404
Tο ρωσικό πλοίο «Fortuna» σε γερμανικά ύδατα, στις 14 Ιανουαρίου | REUTERS/Annegret Hilse

Το Ευρωκοινοβούλιο ζητεί την ακύρωση του Nord Stream 2 σε αντίποινα για τον Ναβάλνι

Protagon Team Protagon Team 22 Ιανουαρίου 2021, 19:07
Tο ρωσικό πλοίο «Fortuna» σε γερμανικά ύδατα, στις 14 Ιανουαρίου
|REUTERS/Annegret Hilse

Το Ευρωκοινοβούλιο ζητεί την ακύρωση του Nord Stream 2 σε αντίποινα για τον Ναβάλνι

Protagon Team Protagon Team 22 Ιανουαρίου 2021, 19:07

Τη διακοπή της κατασκευής του ρωσικού αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2 ζητούν οι ευρωβουλευτές μετά την σύλληψη του Αλεξέι Ναβάλνι, καθώς και κυρώσεις εναντίον όσων εμπλέκονται στη φυλάκισή του στη Μόσχα.

Οι ΗΠΑ, που θεωρούν ότι ο αγωγός θα αυξήσει την επιρροή της Ρωσίας στην Ευρώπη, επέβαλε κυρώσεις, τις τελευταίες ημέρες της κυβέρνησης Τραμπ, εναντίον ρωσικού πλοίου, που συμμετέχει στην εγκατάσταση του αγωγού, και ο Μπάιντεν αναμένεται να τις συνεχίσει. Το 2016, ο ίδιος είχε πει ότι ο αγωγός είναι «κακή συμφωνία» για την Ευρώπη.

Ερωτώμενη για το θέμα η Ανγκελα Μέρκελ, δήλωσε ότι η βασική της προσέγγιση δεν έχει αλλάξει, αλλά ότι θα συζητήσει με τον Μπάιντεν. Ο αγωγός θα διπλασιάσει τις εξαγωγές αερίου της Ρωσίας στη Γερμανία, για αυτό και έχουν αυξηθεί οι πιέσεις προς το Βερολίνο να ακυρώσει τη συμφωνία με τη Μόσχα.

Σύμφωνα με το BBC, το 94% του αγωγού, συνολικού μήκους 2.460 χλμ. έχει ήδη κατασκευαστεί. Το έργο διεκόπη στο τέλος του 2019 για ένα χρόνο, υπό την απειλή των αμερικανικών κυρώσεων. Τον Δεκέμβριο, η κύρια εταιρεία κατασκευής αποσύρθηκε. Τον ίδιο μήνα, το ρωσικό πλοίο «Fortuna», ολοκλήρωσε την κατασκευή ενός τμήματος σε γερμανικά ύδατα, μήκους 2,6 χλμ και ετοιμαζόταν να εισέλθει σε δανέζικα ύδατα, πριν διακοπεί ξανά το έργο.

Η ρωσική Gazprom εξακολουθεί να συνεργάζεται με εταιρείες της Δύσης για την κατασκευή του αγωγού, ενώ η γερμανική Uniper επιβεβαίωσε ότι το έργο θα ολοκληρωθεί.

Εργασίες για τον αγωγό στη Ρωσία (φωτογραφία αρχείου)

Οταν δηλητηριάστηκε ο Αλεξέι Ναβάλνι στη Σιβηρία και μεταφέρθηκε στο Βερολίνο για θεραπεία, ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας, άφησε να εννοηθεί ότι το μέλλον του αγωγού βρίσκεται υπό αμφισβήτηση. Ο Μάας ελπίζει να ταξιδέψει στην Ουάσινγκτον όταν ορκιστεί ο αμερικανός ομόλογός του, Αντονι Μπλίνκεν.

Το Ευρωκοινοβούλιο, σε ψήφισμά του, ζητεί την άμεση απελευθέρωση του Ναβάλνι και την διακοπή της κατασκευής του Nord Stream 2.

Ο γερμανός ευρωβουλευτής των Πρασίνων, Ράινχαρτ Μπουτικόφερ δήλωσε ότι είναι προς όφελος της Ευρώπης να μην γίνει ο αγωγός.

Οι ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών θα συζητήσουν την υπόθεση τόσο του Ναβάλνι όσο και του αγωγού, τη Δευτέρα. Ο Ζοζέπ Μπορέλ πάντως, δήλωσε ότι η ΕΕ δεν μπορεί να υποχρεώσει την Γερμανία να ακυρώσει το έργο.

«Οι σχέσεις ΕΕ-Ρωσίας δεν αφορούν μόνο τη δηλητηρίαση του Ναβάλνι. Εχουμε απαντήσει άμεσα και αποφασιστικά στη δηλητηρίαση αλλά υπάρχουν και άλλες πτυχές στις σχέσεις μας με τη Ρωσία, που πρέπει να συνεχίσουμε να συζητούμε», είπε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...