916
Ο Αλέξης Τσίπρας και ο Πάνος Καμμένος συναντήθηκαν την Τρίτη στο Μέγαρο Μαξίμου. Με το ραντεβού τους ξεκινά ο κύκλος διαπραγματεύσεων για τον εκλογικό νόμο. | Nick Paleologos / SOOC

Ο ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία και χωρίς τη δεδηλωμένη;

Protagon Team Protagon Team 21 Ιουνίου 2016, 09:09
Ο Αλέξης Τσίπρας και ο Πάνος Καμμένος συναντήθηκαν την Τρίτη στο Μέγαρο Μαξίμου. Με το ραντεβού τους ξεκινά ο κύκλος διαπραγματεύσεων για τον εκλογικό νόμο.
|Nick Paleologos / SOOC

Ο ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία και χωρίς τη δεδηλωμένη;

Protagon Team Protagon Team 21 Ιουνίου 2016, 09:09

Δεν είναι απλό πράγμα ο εκλογικός νόμος. Ούτε βέβαια η αλλαγή του, σπάνιο φαινόμενο – αυτή η φορά είναι η όγδοη στη Μεταπολίτευση. Αλλά να, κάτι η πολιτική ρευστότητα των τελευταίων ετών – πέντε διαφορετικοί Πρωθυπουργοί σε μια πενταετία -, κάτι η οξύτητα, στα όρια της τοξικότητας, του αντιπολιτευτικού λόγου και η συζήτηση δεν θέλει και πολύ να πάρει άλλες διαστάσεις. Αλλωστε με την αξιολόγηση και τη διαπραγμάτευση σε διευθέτηση, με τι άλλο να γεμίσει η πολιτική ατζέντα;

Ο Αλέξης Τσίπρας ρίχνει στο παιχνίδι την αλλαγή του εκλογικού νόμου και ζητεί συναίνεση για να ισχύσουν οι αλλαγές από τις επόμενες εκλογές – άρα και να τις καθορίσουν. Ξεκινά, λοιπόν, κύκλο συζητήσεων με τους πολιτικούς αρχηγούς. Θα συναντήσει όλους τους προέδρους των κομμάτων της Βουλής, πλην βεβαίως του αρχηγού της Χρυσής Αυγής Νίκου Μιχαλολιάκου. Τι θα προτείνει ο κ. Τσίπρας;

Οι συναντήσεις άρχισαν το μεσημέρι της Τρίτης με τον εταίρο του στον κυβερνητικό συνασπισμό, Πάνο Καμμένο, και αντικείμενο την αλλαγή του εκλογικού νόμου και τη συνταγματική αναθεώρηση. Ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων τάχθηκε υπέρ της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας από τον λαό, αναφερόμενος στη συνταγματική αναθεώρηση, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που είχε με τον Πρωθυπουργό. Σε ό,τι αφορά τον εκλογικό νόμο, ζήτησε να παραμείνει το όριο του 3% για την είσοδο των κομμάτων στη Βουλή, ενώ για το μπόνους που παίρνει το πρώτο κόμμα, σημείωσε ότι δεν μπορεί να παραμείνει με κανέναν τρόπο στους 50 βουλευτές. Τόνισε ότι οι ΑΝΕΛ θα καταλήξουν σε μια κοινή κυβερνητική πρόταση με τον ΣΥΡΙΖΑ και δόθηκαν στη δημοσιότητα οι αναλυτικές προτάσεις τους για την αναθεώρηση του Συντάγματος.

Σύμφωνα με «Τα Νέα», ο Πρωθυπουργός προσέρχεται στον διάλογο προτείνοντας απλή αναλογική με διατήρηση του ορίου του 3% και δυνατότητα για το πρώτο κόμμα ή τον κυβερνητικό συνασπισμό να επωφελείται ενός μπόνους κάποιων εδρών εφόσον υπερβεί το 40%. Ωστόσο, παρατηρητές επισημαίνουν ότι στο τραπέζι μπορεί να πέσει και η μείωση του ορίου κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης στο 2%, για λόγους που θα εξηγηθούν παρακάτω.

Η εκκίνηση του διαλόγου γίνεται σε κλίμα έντασης μεταξύ Μαξίμου και Συγγρού. Στο Μαξίμου γνωρίζουν ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν προτίθεται να προσφέρει στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ συναίνεση ιδίως όταν το αντικείμενο της συζήτησης αφορά το κρίσιμο θέμα του εκλογικού νόμου που εν πολλοίς μπορεί να καθορίσει και το ποιος θα μπορέσει να σχηματίσει κυβέρνηση. Ο Πρωθυπουργός θα επιδιώξει να καταδείξει αφενός ότι η ΝΔ δεν συναινεί και αφετέρου ότι τα υπόλοιπα κόμματα εμφανίζονται θετικά σε ένα σύστημα με κατεύθυνση την απλή αναλογική, επομένως θα μπορούσαν και να το ψηφίσουν στη Βουλή για να εφαρμοστεί στις επόμενες εκλογές -κάτι που είναι και ο στόχος του κ. Τσίπρα.

Υπό αυτό το πρίσμα, μια πρόταση για μείωση του ορίου κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης στο 2% φαίνεται να είναι μια προσφορά στον κ. Καμμένο, αλλά την ίδια ώρα και προς τα κόμματα της Κεντροαριστεράς όπως το Ποτάμι, με τις αναιμικές τελευταία δημοσκοπικές επιδόσεις. Παράλληλα μια τέτοια ενθάρρυνση των όποιων κοινοβουλευτικών φιλοδοξιών, θα λειτουργεί και εις βάρος της ΝΔ από τα ακροδεξιά της, καθώς ήδη έχουν διαμορφωθεί οι πολιτικοί σχηματισμοί του Γιώργου Καρατζαφέρη και του Φαήλου Κρανιδιώτη, έτοιμοι να ροκανίσουν τα ποσοστά του κόμματος του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Για τη ΝΔ λοιπόν, η συνάντηση της Πέμπτης μεταξύ του κ. Τσίπρα και του κ. Μητσοτάκη, αλλά και όσες προηγηθούν ή ακολουθήσουν με τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς, δεν είναι παρά «κινήσεις τακτικισμού» από την πλευρά του Πρωθυπουργού, σε μια προσπάθεια να διαμορφώσει μια νέα πολιτική ατζέντα και να ξεφύγει από την πίεση της προβληματικής κυβερνητικής διαχείρισης. Στη βάση αυτή, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει ήδη μεταφέρει στον Πρωθυπουργό ότι δεν πρόκειται να καλύψει μια θέση στο «ντεκόρ», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, που στήνει η κυβέρνηση.

«Οι θέσεις και οι απόψεις μου είναι ήδη γνωστές, τόσο για το Σύνταγμα, όσο και για τον εκλογικό νόμο» φέρεται να είπε στον Αλέξη Τσίπρα το βράδυ της περασμένης Παρασκευής, στο δείπνο που παρέθεσε η Προεδρία της Δημοκρατίας στον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν, στο Μουσείο της Ακρόπολης. Στο δείπνο αυτό ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενημερώθηκε για το πρωθυπουργικό πλάνο και την επίσπευση των συναντήσεων με τους πολιτικούς αρχηγούς για τα δύο ζητήματα.

Ωστόσο, ο πρόεδρος της ΝΔ ανταποκρίνεται στην πρόσκληση Τσίπρα και θα μεταβεί στο Μέγαρο Μαξίμου, επιδιώκοντας μια θεσμική συζήτηση για τις συνταγματικές αλλαγές, για τις οποίες είναι επιβεβλημένο να υπάρξουν ευρύτερες πολιτικές συγκλίσεις στην παρούσα και στην επόμενη Βουλή

Τυπικά, πάντως, η πρόταση της κυβέρνησης για τον εκλογικό νόμο θα πρέπει να επικυρωθεί το προσεχές Σαββατοκύριακο και από την Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ. Η Πολιτική Γραμματεία της προηγούμενης Παρασκευής επί της ουσίας συναίνεσε στην πρόταση για ένα σύστημα απλής αναλογικής, το οποίο ωστόσο θα δίνει τη δυνατότητα χορήγησης μπόνους στον πρώτο για να αποφεύγεται η ακυβερνησία.

Γερμανικό μοντέλο 

Ξεχωριστό ενδιαφέρον ωστόσο έχει μια παράλληλη πρόταση του Μαξίμου, αυτή τη φορά στο πλαίσιο του διαλόγου για τη συνταγματική αναθεώρηση. Αυτή, σύμφωνα πάλι με τα «ΝΕΑ» αφορά στη δυνατότητα που θα παρέχει ο νόμος να μην προκαλείται πτώση της κυβέρνησης λόγω της απώλειας βουλευτών. Το επιτελείο του Πρωθυπουργού θέλει να υιοθετηθεί ένα μοντέλο τύπου Γερμανίας όπου ακόμη κι αν ο κυβερνητικός εταίρος, π.χ. το SPD, αποσύρει τους βουλευτές του, η Μέρκελ μπορεί να συνεχίζει να κυβερνά τη χώρα. Ετσι και στην Ελλάδα, σε περίπτωση που για παράδειγμα ο κ. Καμμένος αποσύρει την εμπιστοσύνη του από την κυβέρνηση, ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπορεί να παραμείνει στην εξουσία υπό την προϋπόθεση ότι θα μπορεί να περνάει νομοθετήματα στη Βουλή εξασφαλίζοντας συνεργασίες με άλλα κόμματα, όχι κατ’ ανάγκην τα ίδια κάθε φορά. Εκτός εάν ο υπό αποχώρηση εταίρος υποβάλει πρόταση δυσπιστίας προς την κυβέρνηση, έχοντας όμως ήδη έτοιμη λύση για τη δημιουργία κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας 151 εδρών…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...