500
Η «καβουροφάγος» φώκια της Ανταρκτικής δεν τρώει καβούρια, παρά το όνομά της. Αρκείται στα μαλακόστρακα. Η φωτογραφία της κέρδισε πέρσι το μεγάλο βραβείο του διαγωνισμού Ocean Art. Είναι ένα σύμβολο της ζωής στους πάγους | Greg Lecoeur/Ocean Art

Το κλίμα (που μας) αλλάζει…

Protagon Team Protagon Team 23 Φεβρουαρίου 2020, 14:34
Η «καβουροφάγος» φώκια της Ανταρκτικής δεν τρώει καβούρια, παρά το όνομά της. Αρκείται στα μαλακόστρακα. Η φωτογραφία της κέρδισε πέρσι το μεγάλο βραβείο του διαγωνισμού Ocean Art. Είναι ένα σύμβολο της ζωής στους πάγους
|Greg Lecoeur/Ocean Art

Το κλίμα (που μας) αλλάζει…

Protagon Team Protagon Team 23 Φεβρουαρίου 2020, 14:34

Μεγάλη έρευνα οικολογικού περιεχομένου θα δημοσιεύει στο εξής σε μηνιαίο ειδικό ένθετό της η ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera. Το πρώτο τεύχος αυτής της έκδοσης, η οποία τιτλοφορείται «Πλανήτης 2020» («Pianeta 2020»), κυκλοφόρησε μαζί με το κυριακάτικο φύλλο στις 23 Φεβρουαρίου.

Η εφημερίδα ξεκινάει από τη θέση ότι για το πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής υπάρχει μία «βασική παρεξήγηση», όπως γράφει. Δεν πρόκειται για πρόβλημα της Γης, αλλά για δικό μας, των κατοίκων της. «Ακριβώς με αυτό το πνεύμα γεννήθηκε το ειδικό ένθετο».

Η Corriere επιθυμεί να τονίσει ότι αυτό που μετρά στη συντελούμενη οικολογική καταστροφή δεν είναι η στενοχώρια μας για το «αν θα υπάρχουν λιγότερες πολικές άρκτοι, λιγότερα μικρά βατράχια ή και λιγότεροι παγετώνες» – το «πραγματικό πρόβλημα» είναι ότι «τέτοιες οικολογικές ανισορροπίες μπορούν να εξαλείψουν την ανθρωπότητα μέσα σε μια στιγμή».

Το πρώτο τεύχος της μηνιαίας ειδικής έκδοσης της Corriere della Sera με τίτλο «Πλανήτης 2020» θα κυκλοφορήσει την Κυριακή 23 Φεβρουαρίου μαζί με το κανονικό φύλλο της εφημερίδας και θα κοσμείται από αυτό το σχέδιο

Η γκάμα των θεμάτων γύρω από το κεντρικό ζήτημα θα είναι μεγάλη, όπως υπόσχονται οι Ιταλοί: το πρόβλημα θα εξεταστεί τόσο από αναπτυξιακής πλευράς, αν δηλαδή η «στροφή» του καπιταλισμού στην πράσινη οικονομία είναι εφικτή ή όχι, όσο και από πλευράς «συμπτωμάτων» – εδώ θα εξεταστούν τα πάντα, από τα μικροπλαστικά των ωκεανών μέχρι το  βακτήριο ξυλέλλα που καταστρέφει τους ιταλικούς ελαιώνες αλλά απειλεί επίσης και τους μεσογειακούς γενικότερα.

Οι «17 στόχοι του ΟΗΕ για τη βιώσιμη ανάπτυξη», όπως τέθηκαν από την «Ατζέντα 2030», θα είναι ένα σταθερό σημείο αναφοράς της συνολικής έρευνας της εφημερίδας, και η παρουσίασή της θα είναι πολύ μοντέρνα. «Το έργο θα αναπτυχθεί τους επόμενους τέσσερις μήνες σε όλες τις πλατφόρμες. Εκτός από το μηνιαίο έντυπο, το οποίο θα κυκλοφορεί την τελευταία Κυριακή κάθε μήνα, θα υπάρχει και ψηφιακή έκδοση, με ιστορίες, συνεντεύξεις και προτάσεις για την προστασία του περιβάλλοντος». Ειδικά στο σάιτ «θα υπάρχουν διαρκείς ενημερώσεις και πρωτότυπο περιεχόμενο, βίντεο, φωτογραφίες, δοκιμές, ακόμη και κουίζ και διαδραστικά γραφικά». Η ηλεκτρονική διεύθυνση είναι  https://www.corriere.it/pianeta2020. Το υλικό θα είναι προσβάσιμο και από smartphones και tablets.

Στις 5 Ιουνίου, δηλαδή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, η εφημερίδα θα διοργανώσει διάφορες εκδηλώσεις για το κοινό της στο Μιλάνο.

Στο άρθρο που εγκαινιάζει το ένθετο «Πλανήτης 2020», ο φυσικός Κάρλο Ροβέλι χτυπάει συναγερμό: «Το περιβαλλοντικό πρόβλημα είναι σοβαρό. ανθρωπότητα αντιμετωπίζει υπαρξιακή κρίση» γράφει, επικεντρώνοντας ως επιστήμων στα δεδομένα του ΟΗΕ για το κλίμα.

Ενας άλλος διανοούμενος, ο αμερικανοεβραίος Τζόναθαν Σάφραν Φόερ, συγγραφέας του βιβλίου «Τρώγωντας ζώα» («Eating Animals») και υπέρμαχος της εβραϊκής χορτοφαγίας, δηλώνει στην ιταλική εφημερίδα ότι «όλοι μας πρέπει να κάνουμε μικρές θυσίες» για το κλίμα: «Σε αυτή την κρίση, ο εχθρός είναι αόρατος και δεν βλέπουμε την απειλή. Είναι μία κατάσταση ανάλογη εκείνης του Β’ΠΠ. Τότε οι πολίτες αποδέχθηκαν σημαντικές θυσίες, φόρους στα τρόφιμα και στη βενζίνη. Ετσι και τώρα, απαιτείται παρόμοια γενική κινητοποίηση».

Κύριος προβληματισμός της έκδοσης θα είναι «η διερεύνηση της δυνατότητας να μετατραπεί η περιβαλλοντική κρίση σε επιχειρηματική ευκαιρία».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...