1294
Ένα παιχνίδι του φωτογραφικού φακού από την τελευταία σύγκρουση Κυριάκου Μητσοτάκη - Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή | Aris Oikonomou/ SOOC

Τηλε-εκλογές: Αναψαν φωτιές η πρόταση του Mega για ντιμπέιτ και το σχόλιο στον ΣΚΑΪ περί «μίμου» Τσίπρα

Protagon Team Protagon Team 6 Μαΐου 2023, 01:37
Ένα παιχνίδι του φωτογραφικού φακού από την τελευταία σύγκρουση Κυριάκου Μητσοτάκη - Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή
|Aris Oikonomou/ SOOC

Τηλε-εκλογές: Αναψαν φωτιές η πρόταση του Mega για ντιμπέιτ και το σχόλιο στον ΣΚΑΪ περί «μίμου» Τσίπρα

Protagon Team Protagon Team 6 Μαΐου 2023, 01:37

Δεκαέξι ημέρες πριν τις κάλπες της 21ης Μαΐου και η αντιπαράθεση συνεχίζει να επικεντρώνεται όχι επί των προγραμμάτων των κομμάτων και των προτάσεων για το μέλλον της χώρας, αλλά επί της εκλογικής —και δη της τηλεοπτικής— διαδικασίας. Οχι ότι τα μέσα ενημέρωσης βοηθούν βέβαια — κάθε άλλο.

Δύο γεγονότα που σημειώθηκαν το βράδυ της Παρασκευής είναι χαρακτηριστικά:

Το πρώτο αφορά την ξαφνική και κάπως προβοκατόρικη πρόταση του Mega να φιλοξενήσει μια τηλεμαχία αποκλειστικά ανάμεσα στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Αλέξη Τσίπρα, ενώ έχει ήδη συμφωνηθεί ένα ντιμπέιτ, ανάμεσα στους έξι πολιτικούς αρχηγούς στο στούντιο της ΕΡΤ, την προσεχή Τετάρτη —το οποίο όμως δεν θα μεταδώσει το Mega λόγω του ημιτελικού του Τσάμπιονς Λιγκ ανάμεσα στη Μίλαν και στην Ιντερ. Η πρόταση αυτή του καναλιού προκάλεσε αντιπαράθεση μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ.

Η Πόπη Τσαπανίδου, εκπρόσωπος της Κουμουνδούρου, ανακοίνωσε πως ο ΣΥΡΙΖΑ είναι θετικός στην προοπτική του ντιμπέιτ με μόνο δύο πολιτικούς. «Με χαρά αποδεχόμαστε την πρόσκληση του τηλεοπτικού σταθμού MEGA σε ανοιχτό διάλογο, σε ντιμπέιτ, μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του Κυριάκου Μητσοτάκη. Είμαστε στη διάθεση του καναλιού, όποια μέρα επιθυμεί, τροποποιώντας το πρόγραμμα του προέδρου, για να γίνει αυτός ο δημόσιος διάλογος που θα συμβάλει στην ενημέρωση των πολιτών», δήλωσε η κυρία Τσαπανίδου.

Σε σχόλιό του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ακης Σκέρτσος, απάντησε πως «η διακομματική επιτροπή, δηλαδή ο συναινετικός θεσμός που εδώ και δεκαετίες ορίζει τις διαδικασίες και τους όρους διεξαγωγής του προεκλογικού αγώνα, αποφάσισε για ένα ντιμπέιτ μεταξύ των έξι επικεφαλής των κοινοβουλευτικών κομμάτων την Τετάρτη 10 Μαΐου. Αυτό αποφασίσθηκε ομόφωνα και αυτό θα γίνει. Ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να προσκαλεί ή να αυτοπροσκαλείται, να επιβεβαιώνει ότι είναι εξαίρεση όσο θέλει. Η δυσανεξία του στους θεσμούς δεν μας εκπλήσσει. Η στάση του είναι αποκαλυπτική ως προς τον σεβασμό του στα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης. Η απομόνωσή του είναι καθολική και η στάση του κωμική».

Σε ομιλία του στην Πρέβεζα, ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και αυτός στην πρόσκληση του καναλιού: «Λίγο πριν φθάσω στην Πρέβεζα με ενημέρωσε η Πόπη Τσαπανίδου ότι ο τηλεοπτικός σταθμός Mega μας κάλεσε να πάμε σε ένα ντιμπέιτ για να ενημερωθεί ο ελληνικός λαός για τις θέσεις των δύο κομμάτων που διεκδικούν την πρωτιά», είπε.

Καβγάς Τσαπανίδου – Λάμψια για τον «μίμο» Τσίπρα

Το δεύτερο γεγονός σημειώθηκε στο στούντιο του ΣΚΑΪ, με αφορμή ένα σχόλιο, στο δελτίο ειδήσεων με τη Σία Κοσιώνη, του δημοσιογράφου και συμβούλου διοίκησης στην «Καθημερινή», Παναγιώτη Λάμψια, σχετικά με τον καβγά ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ για την παρακαταθήκη του Ανδρέα Παπανδρέου.

«Η αντιγραφή δεν είναι κακό, αρκεί να μη σε πιάσουν. Είναι και λίγο αστείο, αλλά μερικές φορές (ο Αλέξης Τσίπρας) προσπαθεί να μιμηθεί και τη φωνή του. Πέθανε και ο Χάρρυ Κλυνν, τον έκανε καλύτερα από τον Τσίπρα τον Ανδρέα Παπανδρέου στις μιμήσεις. Να σοβαρευτούμε. Δεν μπορεί να αντιγράφεις το κόμμα που είναι ενεργό, υπάρχει, και να χρησιμοποιείς τα ορφανά του Ακη που πήγαν στον ΣΥΡΙΖΑ και κάποιων άλλων που εγώ αποκαλώ γενίτσαρους», είπε αρχικά ο κ. Λάμψιας, για να συμπληρώσει: «Δεν μπορούμε να θεωρούμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας μοιάζουν στον Ανδρέα Παπανδρέου και τον ΠΑΣΟΚ, όταν οι ίδιοι άνθρωποι υποστηρίζουν τους εκτελεστές της “17 Νοέμβρη” και άλλα παρόμοια. Ο Ανδρέας Παπανδρέου δεν είχε καμία σχέση με όλα αυτά».

Στην παρατήρηση της κυρίας Κοσιώνη ότι αυτό το σχόλιο ήταν πολύ σκληρό και ότι χρειάζεται μια αποσαφήνιση, ο κ. Λάμψιας επεσήμανε πως «ορισμένοι εκ των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ υπήρξαν καθαροί υποστηρικτές εκτελεστών καταδικασθέντων για την υπόθεση 17Ν».

«Το κόμμα έχει καταδικάσει», απάντησε η κυρία Κοσιώνη. «Δεν είπα το κόμμα, είπα ορισμένα στελέχη», ανταπάντησε ο κ. Λάμψιας.

Όμως το θέμα δεν έμεινε εκεί. Αμέσως μετά το δελτίο ειδήσεων, στην εκπομπή του ΣΚΑΪ «Η Ελλάδα αποφασίζει», με καλεσμένους τον αν. υπουργό Οικονομικών Θεόδωρο Σκυλακάκη από τη ΝΔ, τον Γιώργο Τσίπρα από τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Παναγιώτη Δουδωνή από το ΠΑΣΟΚ, το σχόλιο που είχε κάνει νωρίτερα ο κ. Λάμψιας κυριάρχησε —άλλωστε ο συγκεκριμένος δημοσιογράφος ήταν επίσης παρών στο πάνελ, όπως και η κυρία Κοσιώνη ως παρουσιάστρια.

Στην αρχή ο κ. Τσίπρας —ο οποίος είναι και εξάδελφος του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ— διαμαρτυρήθηκε και ζήτησε από τον κ. Λάμψια να ανακαλέσει. Όταν αυτό δεν έγινε, παρενέβη στην εκπομπή η πορτ παρόλ του ΣΥΡΙΖΑ.

«Λυπάμαι πάρα πολύ που αναγκάζομαι να παρέμβω σε μία εκπομπή για έναν λόγο που είναι εξαιρετικά δυσάρεστος και εξαιρετικά προσβλητικός για τον ΣΥΡΙΖΑ, απέναντι στα στελέχη του, απέναντι στους ψηφοφόρους», είπε η κυρία Τσαπανίδου, η οποία έκανε λόγο για εξαιρετικά προσβλητικούς χαρακτηρισμούς από τον κ. Λάμψια, τόσο στο πρόσωπο του κ. Τσίπρα —«τον αποκάλεσε μίμο του Ανδρέα Παπανδρέου»—, όσο και «σε όλα τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ», τα οποία, κατά την εκπρόσωπο της Κουμουνδούρου, «έχουν γράψει μια ιστορία, έχουν ιστορικές διαδρομές, γιατί ο κ. Λάμψιας τους χαρακτήρισε υποστηρικτές των εκτελεστών της 17Ν. Αυτό είναι εξαιρετικά προσβλητικό και απίστευτα βαρύ και όχι μόνο, θα μπορούσα να το χαρακτηρίσω ντροπή».

Η κυρία Κοσιώνη επεσήμανε ότι ήταν ένα δημοσιογραφικό σχόλιο, που δεν είναι προσυνεννοημένο. «Υπήρξε παρέμβαση από την πλευρά μου γιατί το θεώρησα κάπως τραβηγμένο, το έκανε αποδεκτό ο συνάδελφος», παρατήρησε η παρουσιάστρια του δελτίου και της εκπομπής.

«Δεν είναι κάπως τραβηγμένο, είναι ντροπή», διαφώνησε η εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ.

Τότε ο κ. Λάμψιας σχολίασε πως σε ό,τι αφορά την αντιγραφή συνθημάτων και των θέσεων διαχρονικά του ΠΑΣΟΚ ήταν σαφής: «Είπα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Τσίπρας αντιγράφουν το ΠΑΣΟΚ και ότι ο κ. Τσίπρας φτάνει ακόμη στο σημείο και να μιμείται τον Ανδρέα Παπανδρέου. Είναι η πεποίθησή μου. Δεν ανακαλώ τίποτα».

«Και συμπληρώσατε ότι ο Χάρι Κλυνν τον μιμείται καλύτερα», επέμεινε η κυρία Τσαπανίδου. «Τη φωνή του, ναι», απάντησε ο κ. Λάμψιας. 

«Είπατε μίμο τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης;», συνέχισε η εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Αυτό ήταν ένα αστείο, αν δεν το καταλαβαίνετε…», σχολίασε ο κ. Λάμψιας, για να συμπληρώσει: «Τιμώ και τη θέση του και το πρόσωπο, τελεία… Σε ό,τι αφορά τους υποστηρικτές των εκτελεσθέντων της 17Ν, δεν το λέω εγώ, είναι γεγονός. Έχει συμβεί. Εχουν γίνει πορείες ολόκληρες και έχουν γίνει υποστηρικτικές εκδηλώσεις και ορισμένα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ πράγματι βρέθηκαν σε αυτές. Δεν εννοούσα ότι το έκανε ο κ. Τσίπρας», είπε.

«Τι ακούνε τα αυτιά των τηλεθεατών που σας παρακολουθούν… Μιλάτε για στελέχη που έχουν δώσει μάχες υπέρ της δημοκρατίας. Στελέχη που δεν ανέχθηκαν, πόσο μάλλον δεν συμβάδισαν με την τρομοκρατία. Είναι συκοφαντικό αυτό που λέτε», ανταπάντησε η κυρία Τσαπανίδου.

«Μου ζητάνε να κάνω δήλωση μετανοίας; Δεν θα την κάνω. Δεν συνηθίζω να κάνω μετάνοια για τίποτα. Αυτή ήταν η άποψή μου. Αν δεν σας αρέσει, λυπάμαι», απάντησε ο κ. Λάμψιας. «Τα σχόλια είναι η δική μου άποψη, δεν είναι του ΣΚΑΪ, δεν είναι κανενός άλλου. Αν δεν σας αρέσει είναι προφανώς δικαίωμά σας», πρόσθεσε ο δημοσιογράφος.

«Κύριε Λάμψια, είναι ντροπή να το ακούω στο δελτίο του ΣΚΑΪ. Λυπάμαι και ντρέπομαι», αντέτεινε η κυρία Τσαπανίδου.

«Δηλαδή, τι θέλετε, ο ΣΚΑΪ να κάνει λογοκρισία στα στελέχη του; Την επόμενη φορά να σας πάρω και τηλέφωνο να μου πείτε τι θα πω», σχολίασε δηκτικά ο κ. Λάμψιας.

Μετά από αυτόν τον διάλογο αποχώρησε από το πάνελ ο κ. Τσίπρας, ενώ η Κουμουνδούρου εξέδωσε ανακοίνωση κατά του δημοσιογράφου-σχολιαστή, υπενθυμίζοντας και πώς αντιλαμβάνονται στον ΣΥΡΙΖΑ την ελευθεροτυπία και την ελευθερία του λόγου:

«Σε μια βαριά προσβλητική επίθεση κατά του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και των στελεχών του, προέβη ο δημοσιογράφος και κεντρικός σχολιαστής του δελτίου ειδήσεων του ΣΚΑΪ κ. Παναγιώτης Λάμψιας.

»Στο κεντρικό δελτίο με παρουσιάστρια τη Σία Κοσιώνη, συκοφάντησε τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ως “υποστηρικτές των εκτελεστών της 17Ν” και υποτίμησε τους δημοκρατικούς προοδευτικούς πολίτες που τιμούν με την ψήφο και την υποστήριξή τους τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, λέγοντας ότι είναι “γενίτσαροι”.

Στο -υποβολιμαίο;- παραλήρημά του ο κ. Λάμψιας, μίλησε ακόμη για “ορφανά του Aκη” και χαρακτήρισε “μίμο” τον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

Η προσπάθειά του όμως, να σκεπάσει με λάσπη τα εκατομμύρια των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και τον πολιτών που σε κάθε γωνιά της Ελλάδας ακουμπάν τις ελπίδες τους, στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και στην Αριστερά, δεν θα περάσει.

Όσο κάποιοι στον πανικό τους για την επερχόμενη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ και την πολιτική αλλαγή, ποντάρουν στην τοξικότητα, εμείς θα τους απαντούμε με συγκροτημένο προγραμματικό προοδευτικό λόγο, δημοκρατική δύναμη και ηρεμία».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...