386
| CreativeProtagon / Shutterstock

Το δίλημμα της δεύτερης ευκαιρίας

Το δίλημμα της δεύτερης ευκαιρίας

Ενα ερώτημα που θέτει η Alco στις δημοσκοπήσεις που κάνει για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού Alpha, ίσως είναι το πιο κρίσιμο για να αντιληφθεί κανείς πώς διαμορφώνεται η κοινή γνώμη στην τελική ευθεία προς τις κάλπες. Το ερώτημα τίθεται ως εξής: «Στις εκλογές πιστεύετε ότι πρέπει να δοθεί δεύτερη ευκαιρία στον Κυριάκο Μητσοτάκη ή στον Αλέξη Τσίπρα;».

Το 37% θέλει να δοθεί δεύτερη ευκαιρία στον Μητσοτάκη, το 29% στον Τσίπρα, το 29% σε κανέναν από τους δύο, ενώ το 5% δεν απαντά στο ερώτημα. Για τους δύο πολιτικούς αρχηγούς, τα ποσοστά αυτά είναι ακριβώς τα ίδια με αυτά που καταγράφονταν τον Φεβρουάριο. Μεσολάβησε μια κάμψη και των δύο τον Μάρτιο, μετά το δυστύχημα των Τεμπών, όταν ο «Κανένας» πέρασε πρώτος με 36% έναντι 33% του Μητσοτάκη και 26% του Τσίπρα, αλλά σήμερα –λίγες ημέρες πριν στηθούν οι κάλπες– η εικόνα επανήλθε στα προηγούμενα επίπεδα.

Γιατί είναι κρίσιμα και αποκαλυπτικά τα ποσοστά που καταγράφονται σε αυτό το ερώτημα; Οι επικείμενες εκλογές έχουν μια ιδιαιτερότητα σπάνια για τα δεδομένα της μεταπολιτευτικής Ιστορίας μας. Αναμετρώνται στην κάλπη ένας πρώην και ένας νυν πρωθυπουργός. Αυτό έχει συμβεί μόνον άλλη μία φορά, στις εκλογές του 1993, όταν ο πρώην πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου, μετά την παραπομπή του στο Ειδικό Δικαστήριο, κέρδισε τον εν ενεργεία πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Μητσοτάκη.

Σε όλες τις άλλες εκλογικές αναμετρήσεις της Μεταπολίτευσης ο εκάστοτε πρωθυπουργός βρισκόταν αντιμέτωπος στις εκλογές με κάποιον που δεν είχε δοκιμαστεί στο αξίωμα και για αυτόν ακριβώς τον λόγο είχε πλεονέκτημα, διεκδικώντας μια πρώτη ευκαιρία να εφαρμόσει το πρόγραμμά του και να υλοποιήσει τις υποσχέσεις του.

Σε αυτές τις εκλογές η αναμέτρηση ενός πρώην και ενός νυν πρωθυπουργού θέτει αναπόφευκτα τους πολίτες μπροστά στο δίλημμα της δεύτερης ευκαιρίας: θέλουν να τη δώσουν στον Μητσοτάκη ή στον Τσίπρα;

Το προβάδισμα Μητσοτάκη δεν σχετίζεται μόνο με αυτά που ο ίδιος έπραξε την τελευταία τετραετία και όσα υπόσχεται για το μέλλον. Σχετίζεται επίσης άμεσα με το γεγονός ότι ο Τσίπρας ουσιαστικά υπόσχεται… το παρελθόν του! Με τα ίδια πρόσωπα στην ηγετική ομάδα, με απόψεις που συχνά προκαλούν σύγχυση για τις προθέσεις του (όπως οι προτάσεις πρώην υπουργών και στελεχών του για «τοπικά νομίσματα»), χωρίς διάθεση βαθιάς και ουσιαστικής ανανέωσης.

Ζητώντας όχι την πρώτη ευκαιρία –όπως το 2015– αλλά μια δεύτερη, ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας βρίσκονται σε μειονεκτική θέση. Αυτήν καταγράφουν τα γκάλοπ, τα οποία δεν πιστεύουν στην Κουμουνδούρου. Αλλά… Κυριακή, κοντή γιορτή!

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...