμεινε πως η κατάργηση της υποχρεωτικής θητείας είναι απαραίτητη για την αύξηση του ετοιμοπόλεμου των Ενόπλων Δυνάμεων, όπως, άλλωστε, συμβαίνει στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, τη Μεγάλη Βρετανία.

Βελόπουλος: Με τη Δύση χάσαμε τη Βόρεια Ηπειρο

Ερωτηθείς από τον κ. Παπαδάκη για την θέση του κόμματός του για την εξάρτηση της χώρας από την Δύση, την φιλορωσική πολιτική που εκφράζει και αν είναι κατά της Δύσης ο κ. Βελόπουλος απάντησε πως σε έναν πολυπολικό κόσμο δεν ορίζεις απλά τη μοίρα σου, αποφασίζεις με ποιους θα πας. Σήμερα δεν μπορείς να πηγαίνεις στις διεθνείς σχέσεις μονόπατα. Με τη Δύση χάσαμε το όνομα Μακεδονία και τη Βόρεια Ήπειρο ενώ οι διεθνείς συνθήκες έλεγαν άλλα. Χάσαμε τη μισή Κύπρο, χάνουμε το Αιγαίο και μπορεί να χάσουμε και την Θράκη.

Στο επίκεντρο η υπόθεση των υποκλοπών

Ξεχωριστό ενδιαφέρον είχε η ενότητα «Κράτος – Θεσμοί – Διαφάνεια», καθώς η υπόθεση των υποκλοπών από την εποπτευόμενη από το Μέγαρο Μαξίμου Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, κυριάρχησε.

Ο Πρωθυπουργός και σε ερώτηση της κυρίας Τζίμα, αν σκέφτηκε ποτέ να παραιτηθεί για τις υποκλοπές —όπως έκανε ο Ρίτσαρντ Νίξον μεταξύ άλλων ηγετών— ανέφερε τα εξής: «Οχι, δεν σκέφτηκα να παραιτηθώ αλλά ανέλαβα με θάρρος τις ευθύνες μου και δύο πολύ συγκεκριμένες δεσμεύσεις. Να υπάρξει άμεση διαλεύκανση. Χάρηκα που άκουσα τον κ. Ανδρουλάκη να λέει ότι εμπιστεύεται την ελληνική Δικαιοσύνη. Και ανέλαβα να διορθώσουμε αστοχίες ρυθμιστικού χαρακτήρα. Επαναφέραμε τις δύο δικαστικές αποφάσεις για να επιτραπεί παρακολούθηση και βάλαμε τον πρόεδρο της Βουλής για να μην επαναληφθεί μία παρακολούθηση που εξαρχής είπα ότι δεν έπρεπε να γίνει. Θέλω να ελπίζω η ΕΥΠ θα μπορεί σταθερά να παρέχει στον εκάστοτε πρωθυπουργό τις πληροφορίες που χρειάζεται».

Σε επόμενη ερώτηση γιατί παρακολουθήθηκε ο αρχηγός του στρατεύματος, ένας πολιτικός αρχηγός και ένας εν ενεργεία υπουργός απάντησε: «Οι εξηγήσεις που δόθηκαν για αυτές τις παρακολουθήσεις δεν ήταν επαρκείς. Ο κ. Ανδρουλάκης δεν αποτελεί κανέναν απολύτως κίνδυνο για ασφάλεια της χώρας και δεν έπρεπε να είναι υπό καθεστώς παρακολούθησης. Αυτή η υπόθεση είναι μια σκιά για την κυβέρνηση μας, δεν έχω αμφιβολία και δεν έπρεπε να γίνει. Σύμφωνα με τον Economist η δημοκρατία μας έχει κάνει πρόοδο παρά το σκάνδαλο των υποκλοπών. Ακόμα και στην υπόθεση της Μυκόνου αποδείξαμε ότι δεν δεχόμαστε άβατα παραβατικότητας», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

«Δεν γίναμε Ουγγαρία κ. Μητσοτάκη αλλά είμαστε στον δρόμο»

Λίγο νωρίτερα ο κ. Ανδρουλάκης ο οποίος είχε υπάρξει στόχος των παρακολουθήσεων είχε ρωτηθεί από την κυρία Κοσιώνη αν εμπιστεύεται την ελληνική Δικαιοσύνη να ρίξει φως στην υπόθεση των υποκλοπών. Και είχε απαντήσει: «Η υπόθεση έχει ταλανίσει το εγχώριο πολιτικό σύστημα, η Ελλάδα μπαίνει στο στόχαστρο για θέματα που αφορούν τους θεσμούς, η καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των εξουσιών. Εμπιστεύομαι την ελληνική δικαιοσύνη αλλά όχι το πολιτικό σύστημα… Είναι αδιανόητο να έχει στηθεί τέτοιο παρακράτος με τόσους εμπλεκόμενους. Η κρίση εμπιστοσύνης έχει να κάνει και με τις συμπεριφορές άλλων κομμάτων. Ο σεβασμός και η δικαιοσύνη σημαίνει ότι κι εμείς οι πολιτικοί δείχνουμε ότι υπάρχει διάκριση στις εξουσίες», πρόσθεσε.

Ο κ. Ανδρουλάκης επικαλέστηκε το πόρισμα της επιτροπής PEGA όπου για πρώτη φορά γίνεται λόγος για παραβιάσεις του κράτους δικαίου και επέκρινε ξανά την κυβέρνηση λέγοντας ότι είναι αδιανόητο να υψώνει τείχος προστασίας στις κοινοβουλευτικές διαδικασίες για τον ανιψιό του Πρωθυπουργού. Στην follow up ερώτηση της δημοσιογράφου, σχετικά με περαιτέρω μέτρα ανεξαρτητοποίησης της Δικαιοσύνης απάντησε: «Χρειάζεται εκσυγχρονισμός και μεγάλες θεσμικές αλλαγές για μία νέα ευρωπαϊκή πραγματικότητα. Δεν γίναμε Ουγγαρία κ. Μητσοτάκη αλλά είμαστε στον δρόμο για να γίνουμε», τόνισε απευθυνόμενος στον Πρωθυπουργό.

Το συγκεκριμένο θέμα προκάλεσε την «εκτός διαδικασίας» ντιμπέιτ, παρέμβαση του κ. Τσίπρα, ο οποίος μολονότι δεν ρωτήθηκε σχετικά, κάλεσε τον κ. Μητσοτάκη να απαντήσει γιατί παρακολουθούσε η ΕΥΠ τόσους ανθρώπους.

«Αισθάνομαι αμήχανα γιατί κάθομαι ανάμεσα στους δυο πρωταγωνιστές του μεγαλύτερου σκανδάλου της μεταπολίτευσης, τον κ. Μητσοτάκη που παρακολουθούσε τον κ. Ανδρουλάκη και ρωτάται ο πρωθυπουργός σήμερα και λέει ότι ”οι εξηγήσεις που έδωσα δεν ήταν επαρκείς”. Ε, ας δώσει σήμερα κάποιες εξηγήσεις. Υπήρξε εθνικός λόγος που παρακολουθήθηκε ο κ. Ανδρουλάκης; Ποιος ήταν αυτός; Πώς θα συνεργαστώ μαζί του αύριο αν πράγματι είναι ”πράκτορας” και ”εθνικά επικίνδυνος”; Και για ποιο λόγο παρακολουθήθηκε ο αρχηγός του στρατεύματος; Αδιανόητα πράγματα».

«Κάποιοι να πάνε στη φυλακή»

Μάλιστα και ο κ. Ανδρουλάκης επανήλθε, επίσης «εκτός διαδικασίας», όταν σε άσχετη ερώτηση, υποστήριξε ότι «μολονότι δεν αποτελούσα κίνδυνο για τη δημοκρατία, όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης, αποτελούσα κίνδυνο για τη Νέα Δημοκρατία και γι’ αυτό με παρακολουθούσαν». Ο ίδιος πάντως, δεν ήταν σαφής αν αναζητά ποινικές ευθύνες για τον ίδιο τον κ. Μητσοτάκη, αν και είπε ότι κάποιοι πρέπει να πάνε φυλακή.

Συγκεκριμένα ο κ. Ανδρουλάκης τόνισε ότι θα απαιτήσει περεταίρω διερεύνηση της υπόθεσης σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως στόχος του είναι «να πάνε στη φυλακή αυτοί που έστησαν το παρακράτος και εξέθεσαν διεθνώς τη χώρα».

Κατά τα άλλα στην ερώτηση για τα «οικονομικά του ΚΚΕ και την ονομαστική χρηματοδότηση των κομμάτων» ο κ. Κουτσούμπας είπε «άλλη μια παραφιλολογία γύρω από αυτά τα ζητήματα: Το ΚΚΕ δέχεται συνεχείς ελέγχους και απο τις εφορίες και απο την Επιτροπή της Βουλής και από ορκωτούς λογιστές και ελέγχονται εξονυχιστικά τα πάντα. Αυτό που έχουμε αρνηθεί να κάνουμε είναι να δώσουμε λίστα στο κράτος γι’αυτόν που μας ενισχύει». Επικαλέστηκε δε, μεταξύ άλλων, τις αφόρητες πιέσεις εις βάρος ενός απλού εργαζόμενου «αν κρεμαστεί στα μανταλάκια, με ευθύνη του ΚΚΕ, το όνομά του ότι ενισχύει το κόμμα».

Το «κόμμα Κασιδιάρη» και ο Βελόπουλος

Απαντώντας στην ερώτηση του κ. Στάθη γιατί δεν ψήφισε τη διάταξη που εμπόδιζε την κάθοδο του λεγόμενου «κόμματος Κασιδιάρη», και αν αναμένει οι ψηφοφόροι αυτοί να τον ψηφίσουν, ο κ. Βελόπουλος απάντησε: 

«Έχει δικαίωμα να ψηφίζει; Τι λέει το Σύνταγμα; Δεν μπορεί η πολιτική εξουσία να κόβει το δρόμο σε οποιονδήποτε θέλει να πάει στις εκλογές και την ώρα που ο ίδιος σαν κυβερνήτης, τον άφηνε να κάνει διαγγέλματα μέσα από την φυλακή. Μόνο ο ελληνικός λαός μπορεί να αποφασίζει ποιος θα εκλεγεί». Ερωτηθείς για το εάν οι καταγγελίες που έγιναν για αποστασίες θα επηρεάσουν εκλογικά την Ελληνική Λύση που εμφανίζει κάμψη στις δημοσκοπήσεις, είπε: «Οταν βγαίνει βουλευτής της ΝΔ και λέει ότι θα πάρουμε βουλευτές από άλλα κόμματα τι χρείαν έχουμε άλλων μαρτύρων; Ήθελα να διαφυλάξω και τον τελευταίο ψηφοφόρο της Ελληνικής Λύσης. Συνεργασία με ένα κόμμα που κάνει απευθείας αναθέσεις που πρόδωσε τη Μακεδονία, συζητάει θαλάσσιες ζώνες, δεν πρόκειται να κάνω ποτέ».

Στην ενότητα, Κράτος-Θεσμοί-Διαφάνεια και σε ερώτημα του κ. Παπαδάκη, ο κ. Βαρουφάκης περιέγραψε το ελληνικό κράτος, μετά τα μνημόνια, ως «ελβετικό τυρί». Και επιχειρηματολόγησε επ’ αυτού υποστηρίζοντας ότι τις εφορίες δεν τις ελέγχει το κράτος, ενώ ο υπουργός κ. Πιερρακάκης δεν έχει καν πρόσβαση στο λογισμικό της ΑΑΔΕ. «Ξέρετε σε άλλη χώρα Υπερταμείο που να ελέγχεται από ξένους δανειστές;», διερωτήθηκε επίσης. Παράλληλα κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι γράφει, όπως ανέφερε, στα παλαιότερα των υποδημάτων της τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, που δεν είναι αρεστές σε αυτήν. Ενώ για την Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για τις υποκλοπές, απόρησε πώς είναι δυνατόν να επικαλείται το απόρρητο.

Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε 10.000 προσλήψεις στο ΕΣΥ

Στην ενότητα του ντιμπέιτ Υγεία-Παιδεία-Κοινωνικό Κράτος και σε ερώτηση του κ. Παπαδάκη για την κριτική της αντιπολίτευσης ότι πριμοδοτεί την ιδιωτική υγεία απάντησε: «Το νέο ΕΣΥ αποτελεί μία από τις τρεις κεντρικές μου προτεραιότητες. Έμεινε όρθιο στην πανδημία, αλλά δοκιμάστηκε. Εκπονήσαμε πρόγραμμα συνολικό. Χρειαζόμαστε 10.000 προσλήψεις και για να αντιμετωπίσουμε μεγάλες καθυστερήσεις. Τα ράντζα δεν είναι αποδεκτά για μένα. Έχουμε ένα σχέδιο να αναμορφώσουμε τα τμήματα επειγόντων περιστατικών, να ανακατασκευάσουμερ πλήρως τα κέντρα υγείας και ένα πρόγραμμα προληπτικών εξετάσεων και έμφαση στον προσωπικό γιατρό».

Σε επόμενη ερώτηση για τους Ελληνες που ζουν κοντά ή κάτω από τα όρια της φτώχειας, ο Πρωθυπουργός ανέφερε: «Υπήρξε βελτίωση σε σχέση με τον περασμένο χρόνο όπως αναφέρουν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Η μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων είναι πρώτη μου προτεραιότητα, μπορεί να γίνει με μεγαλύτερους μισθούς, μεγαλύτερη ανάπτυξη και μείωση της ανεργίας. Γι’ αυτό και οι επενδύσεις είναι τόσο ψηλά στο δικό μας πρόγραμμα».

Σε άλλο σημείο αυτής της ενότητας του ντιμπέιτ, ο κ. Κουτσούμπας, απαντώντας στην ερώτηση της κυρίας Κοσιώνη για την «υπόσχεση του Αλέξη Τσίπρα για κατάργηση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής στα πανεπιστήμια», είπε ότι η κατάργηση της ΕΒΕ από μόνη της δεν λύνει τα προβλήματα. Το ΚΚΕ προτείνει δέσμη μέτρων για την αναβάθμιση της Παιδείας και μέσα σε αυτά είναι και η κατάργηση της ελάχιστης βάσης εισαγωγής την οποία προώθησε η ΝΔ γιατί θεωρεί ότι δεν μπορεί να μπαίνουν με 8.000 μόρια στα πανεπιστήμια οι νέοι μας, μπορεί όμως οι ίδιοι και με τα 8.000 μόρια να πληρώνουν 8.000 ευρώ για να πηγαίνουν σε Ιδιωτικά Κολλέγια τα οποία έχουν εξισωθεί με τα Πανεπιστήμια. Ο κ. Τσίπρας το λέει αυτό, εκ του ασφαλούς, ανέξοδες προεκλογικές υποσχέσεις, γιατί την ίδια στιγμή που λέει ότι θα το κάνει αυτό βάζει ένα μεγάλο κόφτη που είναι η επιλογή μόνο δέκα τμημάτων στο Μηχανογραφικό». Στη δημοσιογραφική παρατήρηση ότι «μπορεί και να τον στηρίζατε σε αυτό το πεδίο (την πρόταση Τσίπρα)» ο κ. Κουτσούμπας είπε «καμιά ανοχή».

Αφού διευκρίνισε ότι δεν έχει διδάξει σε ιδιωτικό πανεπιστήμιο της αλλοδαπής και περιέγραψε το Χάρβαρντ ως όχι ιδιωτικό πανεπιστήμιο, ο κ. Βαρουφάκης έκανε λόγο για «αποκρουστική συζήτηση, αυτήν περί ιδιωτικών πανεπιστημίων». Παράλληλα, έκανε λόγο για «κολέγια της συμφοράς» που επιχειρούν να αξιοποιήσουν την κατάσταση στην δημόσια ανώτατη εκπαίδευση (βλ. υποχρηματοδότηση). Η ενίσχυση του δημόσιου πανεπιστημίου είναι η μόνη λύση, υποστήριξε.

«Είμαι με την ελληνίδα μάνα»

Απαντώντας σε ερώτηση του κ.  Σρόιτερ γιατί είναι αντίθετος με την αλλαγή φύλου, τους γάμους των ομοφυλόφιλων ενώ είχε ταχθεί κατά της υποχρεωτικότητας του εμβολίου θεωρώντας ότι ο καθένας μπορεί να ορίζει το σώμα του, ο κ. Βελόπουλος απάντησε:

«Είμαι χριστιανός ορθόδοξος και θα μου επιτρέψετε να έχω τις απόψεις μου. Υποχρεωτικότητα του εμβολίου δεν μπορώ να δεχθώ. Είναι δικό μου το σώμα και το κάνω ότι θέλω εγώ. Είναι αντίθετο με τη Δημοκρατία, όμως όποιος ήθελε το έκανε, γιατί έπρεπε να επιβληθούν πρόστιμα 100 ευρώ σε συνταξιούχους; Όσο για τις αμβλώσεις είμαι με την ελληνίδα μάνα. Μπορεί εγώ να διαφωνώ αλλά η ελληνίδα μάνα πρέπει να μπορεί να κάνει ό,τι θέλει εκείνη. Η Ελλάδα πεθαίνει δημογραφικά και πρέπει να στηρίξουμε την ελληνίδα μάνα εκτός από ορισμένες περιπτώσεις όπως είναι οι βιασμοί»

Ερωτηθείς εάν τις πολιτικές θέσεις του τις υπαγορεύει η Ορθοδοξία, απάντησε: «Τις πολιτικές μου θέσεις τις υπαγορεύουν οι πολιτιστικές αξίες και οι παραδόσεις της χώρας μου. Αυτός ο ψευτοπροοδευτισμός με βρίσκει απέναντι. Όσοι συνταυτίζονται με αυτές τις απόψεις είναι μαζί μας».

Ο Τσίπρας για το ξύλο στους συνταξιούχους

Από την πλευρά του ο κ. Τσίπρας απαντώντας σε ερώτηση της κυρίας για τις 22 (!) μειώσεις συντάξεων που επέβαλε η κυβέρνησή του, είπε πως ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε «ό,τι καλύτερο μπορούσε» για τους αδύναμους και τους συνταξιούχους. Ο κ. Τσίπρας, προσπερνώντας ότι έφερε ο ίδιος το 3ο Μνημόνιο υποστήριξε πως «ο ΣΥΡΙΖΑ έδωσε μια παρά πολύ σκληρή μάχη με τους δανειστές».

«Έκανε ό,τι μπορούσε για να τιμήσει τη λαϊκή εντολή που πήρε. Έφερε μια συμφωνία πετυχαίνοντας το καλύτερο δυνατό. Γιατί παρέλαβε άδεια ταμεία, τη χώρα χρεοκοπημένη από τις προηγούμενες κυβερνήσεις» είπε χαρακτηριστικά τονίζοντας ότι η συμφωνία αυτή τέθηκε και στις εκλογές και ότι τελικά ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν αυτός που κατάφερε να βγάλει τη χώρα από τα μνημόνια, «εκεί που τρεις κυβερνήσεις απέτυχαν».

Απαντώντας σε δεύτερη ερώτηση για το «άγριο ξύλο» που έφαγαν από την Αστυνομία οι συνταξιούχοι κατά τις διαμαρτυρίες τους την περίοδο διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τσίπρας σημείωσε: «Νομίζω ότι σε όλη τη διάρκεια διακυβέρνησης ήμασταν υποχρεωμένοι να τηρήσουμε και να εφαρμόσουμε ένα πρόγραμμα που δεν ήταν δικό μας». Μάλιστα έκανε λόγο για «μνημονιακούς καταναγκασμούς», υπενθυμίζοντας ότι «είχαμε απέναντι μας τον Σόμπλε». Ωστόσο, εξέφρασε την άποψη ότι υπήρξε «η μέγιστη δυνατή συναίνεση και κατανόηση στην προσπάθεια να βγάλουμε τη χώρα από τα μνημόνια».

Από την πλευρά του ο κ. Ανδρουλάκης, όταν ρωτήθηκε από την κυρία Ζαχαρέα για το εάν συμφωνεί με την αλλαγή του άρθρου 16 για να μπορεί να ιδρυθούν και ιδιωτικά πανεπιστήμια, ήταν σαφής: «Δεν είμαστε εμπόδιο αλλά δεν δίνουμε λευκή επιταγή, χωρίς συμφωνία στο γενικό πλαίσιο της Παιδείας που περιλαμβάνει την ενίσχυση του δημόσιου πανεπιστημίου, το Εθνικό Απολυτήριο με εξετάσεις προόδου στο Λύκειο».

Οσο για το ΕΣΥ τόνισε πως απαιτείται στήριξη και ανασύσταση με αυξημένους πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης και για τον γιατρό υποψήφιο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ στη Μαγνησία που έδωσε άδεια στον προϊστάμενο σταθμάρχη των Τεμπών, ο Νίκος Ανδρουλάκης δήλωσε ότι αμέσως τέθηκε εκτός ψηφοδελτίων.

Πόσο κοστίζει η μείωση ΦΠΑ και του ΕΦΚ;

Στην πέμπτη ενότητα του ντιμπέιτ, Περιβάλλον – Ενέργεια, και σε ερώτηση του κ. Στάθη για τα χρήματα που έδωσε η κυβέρνηση για την ενεργειακή κρίση και την πανδημία και την κριτική της ΝΔ στον ΣΥΡΙΖΑ για τις παροχές που εξαγγέλλει ανέφερε:

«Η χώρα είχε εξαιρέσεις από τους αυστηρούς δημοσιονομικούς κανόνες στην πανδημία. Κρατήσαμε όρθια την κοινωνία, σώσαμε επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Από εδώ και στο εξής η χώρα είναι υποχρεωμένη να παράγει πρωτογενή πλεονάσματα. Αυτό πρέπει να το γνωρίζουν όλοι πλέον. Αρα η ακριβής κοστολόγηση των προγραμμάτων έχει σημασία. Μόνο τα δύο εμβληματικά μέτρα του ΣΥΡΙΖΑ, η μείωση ΦΠΑ και του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, στοιχίζουν κοντά τέσσερα δισ. ετησίως, θα πρέπει ο κ. Τσίπρας να πει που θα τα βρει γιατί οι ευρωπαϊκοί κανόνες δεν πρόκειται να αλλάξουν».

Σε επόμενη ερώτηση για το σιδηρόδρομο με αφορμή τα Τέμπη ανέφερε: «Εγιναν βήματα και στον τομέα αυτόν και προφανώς υπήρξαν και αστοχίες και καθυστερήσεις τις οποίες πληρώσαμε πολύ ακριβά. Τα μέσα σταθερής τροχιάς είναι το πιο κοινωνικό και πιο φιλικό μέσο στο περιβάλλον. Κατασκευάζουμε την γραμμή 4 στο Μετρό, επεκτείνουμε τη Γραμμή 2 και παραδίδουμε το Μετρό της Θεσσαλονίκης μαζί με τα αρχαία, ένα έργο που θα αλλάξει εντελώς το μορφή της πόλης».

Θα γίνουμε πετρελαιοπαραγωγός χώρα;

Απαντώντας σε ερώτηση της κυρίας Κοσιώνη για το αν πιστεύει πως η χώρα μας έπρεπε να απέχει από το εμπάργκο κατά της Ρωσίας ο κ. Βελόπουλος απάντησε: «Ρωτήστε τον ελληνικό λαό αν του αξίζει να πληρώνει πανάκριβα τα τρόφιμα και το φυσικό αέριο και την βενζίνη ενώ θα μπορούσε να έχει τη δυνατότητα των εξορύξεων. Από την άλλη πλευρά υπάρχουν πολλοί εφοπλιστές που φέρνουν ρωσικό πετρέλαιο στον Λακωνικό Κόλπο και κάνουν μεταγγίσεις. Γιατί να κερδίζουν οι εφοπλιστές και να μην κερδίζει ο ελληνικός λαός; Επιμένω στην εξόρυξη φυσικού αερίου και πετρελαίου. Όταν γίνουμε κυβέρνηση θα εξορύξουμε φυσικό αέριο και πετρέλαιο και θα το συνδέσουμε με τις συντάξεις και τους μισθούς για να μπορούν οι Έλληνες να παίρνουν αξιόλογες και αξιόπιστες συντάξεις».

Ερωτηθείς γιατί δεν έχει στηρίξει ούτε ένα νομοσχέδιο για την πράσινη ενέργεια, υποστήριξε το εξής: «Η πράσινη ενέργεια δεν σε ανεξαρτητοποιεί. Δεν αποθηκεύεται. Η Ελλάδα θα γίνει πετρελαιοπαραγωγός χώρα».

«Οι εξορύξεις χρειάζονται 15 χρόνια για να παράγουν, αν παράγουν», δήλωσε από την πλευρά του ο κ. Βαρουφάκης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του κ. Σρόιτερ. «Οι εξορύξεις δεν είναι λύση» και το μόνο που προσφέρουν, όπως ανέφερε, είναι «γεωπολιτικές εντάσεις στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου». Το μέλλον είναι πλωτές, μικρού μεγέθους, αλουμινένιες ανεμογεννήτριες, είπε και τάχθηκε υπέρ του πράσινου υδρογόνου.

Ερωτηθείς για τα δύο ΙΧ, πέραν του βουλευτικού οχήματος, πέντε μοτοσικλέτες και ένα ταχύπλοο, που ανήκουν στην οικογένειά του βάσει της δήλωσης πόθεν έσχες, απάντησε ότι τα μόνα που είναι σε χρήση, είναι δύο μοτοσικλέτες, μία από τον ίδιο και μία από τη σύζυγό του. Παραδέχθηκε, πάντως, ότι ο πολιτικός πρέπει να δίνει το καλό παράδειγμα.

Είναι δημόσια η ΔΕΗ;

«Το 2022 έχουμε υπέρβαση εσόδων από τον υψηλό ΦΠΑ 4,5 δισ. ευρώ. Γιατί δεν ρίχνει τον ΦΠΑ και τον ΕΦΚ όταν ακόμα και υποψήφιου βουλευτές του το ζητάνε; Για να δίνει στοχευμένες επιδοτήσεις για να κρατάνε ψηλά τις τιμές τα διυλιστήρια και οι εταιρείες ενέργειας. Εμείς θα σταματήσουμε αυτόν τον μηχανισμό αναδιανομής εισοδήματος από τους πολλούς σε λίγους και ισχυρούς. Να πού θα βρούμε τα λεφτά»: Αυτό τόνισε ο κ.  Τσίπρας σε ερώτημα που του τέθηκε από τον κ. Παπαδάκη (ΑΝΤ1) για τη δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ για τη μείωση του ΕΦΚ και άλλων φορολογικών επιβαρύνσεων, για το αν είναι κοστολογημένες και ποια είναι τα αντισταθμιστικά μέτρα για το δημοσιονομικό κενό που θα δημιουργηθεί.

Σε follow up ερώτηση για τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ για επανακρατικοποίηση της ΔΕΗ κι αν αυτό θα επιφέρει χαμηλότερους λογαριασμούς, απάντησε: Προφανώς. Σημείωσε ότι η ΔΕΗ επί ΣΥΡΙΖΑ και σε περίοδο δημοσιονομικών δυσκολιών «δεν αύξησε ούτε ένα ευρώ τους λογαριασμούς και ο κ. Μητσοτάκης αποφάσισε να την ιδιωτικοποιήσει λίγο πριν την κρίση και η ΔΕΗ παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτή την αισχροκέρδεια».

Πάντως, ο κ. Ανδρουλάκης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση της κυρίας Τζίμα για τη ΔΕΗ, διαφώνησε με τον κ. Τσίπρα: «Και τώρα το Δημόσιο έχει το 34% και κάνει κουμάντο. Ακόμη το 50% να είχε πάλι το ίδιο θα ήταν. Είναι σαφές. Η θέση μας είναι: Να συνδέσουμε την απολιγνιτοποίηση με επενδύσεις στα δίκτυα και στην αποθήκευση. Το αποτέλεσμα είναι ότι θα μειωθεί η εξάρτηση από το φυσικό αέριο και θα μειωθούν τα μεγάλα πάρκα ΑΠΕ. Παράλληλα θα δίνει τη δυνατότητα τοποθέτησης φωτοβολταϊκών πάρκων από αγρότες και ιδιώτες στις στέγες κι έτσι θα μειωθεί και το Περιβαλλοντικό αποτύπωμα».

Ο Κουτσούμπας για αυτούς που χτίζουν στις Κυκλάδες

Απαντώντας στην ερώτηση της κυρίας Ζαχαρέα για την «ανεξέλεγκη ανοικοδόμηση κυρίως στα νησιά» ο κ. Κουτσούμπας είπε ότι «το βασικό πρόβλημα με το ζήτημα της ενέργειας και κατ’ επέκταση της προστασίας του περιβάλλοντος και της ανοικοδόμησης εργατικών κυρίως κατοικιών και όχι των πλουσίων, αυτών που δεν ξέρουν τι έχουν μιας και μιλάμε για Κυκλάδες, καθώς δεν πάνε οι εργάτες και οι αγρότες της πατρίδας μας και οι αυτοαπασχολούμενοι της πατρίδας μας να οικοδομήσουν εκεί και ανεξέλεγκτα. Αρα, πρέπει να μπει ένα φρένο που αυτό μπορεί να το κάνει μια διαφορετική διακυβέρνηση, μια άλλη εξουσία, μια πραγματική εργατική-λαϊκή εξουσία».

«Και εδώ ερχόμαστε ξανά στο ζήτημα της Ενέργειας και της πράσινης μετάβασης», παρατήρησε ο κ. Κουτσούμπας, ο οποίος έκανε λόγο για «εγκληματική πολιτική όλων των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων και της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ», της «απελευθέρωσης» της αγοράς Ενέργειας, της απολιγνιτοποίησης, του Χρηματιστήριου Ενέργειας που ξεκίνησε ο κ. Τσίπρας, ο ΣΥΡΙΖΑ, και βεβαίως θα του έλεγα να σκεφτεί πολύ, να μην ξύνεται, γιατί ξύνεται πολύ στη γκλίτσα του τσοπάνη όλη αυτή την προεκλογική περίοδο απευθυνόμενος στο ΚΚΕ για την «προοδευτική» κυβέρνησή του-μούφα που την προβάλλει προς τον ελληνικό λαό παρότι την έχουμε αρνηθεί επανειλημμένα και αυτό αφορά και την Ενέργεια και τις Μεταφορές και την Παιδεία.

Η ενότητα για τη νέα γενιά

Στην τελευταία ενότητα, για τη Νέα Γενιά, και απαντώντας στην κυρία Κοσιώνη ο κ. Βαρουφάκης έκανε αντιδιαστολή μεταξύ ασφάλειας στα πανεπιστήμια και της «πανεπιστημιακής αστυνομίας τύπου Κεραμέως». Επέμεινε, ειδικότερα, στη διαφύλαξη του πανεπιστημιακού ασύλου, της διακίνησης ιδεών. Κατηγόρησε, εξάλλου, την κυβέρνηση ότι είτε δεν έχει καταλάβει πώς λειτουργούν ιδρύματα, όπως το Κέιμπριτζ και η Οξφόρδη, είτε το έχουν καταλάβει και ψεύδονται παίζοντας ένα έργο σε ένα ακροδεξιό ακροατήριο.

Από την πλευρά του, τη δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ για κατάργηση της ΕΒΕ από εφέτος επανάλαβε ο κ. Τσίπρας απαντώντας σε σχετική ερώτηση από τον κ. Στάθη.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε πως καμία άλλη κυβέρνηση δεν προχώρησε σε τέτοιο μέτρο, τονίζοντας πως όταν έχεις «κλειστό αριθμό παιδιών» που θα μπουν στις σχολές με την εν λόγω διαδικασία, τον αν γράψει κάποιος 8 ή 12 εξαρτάται από τον «βαθμό δυσκολίας των θεμάτων». Ως εκ τούτου, σημείωσε πως στόχος της κυβέρνησης δεν είναι η άνοδος του γνωστικού επιπέδου, αλλά όπως υπογράμμισε η τεχνητή μείωση των εισακτέων προκειμένου να μειωθούν οι δαπάνες για την τριτοβάθμια και για να «αβγατίσει» η πελατεία των κολλεγίων.

Ανδρέας, Χαρίλαος ή Λεωνίδας;

Σε ερώτηση ποιο είναι το πολιτικό πρόσωπο που θεωρεί σημείο αναφοράς τον Ανδρέα. Παπανδρέου, τον Χαρίλαο Φλωράκη ή τον Λεωνίδα Κύρκο, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε ότι ο κ. Ανδρουλάκης διεκδικεί την αποκλειστικότητα της κληρονομιάς του Ανδρέα Παπανδρέου και ότι δεν θέλει να κάνει το ίδιο με τον κ. Κουτσούμπα για τον κ. Φλωράκη. Ωστόσο, τόνισε πως τα «συνθήματα γίνονται επίκαιρα γιατί η ζωή τα κάνει επίκαιρα» και πως σήμερα τα έχει κάνει επίκαιρα η «Δεξιά του κ. Μητσοτάκη». «Αυτό που μπορεί να σώσει τον λαό είναι η ενότητα», κατέληξε.

Στην 6η και τελευταία ενότητα της τηλεμαχίας, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, απαντώντας στην ερώτηση του δημοσιογράφου κ. Παπαδάκη τόνισε ότι «η νέα γενιά έχει πολλά εφόδια αλλά λιγοστές ευκαιρίες γι’ αυτό χιλιάδες Ελληνόπουλα τα τελευταία 15 χρόνια έχουν οδηγηθεί στο εξωτερικό».

Για να μείνουν οι νέοι στην Ελλάδα ο κ. Ανδρουλάκης πρόσθεσε ότι χρειάζεται βιώσιμη ανάπτυξη, με ώριμη αγορά εργασίας, με καλές θέσεις εργασίας και καλούς μισθούς.  Παράλληλα είπε ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα στήριξης της καθημερινότητας τους και έφερε ως παράδειγμα την κοινωνική κατοικία, όπως στην Πορτογαλία όπου «τρέχει» πρόγραμμα για 150.000 κοινωνικές κατοικίες. «Κάτι ανάλογο προτείνει και το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ» τόνισε ο κ. Ανδρουλάκης. Δήλωσε μη ικανοποιημένος από το βαθμό ελευθερίας των ιδεών στα ελληνικά πανεπιστήμια, ενώ έκανε λόγο για κλίμα εμφυλίου πολέμου, που «καλλιεργεί η “Μητσοτάκης ΑΕ”, με στόχο την υποβάθμιση των πανεπιστημίων μας».

Τι βαθμό βάζει στον εαυτό του ο Πρωθυπουργός;

Ο κ. Μητσοτάκης και σε ερώτηση του κ. Σρόιτερ τι βαθμό βάζει στον εαυτό του απάντησε: «Οι νέοι έχουν κάθε δίκιο να είναι επιφυλακτικοί στην εξουσία. Θα αξιολογήσουν και αυτή την κυβέρνηση. Δεν είχα καμία δυσκολία να αναγνωρίσω λάθη και να ζητήσω συγνώμη. Ένα λάθος γίνεται σφάλμα όταν επαναλαμβάνεται. Ο βαθμός ο οποίος θα μπει στην κυβέρνηση θα μπει από όλους τους Έλληνες και θα είναι το εκλογικό ποσοστό που θα πάρει η ΝΔ στις εκλογές της 21ης Μαΐου. Αυτή η ζυγαριά θα τεθεί στην κρίση όλων των Ελλήνων πολιτών. Από τους νέους μας θα ζητούσα να αξιολογήσουν και αυτοί τα κόμματα, να συμμετέχουν στην εκλογική διαδικασία και να γνωρίζουν ότι τελικά ψηφίζουν για το δικό τους μέλλον».

Σε επόμενη ερώτηση τι θα έλεγε, ως δεκαοχτάχρονος, στον πολιτικό που θα του έδινε 150 ευρώ είπε: «Έγινε πολλή κουβέντα για μέτρο συμπληρωματικό. Να κάνω μια πρόταση σε όλους τους πολιτικούς αρχηγούς. Κατά πάσα πιθανότητα θα οδηγηθούμε σε δεύτερες εκλογές. Όλοι να καταθέσουμε τα προγράμματά μας, είτε στο Γενικό Λογιστήριο είτε στην Τράπεζα της Ελλάδας, τρεις μέρες το πολύ χρειάζεται για να αξιολογηθούν, για να μην υπάρχει αμφιβολία πόσο κοστίζει το κάθε πρόγραμμα. Εκατόν πενήντα (150) ευρώ δώσαμε και στο freedom pass. Οι νέοι ενδιαφέρονται για καλή εκπαίδευση και καλές δουλειές και γι’ αυτό θα μας κρίνουν την επόμενη ημέρα, όχι για τα 150 ευρώ».

Από την πλευρά του ο κ. Κουτσούμπας, απαντώντας στην παρατήρηση της κυρίας Τζίμα ότι «το ΚΚΕ με την άρνησή του να στηρίξει ή να δώσει ανοχή σε κυβέρνηση δεν δίνει κυβερνητική εναλλακτική στη νεολαία και μήπως τα ωθεί στην αποχή;», είπε: «Οχι. Η νέα γενιά ξέρει τι θέλει, ξέρει τι ζητάει, έχει και γνώση και πείρα αρκετή γιατί έζησε, ιδιαίτερα οι μικρότερες ηλικίες, μέσα στην πανδημία μια τραγική κατάσταση, ζήσαν πάρα πολλά, πρόσφατα ήταν στους δρόμους με συνθήματα όμορφα, για την τραγωδία στα Τέμπη, που μας συγκίνησαν όλους. Θα πρέπει, της λέμε και από αυτό το πάνελ σήμερα, να πάει να ψηφίσει. Δεν είναι αντισυστημική η αποχή. Η αποχή ενισχύει μόνο τα κόμματα που θέλουν να κάνουν ακόμα χειρότερη τη ζωή της, γιατί όντως κάθε κυβέρνηση είναι χειρότερη από την προηγούμενη. Αυτό συμβαίνει όλα τα τελευταία χρόνια. Αρα η νεολαία πρέπει να πάει να ψηφίσει, εμείς καταθέσαμε και πρόταση νόμου τέτοια στη Βουλή, δεν έγινε δεκτή από την κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα, ώστε οι νέοι που δουλεύουν σεζόν να μπορέσουν να ψηφίσουν στον τόπο που πήγαν για δουλειά».

Ως προς το τι διαφορετικό έχει να προτείνει το ΚΚΕ στη νεολαία ώστε να μην δούμε ξανά εικόνες όπως το 2019 με νέους να στρέφονται προς τη Χρυσή Αυγή, ο κ. Κουτσούμπας αναφέρθηκε στο πολύ αισιόδοξο μήνυμα των σημερινών φοιτητικών εκλογών, όπου η Πανσπουδαστική, δηλαδή η παράταξη της ΚΝΕ που στηρίζει το ΚΚΕ αναδείχθηκε ξανά πρώτη δύναμη.

«Αυτό λέμε να κάνει και τώρα η νεολαία. Να παρατήσει τις αναπολήσεις του παρελθόντος, γιατί η νεολαία σκέφτεται το παρόν, σκέφτεται το μέλλον, αξιοποιεί την ιστορική εμπειρία, τα θετικά και αρνητικά, βγάζει συμπεράσματα και εμείς τη βοηθάμε σε αυτό και έτσι να προχωρήσουμε. Να πάει να ψηφίσει στην 21 Μάη και να ψηφίσει ΚΚΕ».

♦ Το τρίωρο ντιμπέιτ ολοκληρώθηκε με τις τρίλεπτες τοποθετήσεις-μονολόγους των έξι πολιτικών αρχηγών. Διαβάστε εδώ τι είπαν.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...