1863
| George Vitsaras / SOOC

Πώς ο Νίκος Αναστασιάδης «έμπλεξε» ξανά με τα «χρυσά διαβατήρια» της Κύπρου

Protagon Team Protagon Team 15 Ιανουαρίου 2021, 12:40
|George Vitsaras / SOOC

Πώς ο Νίκος Αναστασιάδης «έμπλεξε» ξανά με τα «χρυσά διαβατήρια» της Κύπρου

Protagon Team Protagon Team 15 Ιανουαρίου 2021, 12:40

Ολα ξεκίνησαν από μια ηχηρή παραίτηση, του διευθυντή της «Καθημερινής Κύπρου» Ανδρέα Παράσχου –ή μάλλον όλα είχαν ξεκινήσει πολύ νωρίτερα, από την ώρα που στην Κύπρο φτιάχτηκε η φάμπρικα των «χρυσών διαβατηρίων», αλλά θέμα δημιουργήθηκε τώρα, όταν ο κ. Παράσχος ενέπλεξε σε δημοσίευμα της εφημερίδας τον πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη, 300 εκατ. ευρώ, αλλά και τον Αλέξη Τσίπρα! Και μετά από αυτό παραιτήθηκε.

Την περασμένη Κυριακή, ο κ. Παράσχος, ένας από τους πιο γνωστούς κύπριους δημοσιογράφους, δημοσίευσε ένα κείμενο το οποίο αναφερόταν στα προβλήματα της δημοκρατίας διεθνώς, αλλά και στην Κύπρο, με ιδιαίτερα καυστικές αναφορές σε πρόσφατα παραδείγματα καταγγελλόμενης κατάχρησης εξουσίας από την κυβέρνηση Αναστασιάδη. Αναφερόμενος μάλιστα στον πρόεδρο της Κύπρου έφτασε στο σημείο να γράψει το εξής: «Είχε όμως αντιληφθεί ότι τα “χρυσά διαβατήρια” ήταν η κότα με τα χρυσά αβγά, που όπως φέρεται να εκμυστηρεύτηκε σε μια νύχτα ευθυμίας στην Αθήνα, άφηνε στο Γραφείο του 300 εκατ. ετησίως, που τα πήγαινε μετά στις Σεϋχέλλες με ιδιωτικές πτήσεις».

Οι ισχυρισμοί που δημοσιοποιήθηκαν σε μια εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο για το Κυπριακό (μετά και την αλλαγή εξουσίας στα Κατεχόμενα), πατούσαν σε μερικά κοινά μυστικά στο νησί –την «ευθυμία» αλλά και το τζετ ενός σαουδάραβα «φίλου» του προέδρου– όμως να ομολογεί ο κ. Αναστασιάδης προσωπικά «έσοδα» από τα διαβατήρια, από το ήδη αμφιλεγόμενο δηλαδή, πρόγραμμα προσέλκυσης επενδυτών στην Κύπρο;

Το σοκ ήταν μεγάλο. Η «Καθημερινή Κύπρου» θεωρείται φιλοκυβερνητική, απολογήθηκε προς το Προεδρικό Μέγαρο στη Λευκωσία, ανασκευάζοντας τις επίμαχες αναφορές. Η διόρθωση έφερε την υπογραφή του κ. Παράσχου, αλλά όπως υποστήριξε μια μέρα μετά ο ίδιος, η απολογία δεν συντάχθηκε από εκείνον. Ετσι, ο κ. Παράσχος αποχώρησε με τρόπο ακόμα πιο εκκωφαντικό: στην επιστολή της παραίτησής του ισχυρίστηκε ότι η ομήγυρη στην οποία ο πρόεδρος της Κύπρου είχε κάνει τις αποκαλύψεις για τα 300 εκατ. ευρώ από τα «χρυσά διαβατήρια», ήταν του τέως πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, και όπως σημειώνουν «Τα Νέα» στην ανταπόκριση του Κώστα Κωνσταντίνου, μιλώντας την Πέμπτη στο ραδιόφωνο της εφημερίδας «Πολίτης», ο κ. Παράσχος πρόσθεσε την πληροφορία ότι, από τον κ. Τσίπρα προφανώς, το συμβάν έφτασε στον γενικό γραμματέα του ΑΚΕΛ Αντρο Κυπριανού, τον πρόεδρο του κυβερνώντος ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου και τον πρόεδρο του ΔΗΚΟ Νικόλα Παπαδόπουλο.

Ο κ. Τσίπρας διέψευσε κάτι τέτοιο. «Με έκπληξη είδα τα σχετικά δημοσιεύματα που αναφέρονται σε υποτιθέμενη συνομιλία μου για το εν λόγω θέμα, με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, κατά τη περίοδο που ήμουν Πρωθυπουργός. Είναι απολύτως προφανές ότι τέτοιου είδους σχόλια δεν έγιναν ποτέ και μια τέτοια συζήτηση δεν θα μπορούσε να έχει σχέση με την πραγματικότητα» ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στο ΚΥΠΕ.

Μετά τη διάψευση του τέως Πρωθυπουργού, ο κ. Αναστασιάδης ανέφερε:

«Παρακολουθώ με θλίψη μια ενορχηστρωμένη προσπάθεια σπίλωσης του ονόματός μου, είτε με ψίθυρους είτε μέσα από ψευδή δημοσιεύματα.

» Με πλήρη σεβασμό στην ελευθερία των ΜΜΕ αλλά και στην ελευθερία του λόγου απέφυγα, στη 40χρονη παρουσία μου στα πολιτικά δρώμενα της χώρας μας, την όποια άσκηση των νομικών μου δικαιωμάτων, αναγνωρίζοντας πως η εμπλοκή στα κοινά έχει ως συνεπακόλουθο και το αναφαίρετο δικαίωμα των ΜΜΕ και των εκπροσώπων τους να με κρίνουν ή και να με επικρίνουν.

» Η ανοχή, όμως, στην κριτική φαίνεται ότι έχει παρερμηνευτεί από κάποιους που ακόμα και με κακόβουλα και ψευδή δημοσιεύματα ή ψιθυρολογία θεωρούν πως προσφέρουν καλή υπηρεσία στον τόπο και στον λαό.

Μετά την κατηγορηματική διάψευση από τον τέως Πρωθυπουργό της Ελλάδος κ. Αλέξη Τσίπρα, θα ήθελα να καλέσω τον φίλο δημοσιογράφο Ανδρέα Παράσχο είτε να τεκμηριώσει τα όσα αβάσιμα προέβαλε στην πρόσφατη αρθρογραφία του, ή να παραδεχθεί πως υπήρξε θύμα παραπληροφόρησης».

Σε κάθε περίπτωση, η Κύπρος βρίσκεται για μία ακόμη φορά πνιγμένη στον πολιτικο-οικονομκό βάλτο των «χρυσών διαβατηρίων». Η Deutsche Welle, στην ανταπόκριση του Λουκιανού Λυρίτσα, επανέφερε στην επικαιρότητα ακανθώδη θέματα σχετικά με τον ρόλο του κ. Αναστασιάδη: Το ζήτημα που εγείρεται εκ νέου είναι η εμπλοκή του δικηγορικού γραφείου «Νίκος Αναστασιάδης & Συνεργάτες» στο διάτρητο πρόγραμμα, η σχέση του προέδρου με επενδυτές που έλαβαν την κυπριακή υπηκοότητα και η επιρροή του Προεδρικού στα κυπριακά ΜΜΕ.

Η Ενωση Συντακτών Κύπρου κατήγγειλε ότι «στην υπόθεση Ανδρέα Παράσχου συρρικνώνεται η ελευθεροτυπία».

Στην υπόθεση Ανδρέα Παράσχου συρρικνώνεται η ελευθεροτυπία

Το Δ.Σ. της Ένωσης Συντακτών Κύπρου εκφράζει την έντονη…

Δημοσιεύτηκε από Ένωση Συντακτών Κύπρου στις Πέμπτη, 14 Ιανουαρίου 2021

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κυριάκος Κούσιος, σε γραπτή του δήλωση, απάντησε:

«Αναφορικά με την ανακοίνωση της Ένωσης Συντακτών για το θέμα που προέκυψε με τον δημοσιογράφο κ. Ανδρέα Παράσχο και την εφημερίδα στην οποία εργαζόταν, και ότι, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, το όλο συμβάν αφήνει εκτεθειμένους τους κρατούντες και συγκεκριμένα το προεδρικό περιβάλλον, θέλουμε απλώς να υποδείξουμε ότι ο δημοσιογράφος τόσο με την επιστολή παραίτησής του όσο και με σημερινές δηλώσεις του στο ραδιόφωνο του Πολίτη, ξεκαθάρισε με τον πλέον σαφή και κατηγορηματικό τρόπο ότι είναι πεπεισμένος πως ούτε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ούτε κανένας άλλος από το Προεδρικό Μέγαρο ή την Κυβέρνηση παρενέβη προς τους εκδότες της εφημερίδας.

»Περαιτέρω, ο κ. Παράσχος δήλωσε “έχω γράψει απίστευτα πράγματα για τον Πρόεδρο κατά καιρούς, έχω γράψει άρθρο το 2018 με σκληρό τίτλο για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και ο Πρόεδρος ούτε τηλεφώνησε ούτε απείλησε”.

»Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σε καμιά περίπτωση δεν παρενέβη στο θέμα όπως καμιά παρέμβαση δεν έγινε από αξιωματούχο ή λειτουργό του Προεδρικού Μεγάρου. Είναι γνωστό, εξάλλου, ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στη 40χρονη πολιτική του διαδρομή εμπράκτως απέδειξε ότι αποδέχεται την κριτική του Τύπου, όσο σκληρή και αν είναι αυτή.

»Αυτά για την αποκατάσταση των αληθών γεγονότων και την τοποθέτηση των πραγμάτων στη σωστή τους βάση».

Αναστασιάδης: «Εκατό φορές να μην έμπλεκα με τα διαβατήρια»

Στο διά ταύτα, στο θέμα του ρόλου του κ. Αναστασιάδη στα «χρυσά διαβατήρια», είχε απαντήσει ο ίδιος ο πρόεδρος της Κύπρου σε συνέντευξη την περασμένη Κυριακή στην εφημερίδα «Πολίτης» απορρίπτοντας ότι τίθεται θέμα ηθικής τάξης. «Εκατό φορές να μην έμπλεκα με τα διαβατήρια», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Αναστασιάδης.

Σε αυτή τη συνέντευξη, ο κ. Αναστασιάδης έδωσε με έναν πολύ αναλυτικό τρόπο τι σήμαινε όλα αυτά τα χρόνια για την Κύπρο το περιβόητο «επενδυτικό πρόγραμμα», δηλαδή η προσέλκυση ξένων με δώρο ένα κυπριακό διαβατήριο, ένα διαβατήριο Ευρωπαϊκής Ενωσης δηλαδή. Ο πρόεδρος της Κύπρου έκανε λόγο για έσοδα 8 με 9 δισ. ευρώ!

Ο διάλογός του με τους δημοσιογράφους Μανώλη Καλαντζή και Κώστα Κωνσταντίνου αποκαλυπτικός:

«Το επενδυτικό πρόγραμμα ήταν ένα πρόγραμμα κινήτρων σε μια περίοδο που είχε στεγνώσει κυριολεκτικά η οικονομία. Σωρεία κατασκευαστικών εταιρειών αδυνατούσαν να εξυπηρετήσουν τα δάνειά τους, οι τράπεζες είχαν ανάγκη ρευστότητας. Εξαγγέλθηκε ως ένα μέτρο το οποίο θα μπορούσε να βοηθήσει την οικονομία. Τροποποιήθηκε ουσιαστικά ένα υπάρχον σύστημα πολιτογράφησης το οποίο υπήρχε από το 2007. Όπως κάθε πρόγραμμα, έτσι και αυτό έτυχε καταχρήσεως. Σε τέσσερις περιπτώσεις τουλάχιστον είχα συγκαλέσει σύσκεψη των εταιρειών ανάπτυξης γης, των διαφόρων παρόχων και επέστησα την προσοχή στο ότι στο τέλος θα τερματίσουν το πρόγραμμα, είτε τούτο αφορούσε τις διαφημίσεις στο εξωτερικό, είτε στο αεροδρόμιο -αν θυμάστε που είχε πάγκο με διαβατήρια- είτε με παραπλανητικές διαφημίσεις ότι με 800.000 ευρώ εξασφαλίζετε διαβατήριο κ.λπ. Δυστυχώς, υπήρξε παραβίαση».

Μόνο που τα διαβατήρια δεν τα έβγαζαν αυτοί. Τα έδινε το Υπουργικό Συμβούλιο.

«Ναι το Υπουργικό Συμβούλιο βεβαίως. Η κυβέρνηση. Εάν κάποιος πλαστογραφήσει ή ενώπιον του πρωτοκολλητή υπογράψει μια δήλωση, είναι δυνατόν ο υπάλληλος που ερευνά τα διάφορα στοιχεία να κάμει έρευνα για να διαπιστώσει εάν όντως ήταν παρών ή όχι; Εάν λ.χ. από τα στοιχεία που παρείχε είχε λευκό ποινικό μητρώο ενώ καταζητείτο κ.λπ. πώς θα εξακριβωνόταν;»

Όπως εξακριβώνεται τώρα. Με έρευνα.

«Τώρα με την έρευνα εξακριβώνονται διότι υπήρξαν αποκαλύψεις…»

Γιατί δεν μπορούσε να γίνει έρευνα προηγουμένως, πρόεδρε; Το θέμα αυτό είναι. Ότι κρατήθηκε το πρόγραμμα σε αυτή την κατάσταση για επτά χρόνια…

«Οσάκις παρουσιάζονταν αδυναμίες, γίνονταν και βελτιώσεις του προγράμματος. Π.χ. το 2014 δεν γίνονταν πλέον αποδεκτά είτε τοις μετρητοίς αγορά του ακινήτου, είτε με πιστωτικές κάρτες. Εν συνεχεία, μπήκαν αυστηρότεροι έλεγχοι μέσω των τραπεζών. Γι’ αυτό και στην έκθεση Καλογήρου γίνεται αναφορά σε πλημμελή έλεγχο από πλευράς τραπεζών και Αρχών. Και ένα πρόσθετο ερώτημα είναι σε ποια προηγούμενη κυβέρνηση είχαμε τόσες καταδίκες ανθρώπων οι οποίοι ήταν στα κοινά είτε ως βουλευτές, πρώην υπουργοί, είτε…»

Τους οποίους εσείς επιλέξατε σε κάποιες περιπτώσεις.

«Όχι. Δεν είναι μόνο μία περίπτωση. Οι δήμαρχοι ανεξαρτήτως κομματικής προελεύσεως…»

Ναι. Αυτό ήταν δουλειά της Εισαγγελίας. Η κυβέρνηση δεν δικάζει, δεν καταδικάζει.

«Αμα ήθελε να επέμβει η κυβέρνηση θα μπορούσε να παρέμβει στις ανακριτικές αρχές για να παρουσιάσουν φάκελο ο οποίος δεν θα δικαιολογούσε τη δίωξη από πλευράς γενικού εισαγγελέα. Αλλά επιτρέψτε μου να σας πω πως προγράμματα υπήρξαν και στο παρελθόν και ακυρώθηκαν. Τα αφορολόγητα οχήματα για τους επαναπατριζόμενους, το αφορολόγητο στις εταιρείες ενοικιάσεως αυτοκινήτων, η χρήση γεωργικού πετρελαίου για κίνηση. Η τάση δυστυχώς υπάρχει, όσο αυστηρό και να είναι ένα πρόγραμμα, εάν κάποιος θέλει να εξαπατήσει ή είναι δόλιος σίγουρα θα βρει τρόπους».

Το θέμα, πρόεδρε, είναι το περιθώριο που αφήνουμε. Εσείς εδώ, 23 Ιανουαρίου του 2019 όταν υπήρξε αντίδραση από την ΕΕ μιλούσατε για στοχοποίηση, σκοπιμότητες…

«Εάν είχα στοιχεία για τα όσα αποκαλύφθηκαν στη συνέχεια διά των καταγγελιών ή των αποκαλύψεων του Αλ Τζαζίρα, δεν θα το έλεγα. Αλλά να ξέρετε κάτι: υπήρχε και υπάρχει ο ανταγωνισμός μεταξύ ευρωπαϊκών κρατών».

Βεβαίως. Με προγράμματα τα οποία δεν αφήνουν το περιθώριο που άφηνε το δικό μας. Υπάρχει και στην Αυστρία ή το Ηνωμένο Βασίλειο. Με εξαιρετικά αυστηρούς όρους.

«Υπάρχει και άλλη χώρα».

Εμείς δηλαδή πρέπει να συγκρινόμαστε με τη Μάλτα; Με τους κακούς της παρέας;

«Οχι, το αντίθετο. Μιλώ για τη δήλωση που έγινε τότε. Με βάση τα εις γνώση μου δεδομένα».

Ο Αβέρωφ Νεοφύτου τις προάλλες μίλησε για ένα «χρήσιμο εργαλείο το οποίο το εκμεταλλεύτηκαν απατεώνες και το οποίο ρεζίλεψε τη χώρα». Η απορία είναι γιατί η κυβέρνηση το άφησε έτσι τόσα χρόνια συγκρουόμενη με την ΕΕ για αυτό το θέμα…

«Μα η σύγκρουση με την ΕΕ πότε έγινε;»

Ηδη από το 2015 είχαν αρχίσει…

«Οχι λυπάμαι πολύ».

Παρασκηνιακά υπήρχαν προειδοποιήσεις.

«Το 2019 έγινε η προειδοποίηση. Και όταν είχα δει την κυρία Μέι, αυτό το είπα και στην κυρία Μέρκελ σε φιλική μας συζήτηση, πόσοι ξένοι, είτε Ρώσοι, είτε Σαουδάραβες κ.λπ. είναι ιδιοκτήτες ποδοσφαιρικών ομάδων και όχι μόνο».

Και τι σχέση έχει αυτό με τα διαβατήρια που πουλούσαμε εμείς μαζικά;

«Πρώτα πρώτα, δεν πουλούσαμε διαβατήρια».

Οσο προχωρούσε το πρόγραμμα αυτό κάναμε.

«Αυτά όλα είναι κουτσομπολιά».

Η αντιπολίτευση θέτει ένα συγκεκριμένο θέμα. Το δικηγορικό σας γραφείο και η κατασκευαστική του γαμπρού σας.

«Το έχω πει πολλές φορές. Το πρόγραμμα έγινε για να εξυπηρετηθεί ο Νίκος Αναστασιάδης ή το δικηγορικό του γραφείο;»

Η κατηγορία είναι πως έμεινε έτσι για να εξυπηρετούνται. Και πολλοί άλλοι.

«Λυπούμαι πάρα πολύ. Όλα κι όλα τα διαβατήρια που έγιναν από το πρώην δικηγορικό μου γραφείο στο οποίο να σημειώσω κατά το 50% είναι οι δύο μου κόρες, το άλλο 50% ανήκει στον κύριο Στάθη Λεμή και τον κύριο Φάνο Φιλίππου…»

Επωφελείται όμως οικονομικά η οικογένειά σας.

«Από τις 6.700 τόσα διαβατήρια επωφελήθηκε το δικηγορικό μου γραφείο, που δεν ελέγχω, με 57 αιτήσεις».

Να σας το θέσω αλλιώς. Σε ποια χώρα της ΕΕ θα μπορούσε να συμβαίνει αυτό που περιγράφετε;

«Ακούστε. Εάν αυτές οι 57 αιτήσεις έτυχαν εύνοιας…»

Δεν είναι θέμα εύνοιας είναι θέμα ηθικής τάξης.

«Πού είναι το ανήθικο;»

Στο ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συντηρεί ένα προβληματικό πρόγραμμα το οποίο δεν αλλάζει και αφήνει όλα αυτά να συμβαίνουν…

«Δηλαδή, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκανε το πρόγραμμα, τα 8 ή 9 δισεκατομμύρια που ήρθαν στην Κύπρο ήρθαν για το δικηγορικό γραφείο του Νίκου Αναστασιάδη; Πόσες χιλιάδες εργαζόμενοι, σε μια χώρα με 16% ανεργία βρήκαν δουλειά; Πώς μειώθηκε η ανεργία;»

Με το πρόγραμμα πολιτογραφήσεων είναι που μειώθηκε η ανεργία;

«Βεβαιότατα, σημαντικός αριθμός. Δείτε πόσοι εργάζονται στην οικοδομική βιομηχανία. Δείτε πόσα δάνεια εξυπηρετήθηκαν».

 

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...