330
O Ευγένιος Γκέραρντ έμεινε για 15 χρόνια στον πάγκο του ΟΦΗ | ΙΝΤΙΜΕ

Πέθανε στα 77 του ο Ευγένιος Γκέραρντ

Protagon Team Protagon Team 2 Ιανουαρίου 2018, 15:48
O Ευγένιος Γκέραρντ έμεινε για 15 χρόνια στον πάγκο του ΟΦΗ
|ΙΝΤΙΜΕ

Πέθανε στα 77 του ο Ευγένιος Γκέραρντ

Protagon Team Protagon Team 2 Ιανουαρίου 2018, 15:48

Ο Ευγένιος Γκέραρντ δεν είναι πια εδώ. Πιο Κρητικός και από τους Κρητικούς, ο σπουδαίος ολλανδός προπονητής που αναμόρφωσε τον ΟΦΗ και με τον τρόπο του ολόκληρο το ελληνικό ποδόσφαιρο στις δεκαετίες του 1980 και του 1990, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 77 ετών.

Ο Γκέραρντ αντιμετώπιζε πολλά προβλήματα με την υγεία του τα τελευταία χρόνια και η κατάστασή του είχε επιδεινωθεί δραματικά, κάτι που φάνηκε στο πρόσφατο φιλικό παιχνίδι που δόθηκε προς τιμήν του στο Ηράκλειο. Αφησε την τελευταία του πνοή στο σπίτι του στην Ελιά στην Κρήτη.

«Πήγα για λίγους μήνες τελικά έμεινα για 15 χρόνια» είχε πει σε συνέντευξή του στο Sport24.gr και στον Δημήτρη Σαμόλη για τη θητεία του στον ΟΦΗ. Στην ουσία από την ημέρα που ο Ολλανδός πάτησε το πόδι του στο Ηράκλειο δεν ξανάφυγε ποτέ.

Ο Γκέραρντ ανέλαβε την τεχνική ηγεσία του ΟΦΗ το 1985 και έμεινε μέχρι το 2000. Συνέδεσε το όνομά του με τις πιο σημαντικές στιγμές στην ιστορία του κρητικού συλλόγου, δημιουργώντας ένα αξιόμαχο σύνολο που έκανε πρωταθλητισμό και έφτασε στην κατάκτηση του Κυπέλλου Ελλάδας το 1987, επικρατώντας στα πέναλτι με 3-1 του Ηρακλή του μεγάλου Βασίλη Χατζηπαναγή.

Τη σεζόν 1985-1986, στη δεύτερη χρονιά του στην ομάδα, ο ΟΦΗ τερμάτισε στη 2η θέση του βαθμολογικού πίνακα της Α’ Εθνικής, μόλις πέντε πόντους πίσω από πρωταθλητή Ελλάδας Παναθηναϊκό. Την επόμενη σεζόν τερμάτισε τρίτος, πίσω από Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό. Το 1993 έγραψε ιστορία, οδηγώντας τους Κρητικούς στην πρόκριση στη φάση των «16» του Κυπέλλου Κυπελλούχων, αποκλείοντας την σπουδαία Ατλέτικο Μαδρίτης, μετά από νίκη 2-0 στο Ηράκλειο, με την οποία ανέτρεψε την ήττα 0-1 του «Βιθέντε Καλδερόν».

Ο Γκέραρντ λατρεύτηκε από τους φίλους του ΟΦΗ και μπορεί να έφυγε από τον σύλλογο το 2000, όμως δεν έφυγε και από την Ελλάδα.

Ανέλαβε τεχνικός σύμβουλος στην ΑΕΚ το 2000, ενώ το 2001 πήγε στην Κύπρο για λογαριασμό του ΑΠΟΕΛ. Τον επόμενο χρόνο κάθισε στον πάγκο του Ηρακλή, όπου είχε μία σύντομη θητεία και η τελευταία παρουσία του σε πάγκους ήταν το 2010 στην Παναχαϊκή, που διήρκεσε μόλις δύο μήνες.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...