562
| CreativeProtagon

Θέλουν πορείες χωρίς δημοσιογράφους;

Κώστας Γιαννακίδης Κώστας Γιαννακίδης 21 Ιανουαρίου 2021, 20:56
|CreativeProtagon

Θέλουν πορείες χωρίς δημοσιογράφους;

Κώστας Γιαννακίδης Κώστας Γιαννακίδης 21 Ιανουαρίου 2021, 20:56

Η κυβέρνηση παρουσίασε ένα σχέδιο για τη διεξαγωγή και τον έλεγχο των συναθροίσεων. Και το παρουσίασε με καλαίσθητο τρόπο καθώς διέθεσε, σε ηλεκτρονική μορφή, ένα φυλλάδιο που είναι γραμμένο κατατοπιστικά, λες και βγήκε από την ίδια μανιέρα που παρήγαγε τις οδηγίες για τον εμβολιασμό.

Το σχέδιο, μεταξύ άλλων, προβλέπει ότι οι αστυνομικοί θα φέρουν κάμερες. Σωστό. Όλοι οι αστυνομικοί θα πρέπει να φέρουν κάμερες, αρκεί την κρίσιμη στιγμή να μην παθαίνουν βλάβη. Σε γενικές γραμμές οι κάμερες, όχι μόνο πάνω στους αστυνομικούς, συμβάλλουν στην πρόληψη παράνομων πράξεων ή στον εντοπισμό δραστών. Άλλωστε ανά τον κόσμο αυξάνονται τα αστυνομικά σώματα που θέτουν την κάμερα ως βασικό αξεσουάρ του εξοπλισμού των οργάνων. Κάποιοι, βέβαια, ισχυρίζονται ότι έτσι θα καταγράφονται και θα φακελώνονται οι διαδηλωτές. Αστειότητες. Αυτό γίνεται διαχρονικά χωρίς κάμερες στις στολές. Αν θέλει η Αστυνομία καταγράφει και αρχειοθετεί υπηρεσιακά (για να το πω κομψά) οποιονδήποτε συμμετέχει σε μία πορεία.

Το σχέδιο για τις συναθροίσεις προβλέπει ειδική μεταχείριση για τον Τύπο. Και εδώ ξεκινάει το πρόβλημα που είναι μεγαλύτερο από όσο φαίνεται αν και ο τρόπος επικοινωνιακού χειρισμού από το υπουργείο Προστασίας Πολίτη, βγάζει αρκετό γέλιο. Λέει, λοιπόν, το σχέδιο: «Στο σχέδιο ασφάλειας της συνάθροισης συμπεριλαμβάνεται και η διαφύλαξη της σωματικής ακεραιότητας των δημοσιογράφων που μπορούν να βρεθούν στο επίκεντρο των επεισοδίων, για αυτόν τον λόγο, ανάλογα με την κατάσταση που επικρατεί, μπορούν να φέρουν διακριτό και προστατευτικό εξοπλισμό. Η Αστυνομία θα οριοθετήσει έναν συγκεκριμένο χώρο για τους δημοσιογράφους και ένας, ορισμένος εκ των προτέρων αστυνομικός, θα λειτουργεί ως σύνδεσμος και ως δίαυλος επικοινωνίας μαζί τους καθ’ όλη τη διάρκεια της συνάθροισης, έχοντας ως στόχο τη συνεργασία και την αμοιβαία κατανόηση».

Συγγνώμη για το χάχανο, αλλά η διατύπωση είναι, τουλάχιστον, γελοία. Πρώτον, οι δημοσιογράφοι που καλύπτουν μία συνάθροιση βρίσκονται εκεί κυρίως για να είναι στο επίκεντρο των (τυχόν) επεισοδίων. Να καταγράψουν, να φωτογραφίσουν, να κινηματογραφήσουν. Αν είναι να βρίσκονται σε ελεγχόμενο χώρο και να επικοινωνούν με τον αστυνομικό-δίαυλο, καλύτερα να κάτσουν σπίτι και να τους στείλει η Αστυνομία πληροφόρηση και φωτογραφικό υλικό -φαίνεται ότι αυτός είναι και ο στόχος του σχεδίου. Δεύτερον, ο διακριτός και προστατευτικός εξοπλισμός σε τι ακριβώς αποσκοπεί; Στο να ξεχωρίζει ο δημοσιογράφος σαν τη μύγα μέσα στη γάλα και να δίνει το πρόσωπο του στο «αλήτες, ρουφιάνοι, δημοσιογράφοι»; Τρίτον, η συνάθροιση δεν είναι συνέντευξη Τύπου ή πολιτική εκδήλωση όπου, ορθώς, προβλέπεται χώρος για τους δημοσιογράφους προκειμένου και να διευκολύνονται στη δουλειά τους. Η συνάθροιση, η διαδήλωση, είναι ένα δυναμικό γεγονός που εκτυλίσσεται στον δρόμο. Ο δημοσιογράφος οφείλει (και δικαιούται) να το καλύψει από όποια οπτική γωνία κρίνει απαραίτητη.

Δεν ξέρω αν το έχουν αντιληφθεί στην κυβέρνηση, αλλά είναι η πρώτη φορά που επιχειρείται να τεθεί πλαίσιο περιορισμού των δημοσιογράφων στην κάλυψη ενός γεγονότος με δημόσιο ενδιαφέρον. Ο στόχος είναι εμφανής: η προστασία της Αστυνομίας από «αδιάκριτες» ματιές και φακούς που μπορούν να μεταφέρουν στην κοινή γνώμη εικόνες αυθαιρεσίας από τα όργανα επιβολής της τάξης. Αν εφαρμοστεί αυτό το μέτρο, τότε η μοναδική εικόνα που θα έχουμε από επεισοδιακές συναθροίσεις, θα είναι εκείνη από την κάμερα της Αστυνομίας.

Είναι απαράδεκτο, είναι σκοτεινό, κρύβει μεθόδευση και οφείλουν να το αποσύρουν τώρα. Και η ΕΣΗΕΑ να μην χρονοτριβήσει. Σήμερα είναι οι πορείες, αύριο μπορεί να είναι κάτι άλλο.

Update: Μετά τον θόρυβο που προκλήθηκε, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ανακοίνωσε ότι δημοσιογράφοι και φωτορεπόρτερ θα μπορούν να κινούνται ελεύθερα στις πορείες, αλλά θα υπάρχει και ειδικός χώρος όπου θα μπορούν να καταφύγουν για την προστασία τους κ.λ.π. Εντάξει τότε…