859
Γιώργος Βασιλειάδης και Γιώργος Βασιλακόπουλος έξω από το Μαξίμου. Το μπάσκετ διαλύεται... | ΙΝΤΙΜΕΝΕWS/CreativeProtagon

Ετρεξε να σώσει το μπάσκετ ο… λάθος Γιώργος

Sportscaster Sportscaster 16 Μαρτίου 2019, 14:55
Γιώργος Βασιλειάδης και Γιώργος Βασιλακόπουλος έξω από το Μαξίμου. Το μπάσκετ διαλύεται...
|ΙΝΤΙΜΕΝΕWS/CreativeProtagon

Ετρεξε να σώσει το μπάσκετ ο… λάθος Γιώργος

Sportscaster Sportscaster 16 Μαρτίου 2019, 14:55

Η σύσκεψη ήταν για γέλια και για κλάματα. Ασορτί με όσα διαδραματίζονται στο ελληνικό μπάσκετ εδώ και ένα μήνα, από την αποφράδα μέρα που ο Ολυμπιακός δεν εμφανίστηκε στο δεύτερο ημίχρονο του ημιτελικού Κυπέλλου με τον Παναθηναϊκό στο ΟΑΚΑ. Με αλληλοκαταγγελίες για σπρωξίματα, ύβρεις και φτυσίματα! Με τον Δημήτρη Γιαννακόπουλο να αποχωρεί, κι έπειτα να «τη στήνει» στο πάρκινγκ, περιμένοντας τους Αγγελόπουλους για να τους πικάρει: «Αντίο, αντίο, εκεί στην Α2». Και με την «πέτρα του σκανδάλου», τον Γιώργο Βασιλακόπουλο, να απουσιάζει επιδεικτικά.

Ολα αυτά ο Γιώργος Βασιλειάδης τα είδε -με τα παραμορφωτικά γυαλιά του πολιτικού- ως «ομοθυμία για να βρεθεί μια λύση». Το ότι οι… ομόθυμοι κόντεψαν να βγάλουν κουμπούρια, εκεί μπροστά του, δεν του χάλασε το κέφι. Ούτε το γεγονός πως ο πρόεδρος της ΕΟΚ, ο μόνος άνθρωπος που μπορεί να φρενάρει το τρένο της διάλυσης, τον έγραψε στα παλαιότερα των υποδημάτων του.

Η πρωτοβουλία του υφυπουργού ήταν… μιά τρύπα στο νερό. Τουλάχιστον, βρέθηκε ένας ακίνδυνος τρόπος για να κλείσει το φύλλο αγώνα του κυριακάτικου ντέρμπι (Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός), που ματαιώθηκε οριστικά. Το ματς θα κηδευθεί στα γραφεία του ΕΣΑΚΕ, διοργανώτριας Αρχής της Basket League, μακριά από τον φόβο επεισοδίων. Αλλωστε, η διοίκηση του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας (που ανήκει στο Ελληνικό Δημόσιο) είχε δηλώσει εγγράφως στη ΓΓΑ (που τη διορίζει και την εποπτεύει) ότι θα κρατήσει το ΣΕΦ κλειστό. Απίθανα πράγματα, κι όμως ελληνικά.

Ο Ολυμπιακός θα χάσει το παιχνίδι «στα χαρτιά» και θα του αφαιρεθούν έξι βαθμοί. Αυτό λέει ο Κανονισμός. Το επόμενο βήμα είναι η αποβολή του από το Πρωτάθλημα. Ο Γιώργος και ο Παναγιώτης Αγγελόπουλος, με την υποστήριξη των οπαδών της ομάδας τους, δείχνουν αποφασισμένοι να τραβήξουν το σχοινί μέχρι να κοπεί. Εάν κάνουν λάθος, η επένδυσή τους θα φουντάρει στον βυθό της Αδριατικής. Το θέμα είναι, τι θα απογίνει η Basket League χωρίς τον έναν από τους δυο μεγάλους «παίκτες» της. Ζούμε τη μεγαλύτερη κρίση του ελληνικού μπάσκετ. Αλλά, ακόμη και τώρα, που αποδείχθηκε πως ο Ολυμπιακός σοβαρολογεί, όλοι οι εμπλεκόμενοι «παίζουν τον παπά».

Ο Γιώργος Βασιλακόπουλος, ο πλέον αρμόδιος, αφού σιώπησε για περίπου ένα μήνα, μίλησε… στην ΕΡΤ Σερρών: «Δεν προβλέπονται ξένοι διαιτητές, να σεβαστούμε τις προκηρύξεις και τους κανονισμούς της διαιτησίας». Ζήτησε να τηρηθεί η νομιμότητα, ο ιδιοκτήτης του αυθαίρετου της ΚΕΔ! Απ’ όπου κι αν το δεις, η Κεντρική Επιτροπή Διαιτησίας (που υπάγεται στην Ομοσπονδία) είναι παράνομη. Είναι τετραμελής, κι όχι πενταμελής, τα μέλη της δεν είναι -όλα- πρώην διεθνείς διαιτητές, κάποια από αυτά διατηρούν επιχειρηματικές σχέσεις με ιδιοκτήτες ΚΑΕ, επιμένει στους αποκλεισμούς ανθρώπων που δικαιώθηκαν στα δικαστήρια, και έχει χωρίσει τους ρέφερι σε πληρωμένους και απλήρωτους.

Ο κ. Βασιλακόπουλος (και ο υφυπουργός Βασιλειάδης) λένε τη μισή αλήθεια. Οι ξένοι διαιτητές (που απαίτησε ο Ολυμπιακός για τα παιχνίδια του με τον Παναθηναϊκό) δεν προβλέπονται, όμως δεν απαγορεύονται κιόλας. Το πρόβλημα θα μπορούσε να λυθεί με μια απλή αλλαγή στο σχετικό άρθρο του κανονισμού της ΕΟΚ, όπως ακριβώς είχε συμβεί στο ποδόσφαιρο μια εβδομάδα προτού αφιχθεί ο περίφημος Μπορμπαλάν για να «σφυρίξει» στον τελικό Κυπέλλου ΠΑΟΚ – ΑΕΚ. Αλλά, ξέχασα. Η ΚΕΔ είναι ανεξάρτητη (κατά τον κ. Βασιλακόπουλο) και κάνει ό,τι γουστάρει.

Τι έκανε, λοιπόν, η… ανεξάρτητη ΚΕΔ; Αντιστάθηκε -τάχα μου- στον «εκβιασμό» του Ολυμπιακού. Απέρριψε το αίτημά του για ξένους διαιτητές. Από την άλλη, όμως, όλως τυχαίως(;), δεν όρισε ποτέ ξανά σε αγώνα του κάποιον από τους τρεις «γκρίζους λύκους» που προκάλεσαν την αντίδρασή του. Η υποκρισία της φάνηκε σε όλο της το μεγαλείο. Με τη βεβαιότητα ότι ο Ολυμπιακός δεν θα κατέβει στο κυριακάτικο ντέρμπι, επέλεξε γι’ αυτό δύο διαιτητές της Ευρωλίγκας, που από πέρυσι είχαν θεωρηθεί ακατάλληλοι για να διευθύνουν αγώνες της Α1. Εντελώς ξαφνικά κρίθηκαν ικανοί – και, μάλιστα, για ένα τόσο σημαντικό παιχνίδι!

Ο υφυπουργός Αθλητισμού, είναι αλήθεια, δεν έχει δυνατότητα νομοθετικής παρέμβασης. Μπορούσε, όμως, να πιέσει καταστάσεις. Οπως είχαν κάνει στο ποδόσφαιρο, τόσο ο ίδιος όσο και ο προκάτοχός του, Σταύρος Κοντονής. Στην αρχή έκανε λόγο για «καυγά κακομαθημένων παραγόντων» – μέγα φάουλ. Στη συνέχεια, όταν άρχισε να αντιλαμβάνεται πως μια «βόμβα» είναι έτοιμη να σκάσει στα χέρια του, ζήτησε από την ΕΟΚ «πρωτοβουλίες για ένα καθαρό περιβάλλον». Δηλαδή, ζήτησε από τον λύκο να φυλάξει τα πρόβατα. Και τώρα… τρέχει, με νυχτερινές συσκέψεις της τελευταίας στιγμής.

Ο κ. Βασιλειάδης αντιλήφθηκε το μέγεθος του προβλήματος μόνον όταν άνοιξαν τα στόματα. Πρώην διαιτητές (επιπέδου Ευρωλίγκας) εξήγησαν πώς -δια των αποκλεισμών- η ΚΕΔ ορίζει στα ντέρμπι τους ίδιους και τους ίδιους. Κάποιοι άλλοι περιέγραψαν το «κόλπο» με τις επιλεκτικές πληρωμές των διαιτητών. Στη συνεδρίαση του ΕΣΑΚΕ ακούστηκαν φοβερά πράγματα, από τους εκπροσώπους όλων -σχεδόν- των ομάδων. Ο εκπρόσωπος της Α2 είπε, φόρα – παρτίδα, ότι οι διαιτητές «τα παίρνουν». Αλλά, κανένας εισαγγελέας δεν τον άκουσε. Τέλος πάντων, η «ομερτά» έσπασε. Πλην ολίγων φανατικών, ο κόσμος πείστηκε ότι υπάρχει χοντρό πρόβλημα. Οτι δεν πρόκειται για ένα «καπρίτσιο» του Ολυμπιακού.

Και τώρα; Μόνον ένας τρόπος υπάρχει, ώστε η ματαίωση του ντέρμπι να μη δώσει τη χαριστική βολή στο ετοιμοθάνατο πρωτάθλημά μας: ο «πατερούλης» του ελληνικού μπάσκετ να πάψει να κρύβεται πίσω από τη (δήθεν) ανεξάρτητη ΚΕΔ, που δεν πάει ούτε… για κατούρημα χωρίς την άδειά του, να παραμερίσει τον παροιμιώδη εγωϊσμό του και να εγγυηθεί την ισονομία. Μπορεί να το κάνει και χωρίς ξένους διαιτητές – ξέρει αυτός. Τότε, το κρίμα της διάλυσης θα το έχει ο Ολυμπιακός.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...