397
| © European Union

Τι θα συζητήσει η Λαγκάρντ με τον Τσίπρα

Protagon Team Protagon Team 14 Ιανουαρίου 2016, 15:34

Τι θα συζητήσει η Λαγκάρντ με τον Τσίπρα

Protagon Team Protagon Team 14 Ιανουαρίου 2016, 15:34

Μήπως στο φετινό Νταβός λύνονται ως δια μαγείας τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας; Ή μήπως η μετάβαση του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα εκεί θα αποδειχθεί η πρώτη αφορμή για μία επανάληψη του σεναρίου του 2015;

Η διαρροή αργά τη νύχτα της Τετάρτης περί επικείμενης συνάντησης του κ. Τσίπρα με τη διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ στο περιθώριο του εφετινού Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ ερμηνεύθηκε από κάποιες πηγές ως ένα πρώτο βήμα της διαδικασίας και της συζήτησης περί απομείωσης του ελληνικού χρέους.

Πλην όμως, τέτοια συζήτηση δεν υπάρχει.

Εκείνοι που ξέρουν πλέον να διαβάζουν ευστόχως τα λεγόμενα του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, επισημαίνουν την επιφυλακτικότητά του κατά την συνάντηση με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, την Τετάρτη το μεσημέρι στο Βερολίνο. «Μόνον εφόσον ολοκληρωθεί η αξιολόγηση θα μπορέσει να ξεκινήσει η πιθανή ελάφρυνση του χρέους», φέρεται να έχει ξεκαθαρίσει ο γερμανός υπουργός Οικονικών.

Aντικείμενο της μεταξύ τους συζήτησης δεν θα είναι το χρέος, αλλά οι προϋποθέσεις για την έναρξη της συζήτησης. Μεταξύ αυτών των προϋποθέσεων είναι και το Ασφαλιστικό, για το οποίο το Ταμείο έχει άποψη, η οποία όμως δεν συμπίπτει με το περιθώριο πολιτικών ελιγμών της κυβέρνησης

Ο οποίος αμέσως μετά τον κ. Τσακαλώτο συνάντησε τον επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου – και παλαιό μας γνώριμο – Πόουλ Τόμσεν. Οι υπάρχουσες πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι η πρώτη εκτίμηση του Ταμείου για την πρόταση της κυβέρνησης επί του Ασφαλιστικού είναι εξαιρετικά επιφυλακτική, με κύριο γνώμονα το εξής στοιχείο: ότι το βάρος που πέφτει σε ελεύθερους επαγγελματίες, επιχειρήσεις και αυτοαπασχολούμενους είναι τέτοιο, που δύσκολα θα αποφευχθεί η περαιτέρω ύφεση και συνακολούθως θα πρέπει να αλλάξουν και οι εκτιμήσεις του Ταμείου για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και – φυσικά – υπό αυτές τις συνθήκες, συζήτηση για το χρέος δεν μπορεί να γίνει.

Σε αυτό το πλαίσιο και ενώ ευρωπαϊκές πηγές θεωρούν ότι οι επικείμενες συνεδριάσεις του Eurogroup δεν θα απελευθερώσουν διαδικασίες, η συνάντηση του κ. Τσίπρα με την κυρία Λαγκάρντ μπορεί και να έχει κάποια σημασία.

Πιθανολογούν όμως οι ίδιες πηγές, ότι αντικείμενο της μεταξύ τους συζήτησης δεν θα είναι το χρέος, αλλά οι προϋποθέσεις για την έναρξη της συζήτησης.

Μεταξύ αυτών των προϋποθέσεων είναι και το Ασφαλιστικό, για το οποίο το Ταμείο έχει άποψη, η οποία όμως δεν συμπίπτει με το περιθώριο πολιτικών ελιγμών της κυβέρνησης.

Υπό αυτό το πρίσμα θα πρέπει να ληφθούν υπόψη και τα όσα δήλωσε στο Canal+ o κ. Τσίπρας μιλώντας για το Ασφαλιστικό: «Προχωρούμε με κοινωνική ευθύνη, με έμφαση στην κοινωνική δικαιοσύνη και ετοιμότητα να συγκρουστούμε. Αυτό σημαίνει αριστερή κυβέρνηση σε συνθήκες κρίσης»…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...