963
Οι γιατροί ξεναγούν τον Πρωθυπουργό και τους άλλους επισήμους στη νέα ΜΕΘ | INTIMENEWS/Δελτίο τύπου / POOL

Τη μεγαλύτερη μονάδα ΜΕΘ στην Ελλάδα εγκαινίασε ο Πρωθυπουργός

Protagon Team Protagon Team 19 Οκτωβρίου 2020, 12:28
Οι γιατροί ξεναγούν τον Πρωθυπουργό και τους άλλους επισήμους στη νέα ΜΕΘ
|INTIMENEWS/Δελτίο τύπου / POOL

Τη μεγαλύτερη μονάδα ΜΕΘ στην Ελλάδα εγκαινίασε ο Πρωθυπουργός

Protagon Team Protagon Team 19 Οκτωβρίου 2020, 12:28

Ολοκληρώθηκε και παραδόθηκε το πρωί της Δευτέρας το μεγαλύτερο έργο δημόσιας υγείας που κατασκευάστηκε στη χώρα μας εν μέσω πανδημίας του κορονοϊού, οι 50 κλίνες Εντατικής του Νοσοκομείου «Σωτηρία» –μια δωρεά και υλοποίηση της Βουλής των Ελλήνων.

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας και η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά  στα εγκαίνια. Διακρίνεται μόλις, πίσω από την κυρία Γεννηματά, ο εκπροσωπήσας τον ΣΥΡΙΖΑ βουλευτής Δημήτρης Βίτσας (Δελτίο τύπου / POOL)

Στην τελετή των εγκαινίων παρευρέθησαν ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά, ενώ τον ΣΥΡΙΖΑ εκπροσώπησε ο Δημήτρης Βίτσας.

«Οι επόμενοι μήνες θα είναι κρίσιμοι και γνωρίζουμε πολύ καλά ότι εάν δεν προσέξουμε το σύστημα Υγείας θα δεχθεί μεγαλύτερες πιέσεις», είπε ο Πρωθυπουργός.

Παράλληλα, τόνισε ότι θα γίνουν προσλήψεις «όπου και όποτε χρειαστεί», εξήρε το έργο του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού και ειδικά του προσωπικού που στελεχώνει τις ΜΕΘ, το οποίο όπως είπε «κάθε μέρα παλεύει με τον θάνατο και σώζει ανθρώπινες ζωές».

«Είναι μεγάλη ανακούφιση για όλους μας ότι μέσα στον επόμενο μήνα θα έχουμε σημαντικά αυξημένο αριθμό κλινών ΜΕΘ, οι οποίες σε πρώτη φάση θα τεθούν στη μάχη για την αντιμετώπιση του κορονοϊού και όταν τελειώσει η πανδημία θα τεθούν στη διάθεση του ΕΣΥ».

Οι νέες κλίνες ΜΕΘ του Νοσοκομείου «Σωτηρία» (Intime)

Από την πλευρά της, η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, είπε ότι χαίρεται που εισακούστηκε η πρόταση του κόμματός της προς τον Πρόεδρο της Βουλής να μην υπάρξει απλώς δωρεά προς το ΕΣΥ, αλλά να αναληφθεί το έργο στο σύνολό του.

Ως εκ τούτου, οι εργασίες κατασκευής της μεγαλύτερης σε μέγεθος Μονάδας Εντατικής Θεραπείας σε νοσοκομείο στη χώρα μας έγιναν με ταχύτατους ρυθμούς, καθώς είχαν ξεκινήσει τον Ιούλιο και ολοκληρώθηκαν πριν από μερικές ημέρες.

Τασούλας: Πώς τα καταφέραμε μέσα σε δύο μήνες 

Από την πλευρά του ο κ. Τασούλας υπογράμμισε: «Είναι η μεγάλη κοινωνική προσφορά της Βουλής των Ελλήνων, δηλαδή του ελληνικού λαού, με χρήματα του ελληνικού λαού, που πιάνουν τόπο για τον ελληνικό λαό».

Ο Κωνσταντίνος Τασούλας (αριστερά) συνομιλεί με το προσωπικό του «Σωτηρία» ενώπιον της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας

Ο ίδιος εξήγησε πως έγινε το έργο μέσα σε μόλις δύο μήνες. «Στο σημερινό σημαντικό έργο που εγκαινιάζουμε, συνέβαλαν να γίνει, γρήγορα και καλά, και η νομοθετική και η εκτελεστική και η δικαστική εξουσία. Η Βουλή των Ελλήνων, με ομόφωνη απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων, ενέκρινε τη χρηματοδότησή του. Το Υπουργείο Υγείας μας ζήτησε να επιχορηγήσουμε το έργο και σήμερα το παραλαμβάνει. Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών το διαχειρίστηκε και το επέβλεψε, ενώ το Υπουργείο Περιβάλλοντος εξέδωσε την οικοδομική άδεια και ενέκρινε τους περιβαλλοντικούς όρους. Τέλος, το Ελεγκτικό Συνέδριο ήλεγξε και επιβεβαίωσε με γοργούς ρυθμούς τη νομιμότητά του. Είναι πολύ ενδιαφέρον να παραδεχτεί κανείς ότι από τη μέρα που ο κύριος Κικίλιας έστειλε την επιστολή και ζητούσε αυτή τη συμπαράσταση μέχρι την ημέρα που ορίστηκε ανάδοχος, πέρασαν μόλις σαράντα μέρες. Μέσα σ’ αυτές τις σαράντα μέρες έγινε η μελέτη 1.000 σελίδων από τις Κτιριακές Υποδομές Α.Ε. (ΚΤΥΠ) που είναι φορέας του Δημοσίου, του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών. Μετά είχαμε τις διαδικασίες της Διαφάνειας, κύριε Πρόεδρε, την Αρχή Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών, που είναι μια ανεξάρτητη αρχή, και το Ελεγκτικό Συνέδριο. Και στη συνέχεια είχαμε δύο μήνες, Αύγουστο και Σεπτέμβριο, για να γίνει αυτό το τεράστιο έργο, στο οποίο ενεπλάκη, επαναλαμβάνω, η εκτελεστική εξουσία, δεδομένου ότι την άδεια την υπέγραψε ο κύριος Χατζηδάκης στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, την εποπτεία του έργου είχε ο κύριος Καραμανλής στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, μέσω της ΚΤΥΠ έγινε αυτό το θαύμα και της ΕΚΤΕΡ, της ιδιωτικής εργολαβικής εταιρείας η οποία επελέγη.

Σε δυο μήνες τελείωσε ένα από τα πιο πολύπλοκα, πιο σύνθετα και πιο σχολαστικά έργα που έχουν γίνει στον τομέα της Υγείας. Άρα, για να δανειστώ μια φράση σας, αυτή η «μεταρρύθμιση των μεταρρυθμίσεων», που είναι το Δημόσιο να δουλεύει πολύ αποδοτικά, εδώ απεδείχθη στην πράξη. Και η Βουλή των Ελλήνων που ομόφωνα στήριξε αυτή την απόφαση -και εκπροσωπούνται εδώ σήμερα όλα τα κόμματα- νιώθει περήφανη γιατί είναι η μεγαλύτερη κοινωνική προσφορά της Βουλής των Ελλήνων, δηλαδή του ελληνικού λαού, με χρήματα του ελληνικού λαού, που πιάνουν τόπο για τον ελληνικό λαό. Συγχαρητήρια σε όλους. Στο Υπουργείο Υγείας που το ζήτησε και θα το λειτουργήσει, στα άλλα υπουργεία που το στήριξαν, στην ΚΤΥΠ που το διοίκησε και το διαχειρίστηκε, στην ιδιωτική εταιρεία που το ανήγειρε και το εξόπλισε. Θέλω να προσθέσω και κάτι ακόμα. Οι εταιρείες που διεκδίκησαν το έργο, προς τιμήν τους, αποποιήθηκαν ένα δικαίωμα που έχουν, τη δυνατότητα προσφυγής στα διοικητικά δικαστήρια. Έτσι, αυτό το έργο δεν έγινε από δικηγόρους και δικαστές, αλλά από εργάτες και μηχανικούς. Το έργο είναι μια ανάσα για το Εθνικό Σύστημα Υγείας, μια ανάσα για τη χώρα κι ένα παράδειγμα διοικητικής αριστείας».

Σε πρώτη φάση, θα λειτουργήσουν αυτή την εβδομάδα οι πρώτες νέες 12 κλίνες ΜΕΘ του «Σωτηρία», ενώ άλλες 12 θα λειτουργήσουν σε δυο εβδομάδες. Συνολικά οι 50 αναμένεται να λειτουργήσουν έως το τέλος του έτους. Οι αρμόδιες υγειονομικές αρχές υποστηρίζουν ότι έχει προσληφθεί το κατάλληλο προσωπικό για τη δυναμικότητα των μονάδων για αυτές τις δύο εβδομάδες, ενώ επίκεινται και άλλες προσλήψεις.

Η είσοδος της νέας μονάδας στο Νοσοκομείο «Σωτηρία» /Intime

Το έργο αποτελεί δωρεά της Βουλής των Ελλήνων και την υλοποίησή του ανέλαβε η κρατική κατασκευαστική εταιρεία ΚτΥπ (Κτιριακές Υποδομές ΑΕ).

Mετά τις 50 νέες ΜΕΘ στο Νοσοκομείο «Σωτηρία», θα ακολουθήσει η παράδοση επιπλέον κλινών και σε άλλα νοσοκομεία της χώρας, προκειμένου να φτάσουμε από τις 565, που ήταν οι κλίνες το 2019, στις 1.200, που είναι ο ευρωπαϊκός μέσος όρος. Αυτή τη στιγμή οι κλίνες ΜΕΘ είναι 991.