973
Ο ιδιαίτερος Τζέιμς Χάρντεν | Carmen Mandato/Pool Photo-USA TODAY Sports/File Photo

Το απίθανο story πίσω από την «απόδραση» του Χάρντεν

Sportscaster Sportscaster 15 Ιανουαρίου 2021, 13:10
Ο ιδιαίτερος Τζέιμς Χάρντεν
|Carmen Mandato/Pool Photo-USA TODAY Sports/File Photo

Το απίθανο story πίσω από την «απόδραση» του Χάρντεν

Sportscaster Sportscaster 15 Ιανουαρίου 2021, 13:10

Οκτώ χρόνια στο Χιούστον, ο Τζέιμς Χάρντεν κατέκτησε τις πιο σημαντικές ατομικές διακρίσεις: του πρώτου σκόρερ του ΝΒΑ επί τρεις διαδοχικές σεζόν (2018, 2019, 2020) και του MVP του πρωταθλήματος το 2018, πριν αρχίσει να σαρώνει το βραβείο ο άσπονδος εχθρός του, Γιάννης Αντετοκούνμπο. Εξελίχθηκε σε έναν από τους κορυφαίους παίκτες και πιο ακριβοπληρωμένους σούπερ-σταρ του αμερικανικού μπάσκετ, με εγγυημένες αποδοχές 41.254.920 δολαρίων για το 2020-2021. Οι Ρόκετς, η ομάδα που εκτόξευσε την καριέρα του μετατρέποντάς τον σε μηχανή παραγωγής πόντων, ήθελαν να τον κρατήσουν κοντά τους – άλλωστε, το συμβόλαιό τους έληγε το 2022. Εκείνος, όμως…

Ο Χάρντεν δεν είναι Γιάννης. Οταν φούντωσε μέσα του η φιλοδοξία να φορέσει το δαχτυλίδι του πρωταθλητή (η μόνη φορά που το διεκδίκησε ήταν το 2012, με τους Οκλαχόμα Σίτι Θάντερ), δεν σεβάστηκε όσα οι Ρόκετς του έχουν προσφέρει. Εκβίασε τη μετακίνησή του σε άλλη, πιο ανταγωνιστική, ομάδα με τον πιο αισχρό, τον πιο αχάριστο τρόπο. Και την πέτυχε, δια της μεθόδου της ανταλλαγής. Το deal που τον έστειλε στο Μπρούκλιν για να φορέσει τη φανέλα των Νετς ανακοινώθηκε, επισήμως, χθες (14 Ιανουαρίου), προκαλώντας «σεισμό» στο ΝΒΑ.

Ο «Μούσιας» μεθόδευσε την απόδρασή του από τους Ρόκετς χωρίς να λογαριάσει τη λατρεία που έτρεφαν οι οπαδοί τους γι’ αυτόν. Ούτε, καν, την ίδια του την αξιοπρέπεια. Προκάλεσε την ομάδα του να τον διώξει, εξαντλώντας την υπομονή της. Πρώτα φρόντισε να πάρει 20 κιλά. Από τα 99,7 που ζύγιζε πέρυσι, λίγο πριν μπει λουκέτο στο ΝΒΑ λόγω της πανδημίας, πήγε στα 120. Η φιγούρα του παρέπεμπε σε ταλαίπωρο πρώην μπασκετμπολίστα, κι όχι σε αθλητή εν ενεργεία. Υστερα απουσίασε από την έναρξη της προετοιμασίας για τη νέα σεζόν. Αντί προπονήσεων, έκανε κλάμπινγκ στο Λας Βέγκας και γύριζε από πάρτι σε πάρτι. Ενα από αυτά ήταν του φίλου του (ράπερ) Λιλ Μπέιμπι στην Ατλάντα. Εμφανίστηκε χωρίς μάσκα, με ένα λαχανί ριγέ σύνολο, κρατώντας το δώρο για τον εορτάζοντα στο χέρι. Ηταν μια τσάντα Prada, μέσα στην οποία υπήρχαν, ένα ρολόι αξίας 200.000 δολαρίων και 100.000 δολάρια σε μετρητά. Για να είναι βέβαιος οτι θα εξοργίσει την ομάδα του, που τον περίμενε στο training camp, πόσταρε φωτογραφίες στα social media.

Στη συνέχεια, παραμονές της πρεμιέρας των Ρόκετς στο νέο πρωτάθλημα, «οργίασε» σε χριστουγεννιάτικο πάρτι με strippers, πάλι χωρίς μάσκα. Στην απολογία του είπε πως είχε πάει σε δείπνο φίλης που γιόρταζε την προαγωγή της στη δουλειά, όμως ένα βίντεο – ντοκουμέντο τον διέψευσε. Το ΝΒΑ τον τιμώρησε με πρόστιμο 50.000 δολαρίων και αποκλεισμό από το πρώτο ματς της σεζόν. Το οποίο αναβλήθηκε επειδή, για διάφορους λόγους, η ομάδα δεν συμπλήρωνε τον απαραίτητο αριθμό των οκτώ παικτών, ώστε να μπορεί να αγωνιστεί.

Μετά τσακώθηκε με συμπαίκτες του στην προπόνηση όταν πέταξε σε έναν από αυτούς την μπάλα στο πρόσωπο. Κι όταν είδε οτι, παρόλα αυτά, οι Ρόκετς δεν τον έδιωχναν, προχώρησε στο επόμενο βήμα. Μετά τη δεύτερη διαδοχική συντριβή της ομάδας του από τους Λέικερς, ένας δημοσιογράφος τον ρώτησε αν εξεπλάγη από το αποτέλεσμα. Η απάντησή του «σόκαρε» τους πάντες: «Οχι. Απλώς, δεν είμαστε αρκετά καλοί. Σε ταλέντο, χημεία, από κάθε άποψη. Είναι ξεκάθαρο. Εχω κάνει στην κυριολεξία τα πάντα, ό,τι μπορούσα να κάνω, όμως η κατάσταση δεν μπορεί να αλλάξει. Είναι τρελό αυτό που συμβαίνει».

Οπως τόνισε ο διάσημος συμπαίκτης του, ΝτεΜάρκους Κάζινς, οι δηλώσεις αυτές ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι: «Ο Χάρντεν είχε δείξει έλλειψη σεβασμού προς την ομάδα πολύ καιρό πριν πει αυτά που είπε. Με τον τρόπο που προσέγγισε την προετοιμασία, το γεγονός οτι εμφανίστηκε σε αυτήν την κατάσταση (υπέρβαρος), με όλα αυτά που έκανε έξω από το γήπεδο…».

«Η συμπεριφορά του Χάρντεν ήταν έκπληξη μόνο για όσους δεν γνώριζαν», σχολίασε το ESPN. «Το Χιούστον θερίζει ό,τι έσπειρε. Επί οκτώ χρόνια ο Τζέιμς έκανε ό,τι ήθελε και τον δικαιολογούσαν πάντοτε, για όλα, επειδή έβαζε 50 πόντους σε κάθε ματς. Δεν φταίει εκείνος, αλλά ο οργανισμός που ανεχόταν τα πάντα από εκείνον, ενώ απαιτούσε σκληρή πειθαρχία από τους υπόλοιπους».

Ο αρθρογράφος του, Τιμ ΜακΜάχον, θυμήθηκε δύο χαρακτηριστικά περιστατικά. Τη σεζόν 2018-2019, την καλύτερη των Ρόκετς επί Χάρντεν (με ρεκόρ 65 νικών στη regular season), ο «Μούσιας» είχε ενημερώσει τους προπονητές του οτι δεν θα συμμετείχε στις επιθέσεις στις οποίες δεν θα είχε την μπάλα στα χέρια του! Υπήρχαν φορές που δεν προχωρούσε, καν, προς το καλάθι της αντίπαλης ομάδας, όταν επιχειρούσε επίθεση ο Πολ. Επίσης, ο Χάρντεν είχε απειλήσει να φύγει από τους Ρόκετς, εάν δεν έφερναν στο Χιούστον τον παιδικό του φίλο και πρώην συμπαίκτη του στην Οκλαχόμα Σίτι, Ράσελ Ουέστμπρουκ. Τον χρυσοπλήρωσαν και τον απέκτησαν. Πολύ σύντομα, όμως, ο Ουέστμπρουκ αποχώρησε, επειδή δεν άντεχε τα καμώματα του Χάρντεν, μέσα κι έξω από το παρκέ.

Στο Μπρούκλιν ο Χάρντεν δεν θα είναι η μόνη «ντίβα» των Νετς. Εκεί θα συναντήσει τον Κέβιν Ντουράντ και τον Καϊρί Ιρβινγκ. Θα καταφέρουν να συνεργαστούν; Με τον Ντουράντ υπήρξαν συμπαίκτες στην Οκλαχόμα, όμως τότε ο «Μούσιας» δεν ήταν, ακόμη, πρωταγωνιστής. Οσο για τον Ιρβινγκ, δεν δείχνει να είναι… στα καλά του. Επιμένει οτι η Γη είναι επίπεδη, θυμιατίζει τα γήπεδα και απέχει από τις υποχρεώσεις των Νετς, προσπαθώντας να λύσει κάποιο προσωπικό πρόβλημα που κανείς δεν γνωρίζει ποιο είναι. Δύο «παλαβοί» στην ίδια ομάδα (Χάρντεν και Ιρβινγκ) πάνε πολύ.

Για να αποκτήσουν τον Χάρντεν, οι Νετς παραχώρησαν τρεις πολύ σημαντικούς παίκτες τους. Παίρνουν μεγάλο ρίσκο, με στόχο να διεκδικήσουν το πρωτάθλημα. Ολα, όμως, κρέμονται σε μια κλωστή. Εάν οι τρεις σούπερ-σταρ τους, που μόνο για εφέτος θα τους κοστίσουν (συνολικά) 113 εκατ. δολάρια, δεν μπορέσουν να συνεννοηθούν, η ομάδα του Μπρούκλιν θα αντιμετωπίσει τεράστια προβλήματα.

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο ενημερώθηκε για την ανταλλαγή αμέσως μετά τη νίκη των Μπακς επί των Πίστονς, στη συνέντευξη Τύπου. «Ουάου», αναφώνησε. «Είναι σπουδαίο για το Μπρούκλιν. Είναι μια από τις κορυφαίες ομάδες στην Ανατολή, πήραν και τον Χάρντεν… Τώρα εμείς θα πρέπει να δουλέψουμε ακόμη πιο σκληρά». Υπήρχε ένα σενάριο -όχι πολύ πιθανό- ο Χάρντεν να καταλήξει στο Μιλγουόκι. Είναι αμφίβολο, όμως, αν ο «Greek Freak» θα τον ήθελε συμπαίκτη του. Είναι τόσο διαφορετικοί χαρακτήρες…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...