724
Επάνω, από αριστερά: Νάταλι Πόρτμαν, Κέρι Ουάσινγκτον, Εύα Λονγκόρια. Κάτω, από αριστερά: Αμέρικα Φερέρα, Ρασίντα Τζόουνς, Εμα Στόουν | Various

«Τέλος χρόνου» λένε οι σταρ του Χόλιγουντ για τη σεξουαλική παρενόχληση

Protagon Team Protagon Team 2 Ιανουαρίου 2018, 18:30
Επάνω, από αριστερά: Νάταλι Πόρτμαν, Κέρι Ουάσινγκτον, Εύα Λονγκόρια. Κάτω, από αριστερά: Αμέρικα Φερέρα, Ρασίντα Τζόουνς, Εμα Στόουν
|Various

«Τέλος χρόνου» λένε οι σταρ του Χόλιγουντ για τη σεξουαλική παρενόχληση

Protagon Team Protagon Team 2 Ιανουαρίου 2018, 18:30

Περισσότερες από 300 γυναίκες ηθοποιοί, σεναριογράφοι, σκηνοθέτες και άλλες προσωπικότητες του σινεμά εγκαινίασαν την Πρωτοχρονιά ένα πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της σεξουαλικής παρενόχλησης, τόσο στο Χόλιγουντ, όσο και σε άλλους εργασιακούς χώρους, σε ολόκληρες τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Το πρόγραμμα «Time’s up» (Τέλος χρόνου) θα διαθέτει ταμείο που θα προορίζεται για τη χρηματοδότηση της νομικής υποστήριξης γυναικών και ανδρών που πέφτουν θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης στην εργασία. Η οργάνωση έχει ήδη εξασφαλίσει τα 13 από τα 15 εκατομμύρια δολάρια που έχει θέσει ως στόχο.

Το πρόγραμμα αφορά -κατά προτεραιότητα- ανθρώπους με χαμηλά εισοδήματα και χωρίς δυνατότητα να πληρώσουν για νομική προστασία – εργάτες σε αγροτικές δουλειές, υπηρετικό προσωπικό, θυρωρούς, εργάτες και σερβιτόρες.

«Συχνά, η παρενόχληση συνεχίζεται διότι οι θύτες δεν πληρώνουν ποτέ τις συνέπειες των πράξεών τους», εξηγεί η ομάδα σε επιστολή αλληλεγγύης που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της.

Ταυτόχρονα, η επιστολή δημοσιεύθηκε σε ολοσέλιδη καταχώριση της εφημερίδας New York Times και στην ισπανόφωνη La Opinion.

Και η Κέιτ Μπλάνσετ στην κίνηση του Χόλιγουντ κατά της σεξουαλικής παρενόχλησης (@blanchettcom)
Και η Κέιτ Μπλάνσετ στην κίνηση του Χόλιγουντ κατά της σεξουαλικής παρενόχλησης (@blanchettcom)

Η ομάδα Time’s up τάσσεται, επίσης, υπέρ της ανόδου περισσότερων γυναικών σε θέσεις εξουσίας, καθώς και της εξίσωσης μισθών και επαγγελματικών ευκαιριών ανδρών και γυναικών και καλεί τα μέσα ενημέρωσης να αναδείξουν τις καταχρήσεις που υπάρχουν «σε λιγότερο λαμπερούς και προβεβλημένους εργασιακούς τομείς από το σινεμά».

«Δεσμευόμαστε επίσης να συνεχίσουμε να ασκούμε πίεση για πραγματικές αλλαγές στον δικό μας χώρο, ώστε η βιομηχανία του θεάματος να γίνει ένας χώρος ασφαλής και δίκαιος για όλους», αναφέρεται στην επιστολή.

Η πρωτοβουλία καλεί, επίσης, στην επίλυση της ανισότητας των φύλων και σημειώνει την ανάγκη να δοθούν στις γυναίκες περισσότερες ευκαιρίες για ανάληψη εξουσίας σε στρατηγικής σημασίας θέσεις της κοινωνίας.

Η Νάταλι Πόρτμαν (@natpdotcom)
Η Νάταλι Πόρτμαν (@natpdotcom)

Μεταξύ των μελών της ομάδας Time’s up -η οποία συγκροτήθηκε στον απόηχο του κατακλυσμού των κατηγοριών για σεξουαλική παρενόχληση, που ακολούθησε το σκάνδαλο για τη συμπεριφορά του παραγωγού του Χόλιγουντ, Χάρβεϊ Γουάινσταϊν- περιλαμβάνονται οι ηθοποιοί Κέιτ Μπλάνσετ, Νάταλι Πόρτμαν και Μέριλ Στριπ, η πρόεδρος της Universal Pictures Ντόνα Λάνγκλεϊ και πολλές άλλες.

Οι γυναίκες με τα μαύρα

Στο μεταξύ, το μαύρο χρώμα φαίνεται πως θα κυριαρχήσει, τελικά, σε όλες τις φετινές εμφανίσεις των διασήμων στο κόκκινο χαλί των Χρυσών Σφαιρών, αφού εκτός από τις γυναίκες θα το επιλέξουν και οι άντρες.

H Εύα Λονγκόρια (Flickr)
H Εύα Λονγκόρια (Flickr)

Πριν από μερικές εβδομάδες έγινε γνωστό πως πολλές ηθοποιοί σκοπεύουν να φορέσουν μαύρα στη φετινή τελετή απονομής, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την «επιδημία» σεξουαλικών παρενοχλήσεων που κλυδωνίζει το Χόλιγουντ.

Σχεδόν αμέσως, ο Ντουέιν Τζόνσον επιβεβαίωσε δημοσίως πως και οι άντρες θα κάνουν ακριβώς το ίδιο.

Για την ακρίβεια, όλα ξεκίνησαν από μια ανάρτηση της στυλίστριας Ιλάρια Ουρμπινάτι στο Instagram, η οποία ανακοίνωσε πως οι άντρες πελάτες της, ανάμεσά τους οι ηθοποιοί Ντουέιν Τζόνσον, Τομ Χίντλστον, Αρμι Χάμερ και Γκάρετ Χέντλουντ, θα φορέσουν επίσης μαύρα ρούχα, για συμπαράσταση στις γυναίκες συναδέλφους τους.

Ο Ντουέιν Τζόνσον απάντησε στην ανάρτησή της, γράφοντας τη φράση «Ναι, θα το κάνουμε», ενώ το παράδειγμά της φαίνεται πως θα ακολουθήσουν κι άλλοι στυλίστες του Χόλιγουντ, που έσπευσαν επίσης να συμφωνήσουν μαζί της.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

3

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...