417
Το «Κόνραντ Αντενάουερ» μόλις έχει προσγειωθεί λόγω βλάβης στο αεροδρόμιο της Κολωνίας όπου η κινητοποίηση ήταν άμεση | REUTERS/Andreas Rinke

Θρίλερ στον αέρα για τη Μέρκελ – Βλάβη ή εγκληματική ενέργεια;

Protagon Team Protagon Team 29 Νοεμβρίου 2018, 23:22
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 30/11/2018, 11:10
Το «Κόνραντ Αντενάουερ» μόλις έχει προσγειωθεί λόγω βλάβης στο αεροδρόμιο της Κολωνίας όπου η κινητοποίηση ήταν άμεση
|REUTERS/Andreas Rinke

Θρίλερ στον αέρα για τη Μέρκελ – Βλάβη ή εγκληματική ενέργεια;

Protagon Team Protagon Team 29 Νοεμβρίου 2018, 23:22
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 30/11/2018, 11:10

Ένα τεχνικό πρόβλημα – πολύ σοβαρότερο από όσο νομιζόταν αρχικά ανάγκασε την καγκελάριο της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ να επιστρέψει στην Γερμανία λίγο μετά την αναχώρησή της για την Αργεντινή και τη σύνοδο του G20.

Πληροφορίες που μεταφέρουν τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης σημειώνουν ότι ολόκληρο το σύστημα επικοινωνίας του κυβερνητικού αεροσκάφους τύπου Airbus Α340-30 τέθηκε εκτός λειτουργίας, μία ώρα μετά την απογείωση από το Βερολίνο.

Ο χειριστής του μηχανήματος έστειλε τον κωδικό έκτακτης ανάγκης 7600, ο οποίος είναι κλήση για βοήθεια από το πιλοτήριο ότι δεν υπάρχει καμία ασφαλής επαφή.

Ενα τέτοιο περιστατικό θεωρείται επικίνδυνο και δίνεται σήμα έκτακτης ανάγκης. Ως εκ τούτου, οι πιλότοι αποφάσισαν αμέσως να σταματήσουν την πτήση προς την Αργεντινή ενώ το αεροσκάφος ήταν στον εναέριο χώρο της Ολλανδίας.

Με τη βοήθεια ενός δορυφορικού τηλεφώνου, το πλήρωμα του κυβερνητικού αεροσκάφους κατάφερε να έρθει σε επαφή με το κέντρο ελέγχου πτήσεων και να ζητήσει προσγείωση έκτακτης ανάγκης στο αεροδρόμιο της Κολωνίας.

Στο σχέδιο σημειώνεται η πορεία που ακολούθησε το αεροσκάφος της καγκελαρίου (REUTERS/Andreas Rinke)

Οταν το A340 τελικά έφτασε στην Κολωνία, παρουσιάστηκε άλλο ένα πρόβλημα.

Καθώς το αεροδρόμιο βρίσκεται υπό ανακατασκευή, μόνο ο μικρότερος από τους διαδρόμους ήταν διαθέσιμος εκείνη τη στιγμή.

Ως εκ τούτου, το αεροσκάφος έπρεπε να επιβραδύνει πολύ γρήγορα. Επειδή είχε καταναλώσει μικρό μέρος από τα καύσιμα και δεν μπορούσε να ρίξει τα καύσιμα προσεγγίζοντας στην Κολωνία, το πρόβλημα στην προσγείωση ήταν ακόμα πιο σοβαρό. Ετσι το σύστημα πέδησης υπερθερμάνθηκε και η πυροσβεστική υπηρεσία έπρεπε να παρέμβει προληπτικά.

Βλάβη ή σαμποτάζ;

Η βλάβη του συστήματος επικοινωνίας, το οποίο έχει και εφεδρικά συστήματα ανάγκης, θεωρείται εξαιρετικά σπάνια.

Το περιστατικό λόγω της σοβαρότητάς του μπήκε αμέσως στο μικροσκόπιο των γερμανικών υπηρεσιών που εξετάζουν όλα τα ενδεχόμενα.

Η γερμανική εφημερίδα Rheinische Post αναφέρει την Παρασκευή, επικαλούμενη πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας, ότι το περιστατικό αντιμετωπίζεται και ως «εγκληματική ενέργεια».

Κυβερνητικοί κύκλοι ανέφεραν από την πλευρά τους ότι συνήθως μετά από τέτοια συμβάντα οι έρευνες στρέφονται «προς όλες τις κατευθύνσεις».

Επισήμως, ο εκπρόσωπος της γερμανικής Πολεμικής Αεροπορίας διέψευσε τις πληροφορίες της εφημερίδας. «Δεν υπάρχει καμία ένδειξη εγκληματικής ενέργειας», είπε προσθέτοντας ότι από τα μέχρι τώρα στοιχεία δεν προκύπτει πιθανότητα σαμποτάζ.

Η Μέρκελ θα πετάξει τελικά σήμερα Παρασκευή με αεροσκάφος της γερμανικής Πολεμικής Αεροπορίας από την Κολωνία στη Μαδρίτη. Από εκεί θα αναχωρήσει με προγραμματισμένη πτήση της Iberia για το Μπουένος Αιρες, αλλά θα χάσει την έναρξη της συνόδου των G20.

Η καγκελάριος απέδωσε το περιστατικό σε μια «σοβαρή δυσλειτουργία» και έπλεξε το εγκώμιο του «εμπειρότατου κυβερνήτη».

Το Airbus Α340-30 της Lufthansa ήταν επιβατικό πριν μετασκευαστεί σε κυβερνητικό αεροσκάφος πριν από δύο χρόνια.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...