637
ΘΑ είμαστε εδώ, ως «ΣΥΡΙΖΑ-Πράσινη Αριστερά» ή «ΣΥΡΙΖΑ- Πράσινη Συμμαχία» προαναγγέλλουν τώρα από την Κουμουνδούρου | INTIMEnews

To νέο κόμμα του Τσίπρα: «ΣΥΡΙΖΑ-Πράσινη Αριστερά» ή «ΣΥΡΙΖΑ-Πράσινη Συμμαχία»;

Protagon Team Protagon Team 23 Σεπτεμβρίου 2019, 11:27
ΘΑ είμαστε εδώ, ως «ΣΥΡΙΖΑ-Πράσινη Αριστερά» ή «ΣΥΡΙΖΑ- Πράσινη Συμμαχία» προαναγγέλλουν τώρα από την Κουμουνδούρου
|INTIMEnews

To νέο κόμμα του Τσίπρα: «ΣΥΡΙΖΑ-Πράσινη Αριστερά» ή «ΣΥΡΙΖΑ-Πράσινη Συμμαχία»;

Protagon Team Protagon Team 23 Σεπτεμβρίου 2019, 11:27

«ΣΥΡΙΖΑ-Πράσινη Αριστερά» ή «ΣΥΡΙΖΑ- Πράσινη Συμμαχία»; Στην Κουμουνδούρου φέρεται να έχουν καταλήξει στα δύο επικρατέστερα ονόματα του νέου κόμματος του οποίου θα ηγείται ο Αλέξης Τσίπρας, με τα αποκαλυπτήρια να προγραμματίζονται για την προσεχή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, το διήμερο 27-28 Σεπτεμβρίου, και την τελική απόφαση να λαμβάνεται στο επικείμενο συνέδριο.

Στη συνεδρίαση της ΚΠΕ του ΣΥΡΙΖΑ θα παρουσιαστεί και η πολιτική Διακήρυξη του νέου κόμματος την οποία συνέταξε, κατόπιν εντολής του Αλέξη Τσίπρα, ο  Νάσος Ηλιόπουλος.

Η πολιτική Διακήρυξη θα αποτελέσει ουσιαστικά το πρώτο σήμα μετάβασης του ΣΥΡΙΖΑ στη νέα εποχή και η ανακοίνωσή της συμπίπτει χρονικά με την επέτειο ίδρυσης του ΕΑΜ, σε μία προφανώς συνειδητή επιλογή της ηγεσίας ώστε να «κρατήσει» τα αριστερά στελέχη του κόμματος που ούτε να ακούνε δεν θέλουν για  Σοσιαλδημοκρατία, Κεντροαριστερά και άλλα τέτοια «επικίνδυνα» για την αριστερή ταυτότητα του ΣΥΡΙΖΑ.

Στο πλαίσιο αυτό με ενδιαφέρον αναμένεται τόσο η ομιλία του κ. Τσίπρα στη συνεδρίαση της ΚΠΕ όπου είναι βέβαιο ότι θα δώσει το σύνθημα μετασχηματισμού του κόμματός του, όσο και η τοποθέτησή του κατά τη διάρκεια του συνεδρίου της Νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ.

Οπως σημειώνει και ο Αρης Ραβανός στο ρεπορτάζ του στο δευτεριάτικο φύλλο των «Νέων», με δεδομένο ότι υπάρχουν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που δεν θέλουν τον μετασχηματισμό, ο Αλέξης Τσίπρας έχει να λύσει μια σειρά από δύσκολες εσωκομματικές πολιτικές εξισώσεις.

Αλλωστε, ακόμα και τα προερχόμενα από το ΠΑΣΟΚ στελέχη, και όχι βέβαια όσοι είναι βουλευτές ή κατέλαβαν κομματικές θέσεις, αντιλαμβάνονται πλήρως ότι η πλειοψηφία στον ΣΥΡΙΖΑ θέλει το κόμμα, έστω και μετεξελιγμένο, να εκφράσει την προοδευτική παράταξη χωρίς κανένα άγχος ιδεολογικής επιμόλυνσης

Το πώς αντιλαμβάνεται ο Τσίπρας το νέο κόμμα, φάνηκε στη δεύτερή του επίσκεψη στην Ιταλία την περασμένη Παρασκευή και το Σάββατο, όπου και έτυχε θερμής υποδοχής από τα μέλη του Δημοκρατικού Κόμματος. Μιλώντας στο φεστιβάλ Articolo Uno, σχηματισμού που μετέχει στη νέα κυβέρνηση, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι ήρθε η στιγμή για ένα μεγάλο προοδευτικό μέτωπο με κορμό την Αριστερά, τους Σοσιαλιστές και τους Πράσινους.

Εξού και τα δύο επικρατέστερα ονόματα, όπου -όπως είναι προφανές- προτάσσονται η προστασία του περιβάλλοντος και η κρισιμότητα της αντιμετώπισης του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Βασίλη Σκουρή στο news247.gr, για το «ΣΥΡΙΖΑ-Πράσινη Αριστερά» αντιρρήσεις δεν υπάρχουν ως προς τη λέξη «Πράσινο», με δεδομένο μάλιστα ότι η Προοδευτική Συμμαχία θα ενοποιηθεί με τον ΣΥΡΙΖΑ στο επικείμενο συνέδριο του Μαρτίου και συνεπώς, δεν έχει λόγο ύπαρξης στον τίτλο του κόμματος.

Ωστόσο κάποιοι -κυρίως από τους συμμάχους- τονίζουν πως θα πρέπει να μετονομαστεί σε «ΣΥΡΙΖΑ-Πράσινη Συμμαχία», αφού ο τίτλος του ΣΥΡΙΖΑ εμπεριέχει ήδη τον όρο αριστερά (ΣΥνασπισμός ΡΙΖοσπαστικής Αριστεράς).

Οι τελικές αποφάσεις για το όνομα θα ληφθούν στο Συνέδριο, ωστόσο ο Αλέξης Τσίπρας είναι αποφασισμένος και με τον τρόπο αυτό να εκφράσει ο ΣΥΡΙΖΑ την μεγάλη ανάγκη της εποχής για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Το κίνημα αυτό, άλλωστε, στην Ευρώπη λαμβάνει πολύ μεγάλες διαστάσεις, με πρωταγωνιστή, μάλιστα, τη νεολαία.

Ο στόχος της έκφρασης του περιβαλλοντικού κινήματος, όμως, εκ των πραγμάτων θέτει στην Κουμουνδούρου να τροποποιήσει μέρος του προγράμματός της και να απαρνηθεί τομείς της κυβερνητικής της πολιτικής, που δεν συμβάδιζαν με τις προτεραιότητες και τους στόχους του οικολογικού- περιβαλλοντικού κινήματος που δεν συμβάδιζαν με τις προτεραιότητες και τους στόχους του οικολογικού-περιβαλλοντικού κινήματος.

Επικεφαλής της Επιτροπής Προγράμματος έχει τεθεί ο πρώην υπουργός Γιώργος Σταθάκης, τον οποίο θα συνδράμουν στο έργο του  – εκτός από πρώην υπουργούς και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ- νεαρά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, με πρωταγωνιστικό ρόλο στη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς κατά την προηγούμενη διακυβέρνηση.

Μεταξύ αυτών, σύμφωνα πάντα με το news247.gr, περιλαμβάνονται ο πρώην Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων-ΕΣΠΑ Τάκης Κορκολής, ο ΓΓ Συντονισμού της προηγούμενης κυβέρνησης Δημήτρης Παπαγιαννάκος, η πρώην ΓΓ Οικονομικής Πολιτικής Έλενα Παπαδοπούλου, ο στενός συνεργάτης του Ευκλείδη Τσακαλώτου (όπως και η Έλενα Παπαδοπούλου) Σπύρος Παπακωνσταντίνου, καθώς και ο Μιχάλης Νικολακάκος, πρώην εμπειρογνώμονας του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας στις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...