254
|

Ο Γιούνκερ αποκαλύπτει: Ιδού ποιοι ήθελαν το Grexit

Protagon Team Protagon Team 14 Οκτωβρίου 2019, 10:21

Ο Γιούνκερ αποκαλύπτει: Ιδού ποιοι ήθελαν το Grexit

Protagon Team Protagon Team 14 Οκτωβρίου 2019, 10:21

Υστερα από πέντε χρόνια στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και καθώς προετοιμάζεται να αποχαιρετήσει το γραφείο του, καλωσορίζοντας τη διάδοχό του Ουρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ έχει διάθεση να ανοιχτεί. Αυτό έκανε και σε συνέντευξή του σε αυστριακή εφημερίδα, στην οποία αποκάλυψε τους «αυτουργούς» του σχεδίου για το Grexit.

Οχι ότι ο απερχόμενος πρόεδρος της Κομισιόν είπε κάτι που δεν ξέραμε, αλλά σε κάθε περίπτωση είναι μία ακόμη επιβεβαίωση: την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη επιθυμούσαν οι Γερμανοί και απλώς κάποιοι στη χώρα μας έπαιξαν –άθελά τους;– το παιχνίδι του Βερολίνου…

«Η Ελλάδα έπρεπε να παραμείνει μέλος της Ευρωζώνης κατά τρόπο αδιαμφισβήτητο και μη αναστρέψιμο, προς το γενικό συμφέρον της Ευρωπαϊκής Ενωσης», είπε ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στην Kurrier. Επεσήμανε δε ότι αυτός ο στόχος αποδείχθηκε πως ήταν ο σωστός και υπογράμμισε πως ο ίδιος έπρεπε να επιβάλει την διατήρηση της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, «ενάντια στη βούληση ορισμένων κυβερνήσεων, κυρίως γερμανόφωνων».

Ο Γιούνκερ παρατήρησε εξάλλου ότι η ελληνική οικονομία σημειώνει και πάλι ανάπτυξη, και σημείωσε ότι εκείνο που ενδιέφερε τον ίδιο ήταν «η θέση της Ελλάδας στην Ευρωζώνη και η αξιοπρέπεια του ελληνικού λαού».

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του, όπως τη μετέφερε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Γιούνκερ επικαλέστηκε μια ρήση του πρώην προέδρου της Γαλλίας Βαλερί Ζισκάρ Ντ’ Εστέν ότι «ο Πλάτων δεν παίζει ποτέ στη δεύτερη κατηγορία»,  και τόνισε με νόημα πως «κανείς θα πρέπει να βλέπει πέρα από τα στενά όρια και εκείνους που δεν είναι σε θέση να το κάνουν θα πρέπει κανείς να τους ενθαρρύνει και να τους βοηθά να το κάνουν».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...