479
Ο Μπρέντον Τάραντ καθώς οδηγείται σιδηροδέσμιος ενώπιον του δικαστηρίου. Ο δικαστής διέταξε να καλυφθούν τα χαρακτηριστικά του στις φωτογραφίες από τη δίκη | Mark Mitchell/New Zealand Herald/Pool via REUTERS

Το «ελληνικό» αποτύπωμα του μακελάρη – είχε μείνει 15 μέρες στη χώρα μας

Protagon Team Protagon Team 16 Μαρτίου 2019, 21:18
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 17/03/2019 19:08
Ο Μπρέντον Τάραντ καθώς οδηγείται σιδηροδέσμιος ενώπιον του δικαστηρίου. Ο δικαστής διέταξε να καλυφθούν τα χαρακτηριστικά του στις φωτογραφίες από τη δίκη
| Mark Mitchell/New Zealand Herald/Pool via REUTERS

Το «ελληνικό» αποτύπωμα του μακελάρη – είχε μείνει 15 μέρες στη χώρα μας

Protagon Team Protagon Team 16 Μαρτίου 2019, 21:18
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 17/03/2019 19:08

«Turkofagos» στο όπλο που σκότωσε 49 αθώους. Επικλήσεις στη Ναυμαχία της Ναυπάκτου, την πρώτη μεγάλη ήττα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Μανιφέστο με αναφορές στην Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη. Ο Μπρέντον Τάραντ, ο δράστης του μακελειού της Νέας Ζηλανδίας, ήταν αρκετά «Ελληνας», πολύ περισσότερο απ’ όσο θα θέλαμε. Και όπως αποδεικνύεται, όχι απλώς είχε περάσει από την Ελλάδα, αλλά είχε μείνει και επί δύο εβδομάδες στη χώρα μας.

Την πρώτη φορά, όπως αποκάλυψε το βράδυ του Σαββάτου ο Alpha, η Αθήνα ήταν ενδιάμεσος σταθμός στο ταξίδι του από το Κάιρο στο Βουκουρέστι, τον χειμώνα του 2016.

Οπως διαπιστώθηκε από την ΕΛ.ΑΣ, το 2016, είχε διέλθει συνολικά δύο φορές από την Ελλάδα με πτήσεις transit, στις 29 Νοεμβρίου και στις 10 Δεκεμβρίου.

Ωστόσο, αυτή δεν ήταν η μοναδική φορά που ο Τάραντ βρέθηκε στη χώρα μας καθώς, τον Μάρτιο του 2016 είχε μείνει περίπου 15 ημέρες, μάλλον για λόγους αναψυχής. Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, ο Τάρνατ αφίχθη στις 20 Μαρτίου του 2016, με πτήση από την Κωνσταντινούπολη στην Ελλάδα και διέμεινε για λίγες ημέρες στο Ηράκλειο της Κρήτης και τη Σαντορίνη.

Οι Αρχές διερευνούν την παρουσία του στην Αθήνα και το εάν ταξίδεψε σε κάποια άλλη πόλη, καθώς συνήθιζε να χρησιμοποιεί και λεωφορείο στα ταξίδια του.

Οι λέξεις «Turkofagos» και «Lepanto» (η ονομασία της Ναυπάκτου) στο όπλο του έκαναν τις Αρχές να αναζητήσουν σχέσεις του με την Ελλάδα.

Βέβαια η Ελλάδα δεν ήταν ο μόνος τόπος που γνώρισε ο 28χρονος Αυστραλός. Είχε κάνει κάνει ταξίδια σε χώρες όπως η Τουρκία, η Ουγγαρία, η Κροατία, η Βουλγαρία και άλλες πολλές.

Ο μακελάρης έκανε αναφορές στο Διαδίκτυο και για ένα ταξίδι στο Πακιστάν. Οι Αρχές αναζητούν στοιχεία για τις κινήσεις και τις επαφές του Τάραντ στα ταξίδια του.

«Πιστεύουμε ότι ο ύποπτος ταξίδευε σε τρίτες χώρες στην Ευρώπη, την Ασία και την Αφρική» είπε στο TRT η ίδια πηγή, αποκαλύπτοντας ότι και οι τουρκικές αρχές διερευνούν τις κινήσεις του και τις επαφές του στην Τουρκία.

Στο μεταξύ οι κινήσεις του πριν από τις επιθέσεις στα τεμένη στο Κράιστσερτς της Νέας Ζηλανδίας, έρχονται σταδιακά στο φως.

Το γραφείο της πρωθυπουργού της Νέας Ζηλανδίας Τζασίντα Aρντερν ανακοίνωσε το Σάββατο ότι ήταν μεταξύ των δεκάδων υπηρεσιών που έλαβαν ένα αντίγραφο του «μανιφέστου» του μακελάρη, λίγα λεπτά πριν ξεκινήσει την επίθεσή του.

Εκπρόσωπος της πρωθυπουργού επιβεβαίωσε ότι το κείμενο αυτό στάλθηκε σε μια διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου η οποία δεν ελέγχεται από την ίδια την Αρντερν. Το μανιφέστο στάλθηκε επίσης μαζικά σε ορισμένους υψηλόβαθμους πολιτικούς αξιωματούχους της Νέας Ζηλανδίας, καθώς και σε τοπικά και διεθνή μέσα ενημέρωσης.

Το μανιφέστο στάλθηκε λιγότερα από 10 λεπτά πριν εκδηλωθεί η επίθεση και δεν εξηγούσε τι επρόκειτο να συμβεί. «Δεν υπήρχε καμία δυνατότητα να το σταματήσουμε», τόνισε ο εκπρόσωπος.

Οι αρχές έστειλαν αμέσως το «μανιφέστο» στην αστυνομία και στις υπηρεσίες ασφαλείας.

Ο 28χρονος Μπρέντον Τάραντ, που αντέγραψε πρακτικές του ISIS, είχε αναρτήσει στο Διαδίκτυο το κείμενο των 74 σελίδων με σκοπό να προκαλέσει τον φόβο.