618
Ψηλά τα χέρια από τον υπουργό Ενέργειας μπροστά στις επίμονες ερωτήσεις των βουλευτών της αντιπολίτευσης | INTIMEnews

Σιωπή Σταθάκη απέναντι στις κατηγορίες ΝΔ – ΚΙΝΑΛ για σκάνδαλο ΔΕΠΑ-Λαυρεντιάδη

Protagon Team Protagon Team 30 Νοεμβρίου 2018, 17:25
Ψηλά τα χέρια από τον υπουργό Ενέργειας μπροστά στις επίμονες ερωτήσεις των βουλευτών της αντιπολίτευσης
|INTIMEnews

Σιωπή Σταθάκη απέναντι στις κατηγορίες ΝΔ – ΚΙΝΑΛ για σκάνδαλο ΔΕΠΑ-Λαυρεντιάδη

Protagon Team Protagon Team 30 Νοεμβρίου 2018, 17:25

Αντιμέτωπος με το σφυροκόπημα της Νέας Δημοκρατίας και του Κινήματος Αλλαγής βρέθηκε στη Βουλή ο υπουργός Περιβάλλοντος, Γιώργος Σταθάκης, για τιτς σχέσεις της ΔΕΠΑ με την ELFE συμφερόντων Λαυρεντιάδη και τις καταγγελίες περί εμπλοκής του ίδιου και πέντε ακόμα υπουργών στην υπόθεση.

Κατά τη συζήτηση της επερώτησης της ΝΔ για τη ΔΕΗ,  ο υπουργός περιορίστηκε να πει στους βουλευτές της αντιπολίτευσης ότι το λεγόμενο σκάνδαλο είναι ανύπαρκτο, παραπέμποντας για περισσότερες εξηγήσεις σε άλλη απάντησή του την ερχόμενη εβδομάδα στη Βουλή.

Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, Κωστής Χατζηδάκης, έκανε λόγο για σκάνδαλο ΔΕΠΑ-Λαυρεντιάδη, για το οποίο ο κ. Σταθάκης δεν  έδωσε παρά μία αμήχανη απάντηση, ενώ από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Νίκος Δένδιας  κατηγόρησε την κυβέρνηση «ότι τηρεί εκκωφαντική σιωπή για τα όσα της καταλογίζονται και τα οποία δεν έχουν καμία σχέση με το ηθικό πλεονέκτημα που προσπαθεί να περάσει στην κοινωνία.

Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ κάλεσε τον κ. Σταθάκη να δώσει σαφείς εξηγήσεις για τα αναφερόμενα στη σχετική δικογραφία και τις καταγγελίες του μέχρι πρότινος διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΠΑ, Θεόδωρου Κιτσάκου.

«Υπάρχει δίωξη και δημόσια τοποθέτηση του κ. Κιτσάκου ότι έπαιρνε οδηγίες γι’ αυτή την παράνομη ενέργεια από 6 υπουργούς και δεν μπορεί να κουνάτε το δάχτυλο στη ΝΔ», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζηδάκης, ζητώντας απαντήσεις με αφορμή  δημοσιεύματα περί επιχείρησης παράνομης ανταλλαγής των χρεών της ELFE με δεσμευμένα από την Αρχή Καταπολέμησης Μαύρου Χρήματος ακίνητα της ΔΕΠΑ και την αποτίμησή τους στα 90 εκατομμύρια ευρώ από την εταιρεία έναντι 9 εκατ. ευρώ που είχαν αποτιμηθεί παλαιότερα.

Στο ίδιο πλαίσιο ο κ. Χατζηδάκης έθεσε τα ακόλουθα ερωτήματα:

  • Γιατί διώκεται από τη Δικαιοσύνη, επί των ημερών του ΣΥΡΙΖΑ ο διευθύνων σύμβουλος, κ. Κιτσάκος, που η κυβέρνηση τοποθέτησε στη ΔΕΠΑ και όχι οι προηγούμενοι διευθύνοντες σύμβουλοι;
  • Είναι αλήθεια ή όχι ότι επιχειρήθηκε επί των ημερών αυτής της κυβέρνησης και γι’ αυτό διώκεται ο κ. Κιτσάκος, να γίνει παράνομη ανταλλαγή ακινήτων για συμψηφισμό χρεών μεταξύ της ΔΕΠΑ και της επιχειρήσεως του κ. Λαυρεντιάδη, παράνομη ανταλλαγή ακινήτων, τα οποία είχαν δεσμευτεί για ξέπλυμα χρήματος;
  • Τα ακίνητα αυτά αποτιμήθηκαν από την ΔΕΠΑ στα 90 εκατ. ευρώ, ενώ η επίσημη προηγούμενη αποτίμησή τους ήταν 9 εκατ ευρώ;
  • Υπάρχει δημόσια τοποθέτηση του εν λόγω στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ ότι έπαιρνε εντολές γι’ αυτήν την παράνομη ενέργεια από έξι υπουργούς, ανάμεσά τους ο ίδιος ο κ. Σταθάκης και οι κ.κ. Φλαμπουράρης και Δραγασάκης;

Στο θέμα παρενέβη και ο Γιάννης Μανιάτης εκ μέρους της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για ένα σχέδιο λεηλασίας της ΔΕΠΑ που αποτελεί «κραυγαλέο σκάνδαλο» και για το οποίο η κυβέρνηση δεν μπορεί να σιωπά.

«Όταν είναι ένα κραυγαλέο σκάνδαλο, έχει ασκηθεί δίωξη και βοά η κοινωνία για στημένο παιχνίδι με τον Λαυρεντιάδη για να ανταλλάξουν χρέος 80 εκ. έναντι ακινήτων αξίας 9 εκ., ρωτώ την κυβέρνηση και την Δικαιοσύνη: η δίωξη δεν χρειάζεται εμπλουτισμό και μετά τις δηλώσεις του διευθύνοντος συμβούλου; Δεν αισθάνεται την υποχρέωση να απαντήσει η κυβέρνηση;» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Μανιάτης που συνέδεσε το θέμα με τον χειρισμό της υπόθεσης C4I και την στοχοποίηση Σημίτη, όπου «κάποιος καταδικασμένος είπε ότι μπορεί να ξέρει ο Σημίτης…».

Αυτός ο φάκελος όμως (του C4I), υπογράμμισε,  ήρθε αμελητί στην Βουλή, αλλά ο φάκελος που εμπλέκει πέντε υπουργούς και το Μέγαρο Μαξίμου δεν χρειάζεται να αντιμετωπιστεί το ίδιο. Η κυβέρνηση δεν αισθάνεται την υποχρέωση να δώσει μια απάντηση για το κραυγαλέο σκάνδαλο;»

Mπροστά στην έκδηλη απροθυμία του Γιώργου Σταθάκη να απαντήσει, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Νίκος Δένδιας, σχολίασε πως «μετά από τρεις ερωτήσεις μας ο υπουργός απαντάει “περιμένετε θα έρθω την άλλη εβδομάδα να σας πω γι’ αυτό το θέμα”…». «Αυτή είναι η απάντηση υπουργού κυβέρνησης που ως κύριο πολιτικό εργαλείο και όπλο επικαλείται την ηθική υπεροχή έναντι των άλλων. Το θέμα της ΔΕΠΑ έχει γίνει σε σειρές το έχουμε κάνει Netflix», συμπλήρωσε χαρακτηριστικά.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...