692
Ανδρες της πολιτειακής αστυνομίας στη Σάρλοτσβιλ της Βιρτζίνια | Shutterstock

Τι φταίει και σκοτώνουν οι αμερικανοί αστυνομικοί;

Protagon Team Protagon Team 2 Ιουνίου 2020, 18:50
Ανδρες της πολιτειακής αστυνομίας στη Σάρλοτσβιλ της Βιρτζίνια
|Shutterstock

Τι φταίει και σκοτώνουν οι αμερικανοί αστυνομικοί;

Protagon Team Protagon Team 2 Ιουνίου 2020, 18:50

Στις ΗΠΑ δεν υπάρχει μία αστυνομία, οι αστυνομίες είναι πολλές. Η κάθε κοινότητα έχει τη δική υπηρεσία με προορισμό την τήρηση της τάξης και την εφαρμογή των όποιων νόμων και διατάξεων κι αυτό σημαίνει ότι το πλαίσιο λειτουργίας των αστυνομικών δυνάμεων καθορίζεται εν μέρει από την τοπική πολιτική, τις αντιλήψεις και τη στάση των μελών της όποιας κοινότητας. Με λίγα λόγια, δεν υπάρχει ομοιομορφία και αυτό αποτελεί ένα σημαντικό πρόβλημα για την εύρυθμη λειτουργία των αμερικανικών αστυνομικών αρχών.

Ενα δεύτερο ζήτημα αφορά το αίσθημα ατιμωρησίας που κυριαρχεί σε όλα τα αστυνομικά τμήματα των ΗΠΑ, καθώς επίσης και στις υπόλοιπες υπηρεσίες επιβολής του νόμου. Το αποδεικνύει με τον πλέον τραγικό τρόπο, για πολλοστή φορά, η χαοτική, όπως εξελίσσεται, κατάσταση που επικρατεί ακόμη και έξω από τον Λευκό Οίκο, μία εβδομάδα μετά τον φόνο του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ από λευκούς αστυφύλακες.

Πάρα πολλοί, αν όχι όλοι, οι αστυνομικοί των ΗΠΑ θεωρούν ότι έχουν σχεδόν το ελεύθερο να κάνουν ό,τι θέλουν, όχι μόνον να ασκήσουν υπέρμετρη βία, αλλά ακόμη και να σκοτώσουν ακούσια ή εκούσια κάποιον πολίτη ενόσω προασπίζονται τη δημόσια τάξη και ασφάλεια. Η αμερικανική Δικαιοσύνη εμφανίζεται ιδιαίτερα ανεκτική με τους αστυνομικούς που ξεπερνούν τα όρια, εκτός και αν κοινοποιηθεί κάποιο βίντεο στο οποίο φαίνεται ξεκάθαρα ότι παραβαίνουν, και μάλιστα θανάσιμα κάποιες φορές, τους όποιους νόμους και τους όποιους κανονισμούς.

«Ενώπιον της τεράστιας αποτυχίας του κράτους να προστατέψει τη ζωή των πολιτών του, στις ΗΠΑ εντάθηκαν επίσης ο αυταρχισμός και η νοοτροπία του πολιορκημένου, με τους αστυνομικούς να απαιτούν περισσότερη ατιμωρησία ακόμη, παρόλο που αποτυγχάνουν να τηρούν τον βασικό όρο του συμβολαίου των Αμερικανών με την αστυνομία που αναφέρει πως θα τους παρέχουν ασφάλεια και δεν θα τους βλάπτουν», γράφει σε κείμενό του στο Foreign Affairs ο Μάικι Κόουλ, ο οποίος εργάστηκε επί οχτώ χρόνια στην ακτοφυλακή της Νέας Υόρκης και άλλα πέντε στην αστυνομία της αμερικανικής μητρόπολης ως ειδικός στη διαδικτυακή εγκληματικότητα.

Τεθωρακισμένο αστυνομικό όχημα στην Καλιφόρνια

Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη διαδικασία στρατιωτικοποίησης των αστυνομικών της Αμερικής που άρχισε αμέσως μετά τα τρομοκρατικά χτυπήματα της 11ης Σεπτεμβρίου. Χάρη στο Πεντάγωνο τα περισσότερα αστυνομικά τμήματα της Αμερικής διαθέτουν οπλισμό που είναι κατάλληλος περισσότερο για πόλεμο παρά για περιπολίες.

Αλλά η στρατιωτικοποίηση δεν αφορά μόνον την εκπαίδευσή τους και τα μέσα που τους παρέχονται για να κάνουν τη δουλειά τους, αλλά και τη νοοτροπία τους. «Είναι η νοοτροπία μιας υπηρεσίας η οποία θεωρεί πως πολιορκείται – κορυφαίοι πολεμιστές, που υποφέρουν επί καιρό, καθώς εργάζονται υπό δύσκολες συνθήκες και κακοπληρώνονται, διακινδυνεύοντας με αυταπάρνηση τη ζωή τους καθημερινά για να απωθήσουν το κύμα του εγκλήματος, το οποίο διαφορετικά θα κατέκλυζε τη χώρα», εξηγεί ο αμερικανός πρώην αστυνομικός.

Ολοι οι αστυνομικοί των ΗΠΑ θεωρούν ότι βασική προτεραιότητά τους είναι «να γυρίσουν όλοι στα σπίτια τους ασφαλείς», όχι τόσο οι πολίτες όμως, όσο οι ίδιοι οι αστυνομικοί, οι οποίοι μεταξύ τους αναφέρουν, σοβαρολογώντας, πως είναι «προτιμότερο να σε κρίνουν δώδεκα (ένορκοι) παρά να σε κουβαλάνε έξι (νεκροθάφτες)».

Σύλληψη διαδηλωτών στη Μινεάπολη στις 31 Μαΐου. REUTERS/Lucas Jackson

Επικαλούμενος τον Ρόμπερτ Πιλ, τον άνθρωπο που το 1829 ίδρυσε τη Μητροπολιτική Αστυνομία του Λονδίνου, την πρώτη σύγχρονη αστυνομική δύναμη στον κόσμο, ο Μάικ Κόουλ υπενθυμίζει πως για να μπορούν οι αστυνομικοί να κάνουν σωστά και με ασφάλεια τη δουλειά τους, πρέπει κατ’ αρχάς να έχουν τη συναίνεση των πολιτών. Οσον αφορά την Αμερική, αυτό σημαίνει ότι οι 36.000 ένστολοι αστυνομικοί της Νέας Υόρκης, για παράδειγμα, δεν μπορούν να αστυνομεύουν και να προστατεύουν τους περισσότερους από οκτώ εκατομμύρια πολίτες της, εάν δεν επιθυμούν οι ίδιοι να αστυνομεύονται.

Δίχως τη συναίνεση των πολιτών, η δουλειά των αστυνομικών, πέρα από εξαιρετικά δύσκολη έως και αδύνατη, καθίσταται επίσης εξαιρετικά επικίνδυνη. Θεωρητικά κανένας αστυνομικός δεν θέλει να αστυνομεύει μια κοινωνία τα μέλη της οποίας δεν αναγνωρίζουν την εξουσία του, δεν συνεργάζονται μαζί του και τον θεωρούν περισσότερο εχθρό τους παρά προστάτη τους. Δυστυχώς, όμως, πάρα πολλοί αστυνομικοί στις ΗΠΑ, ασκώντας τα καθήκοντά τους, το μόνο που καταφέρνουν είναι να στρέφουν τους πολίτες εναντίον τους και αυτό είναι αρνητικό σίγουρα για την κοινωνία, αλλά και για την ίδια την αστυνομία.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...