383
Ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Νικολά Ντιμιτρόφ (δεξιά) με τον Νίκο Κοτζιά | Intimenews/ΒΑΡΑΚΛΑΣ ΜΙΧΑΛΗΣ

Εγκώμια Ντιμιτρόφ για Κοτζιά: «Είσαι αναλυτής, διανοούμενος, κάνεις τη διαφορά»

Protagon Team Protagon Team 16 Μαρτίου 2019, 17:26
Ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Νικολά Ντιμιτρόφ (δεξιά) με τον Νίκο Κοτζιά
|Intimenews/ΒΑΡΑΚΛΑΣ ΜΙΧΑΛΗΣ

Εγκώμια Ντιμιτρόφ για Κοτζιά: «Είσαι αναλυτής, διανοούμενος, κάνεις τη διαφορά»

Protagon Team Protagon Team 16 Μαρτίου 2019, 17:26

Το έργο, το κύρος και την καλή συνεργασία εξήραν ο υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας Νικόλα Ντιμιτρόφ και οι πρώην υπουργοί Εξωτερικών Αλβανίας και Βουλγαρίας, Ντιτμίρ Μπουσάτι και Ντάνιελ Μυτώφ, κατά τις παρεμβάσεις τους στο διεθνές ακαδημαϊκό συνέδριο με θέμα «Η Ελληνική Ενεργός Εξωτερική Πολιτική στον 21ο αιώνα» προς τιμή του πρώην υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά.

Ο Νικόλα Ντιμιτρόφ χαρακτήρισε την Συμφωνία των Πρεσπών ως «νίκη της αυτοπεποίθησης και της ελπίδας αλλά και θρίαμβο του μέλλοντος» αφού πρωτίστως ευχαρίστησε τον Νίκο Κοτζιά και εξέφρασε τον σεβασμό και την φιλία του γι’αυτόν. «Είσαι αναλυτής, διανοούμενος, και σύγχρονος πολιτικός και κάνεις τη διαφορά», είπε χαρακτηριστικά.

Εστιάζοντας στην Συμφωνία σημείωσε ότι τώρα γυρίζουμε νέα σελίδα που απαιτεί να ξεκινήσουμε από την αρχή για να γράψουμε το νέο κεφάλαιο, τονίζοντας ότι το διακύβευμα είναι κοινό και έχει να κάνει με το μέλλον πολιτών και νέων.

«Η διπλωματία μετράει. Και αυτό που κάναμε είναι η απόδειξη ότι την φτιάχνουμε εμείς την Ιστορία» είπε ο κ. Ντιμιτρόφ ο οποίος χαρακτήρισε ως «ρηχό εθνικισμό» την πολιτική του Γκρούεφσκι, τον οποίο η κυβέρνηση Ζάεφ, όπως είπε, αντικατέστησε με «οραματικό πατριωτισμό».

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας αναφέρθηκε στην ιστορική συμφιλίωση μεταξύ των δύο κρατών κάνοντας μία αναδρομή στον δρόμο που είχε ανοίξει μία σοβαρή προσπάθεια από τις δύο κυβερνήσεις που είχαν διάθεση να λύσουν ένα δυσεπίλυτο ζήτημα.

Εστιάζοντας στην ένταξη της χώρας του στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ, είπε ότι για τους πολίτες της χώρας του, το ΝΑΤΟ σημαίνει ότι η χώρα τους είναι εδώ και θα παραμείνει εντός των συνόρων της, επισημαίνοντας ότι «είναι πια καιρός να πάρουμε τη μοίρα μας στα χέρια μας, πρέπει εμείς να αλλάξουμε τα πράγματα χτίζοντας γέφυρες κατανόησης και φιλίες» πρόσθεσε υπογραμμίζοντας ότι δεν πρέπει να διαιωνίζονται οι διαφωνίες αλλά να προάγεται η περιφερειακή σταθερότητα, διαβλέποντας έναν και μοναδικό δρόμο, αυτόν της ΕΕ.

Ο. κ. Ντιμιτρόφ χαρακτήρισε τα Δυτικά Βαλκάνια νησίδα εκτός ΕΕ η οποία όμως αποδείχθηκε πολύ σημαντική για την ασφάλεια της Ευρώπης στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού προβλήματος. “Είμαστε όλοι επιβάτες στο ίδιο σκάφος” είπε χαρακτηριστικά σημειώνοντας ότι στόχος από πλευράς της χώρας του δεν είναι μόνο να ενταχθεί στην ΕΕ αλλά να γίνει ευρωπαϊκή.

Στο πλαίσιο αυτό ανέδειξε την σημασία της ενότητας και της συνεργασίας όλων στην ΕΕ στις σύγχρονες προκλήσεις, ώστε να μπορεί η ΕΕ να έχει φωνή και να ακούγεται παγκοσμίως παράλληλα με τις ΗΠΑ ή άλλες υπερδυνάμεις.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...