998
Ο Τραμπ με τη Βίβλο στο χέρι ποζάρει στον ναό του Αγίου Ιωάννη απέναντι από τον Λευκό Οίκο. Για να μεταβεί εκεί, έγινε τεράστια αστυνομική επιχείρηση | REUTERS/Tom Brenner

O Τραμπ, με την Αγία Γραφή στο χέρι, υπόσχεται «νόμο και τάξη»

Protagon Team Protagon Team 2 Ιουνίου 2020, 07:50
Ο Τραμπ με τη Βίβλο στο χέρι ποζάρει στον ναό του Αγίου Ιωάννη απέναντι από τον Λευκό Οίκο. Για να μεταβεί εκεί, έγινε τεράστια αστυνομική επιχείρηση
|REUTERS/Tom Brenner

O Τραμπ, με την Αγία Γραφή στο χέρι, υπόσχεται «νόμο και τάξη»

Protagon Team Protagon Team 2 Ιουνίου 2020, 07:50

Φαίνεται ότι εν μέσω πρωτοφανών για τον 21ο αιώνα ταραχών στις ΗΠΑ —και, σημαντικό, πέντε μήνες πριν από τις εκλογές— ο Ντόναλντ Τραμπ βρήκε τον χρήσιμο εχθρό που αναζητούσε για να περιγράψει τον εαυτό του ως τον πρόεδρο του «νόμου και της τάξης» (και να ξεχαστεί το γεγονός ότι η χώρα του μετρά περισσότερους από 105.000 νεκρούς από τον κορονοϊό).

Το βράδυ της Δευτέρας, μία εβδομάδα μετά τον φόνο του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ από λευκούς αστυφύλακες στη Μινεάπολη —ένα φονικό που προκάλεσε κύμα διαμαρτυριών, επεισοδίων αλλά και λεηλασιών απ’ άκρη σ’ άκρη στις ΗΠΑ— ο Τραμπ έκανε λόγο για ενέργειες «εσωτερικής τρομοκρατίας». Και όλοι ξέρουμε πώς ακούγεται η λέξη «τρομοκρατία» στα αυτιά των Αμερικανών μετά το 2001.

Ο Τραμπ κάλεσε τους κυβερνήτες των πολιτειών να λάβουν αυτές που χαρακτήρισε απαραίτητες αποφάσεις για να ανακτήσουν την «κυριαρχία» του κράτους «στους δρόμους» των πόλεων της χώρας, ενώ χαρακτήρισε «ντροπή» τις ταραχές στην πρωτεύουσα Ουάσινγκτον.

Ο Τραμπ διεμήνυσε ότι θα αναπτυχθούν «χιλιάδες βαριά οπλισμένοι στρατιώτες» και αστυνομικοί στην Ουάσινγκτον, για να σταματήσουν τις λεηλασίες και τις καταστροφές περιουσιών.

Η ρητορική του Τραμπ ήταν αυτή που θα περίμενε κανείς. Δεν κρύφτηκε πίσω από τις λέξεις. Απείλησε να στείλει τον στρατό στις πόλεις και στις πολιτείες όπου οι δήμαρχοι και οι κυβερνήτες θα αρνηθούν να υπακούσουν την εντολή του προς τους δημάρχους και τους κυβερνήτες να αναπτύξουν «συντριπτικές» δυνάμεις των υπηρεσιών επιβολής της τάξης για να ανακτηθεί η κρατική «κυριαρχία στους δρόμους».

«Αν οποιαδήποτε πόλη ή πολιτεία αρνηθεί να προχωρήσει στις ενέργειες αυτές, τότε θα αναπτύξω τις ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ και θα επιλύσω τάχιστα το πρόβλημα γι’ αυτές», είπε ο πρόεδρος περιγράφοντας στον μέσο Αμερικανό τους τοπικούς άρχοντες ως ανίκανους και τον ίδιο ως σωτήρα απέναντι στους «τρομοκράτες».

Συμπτωματικά ή μη, την ώρα που μιλούσε ο Τραμπ, έγινε εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων για να διαλυθούν διαδηλωτές που είχαν συγκεντρωθεί και πάλι έξω από τον Λευκό Οίκο, όπου πήγαν να απαιτήσουν δικαιοσύνη για τον θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ, διαπίστωσαν ανταποκριτές του Γαλλικού Πρακτορείου και του πρακτορείου ειδήσεων Reuters.

Αστυνομικοί, αρκετοί έφιπποι, έκαναν κατόπιν έφοδο για να απωθήσουν τους κυρίως ειρηνικούς διαδηλωτές. Μετά το τέλος του διαγγέλματός του, ο Τραμπ περπάτησε ως την εμβληματική αγγλικανική εκκλησία του Αγίου Ιωάννη, στο Πάρκο Λαφαγιέτ, ένα τετράγωνο από τον Λευκό Οίκο — το κτίριο υπέστη φθορές στα επεισόδια της προηγουμένης — με ελικόπτερα να πετούν από πάνω και δεκάδες στελέχη της προεδρικής ασφάλειας να τον πλαισιώνουν.

Στον ναό αυτόν, που αποκαλείται «η εκκλησία των προέδρων», έχουν πάει όλοι οι εν ενεργεία αρχηγοί του κράτους των ΗΠΑ από το 1816, όταν ανεγέρθηκε.

«Eχουμε μια σπουδαία χώρα», είπε ο Τραμπ φωτογραφιζόμενος μπροστά στην εκκλησία, κρατώντας ένα αντίτυπο της Αγίας Γραφής, προτού επιστρέψει στον Λευκό Οίκο.

Το πάρκο έχει καθαρίσει από διαδηλωτές, ο χώρος έχει περιφρουρηθεί και ο Τραμπ στήνεται για να φωτογραφηθεί μπροστά στην εκκλησία (Reuters)

Αυτή η κραυγαλέα σκηνοθεσία, προκάλεσε και την αντίδραση του Τζο Μπάιντεν, υποψηφίου των Δημοκρατικών για την προεδρία.

Ο πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ (2009-2017) κατηγόρησε  τον Τραμπ ότι χρησιμοποιεί τον στρατό των ΗΠΑ «εναντίον του αμερικανικού λαού» και κατήγγειλε το γεγονός ότι έγινε χρήση δακρυγόνων εναντίον «ειρηνικών διαδηλωτών» για να φωτογραφηθεί μπροστά σε μια εκκλησία και να προσελκύσει την προσοχή των μέσων ενημέρωσης στον ίδιο.

«Χρησιμοποιεί τον αμερικανικό στρατό εναντίον του αμερικανικού λαού. Εκτόξευσε δακρυγόνα εναντίον ειρηνικών διαδηλωτών κι έριξε πλαστικές σφαίρες. Για μια φωτογραφία», ανέφερε ο Μπάιντεν σε ανάρτησή του στον λογαριασμό του στο Twitter.

«Αυτά είναι λόγια δικτάτορα»

Το διάγγελμα Τραμπ, με το οποίο προειδοποίησε ότι θα κατεβάσει βαριά οπλισμένους άνδρες στους δρόμους, προκάλεσε την αντίδραση όχι μόνο των Δημοκρατικών αλλά κάθε δημοκρατικού πολίτη.

«Αυτά δεν είναι λόγια προέδρου. Αυτά είναι λόγια δικτάτορα», είπε η γερουσιαστής των Δημοκρατικών Κάμαλα Χάρις αντιδρώντας στην παρέμβαση του Τραμπ, ενώ στηλίτευσε επίσης το ότι η αστυνομία έκανε εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων προτού εξαπολύσει έφοδο για να απωθήσει διαδηλωτές προκειμένου ο Τραμπ να πάει να φωτογραφηθεί σε μια εκκλησία αμέσως μετά το διάγγελμά του.

«Πόσο χαμηλά μπορεί να πέσει αυτός ο πρόεδρος;» διερωτήθηκε ο Τσακ Σούμερ, ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Δημοκρατικών στη Γερουσία, υποστηρίζοντας πως ο Τραμπ προσωπικά ευθύνεται για το ότι χρησιμοποιήθηκαν δακρυγόνα πριν πάει να φωτογραφηθεί «παριστάνοντας τον νταή». «Τα λόγια του δεν έχουν κανένα περιεχόμενο. Οι πράξεις του αποκαλύπτουν την αληθινή του φύση», πρόσθεσε ο Σούμερ.

Ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης Αντριου Κουόμο, που συγκρούστηκε επανειλημμένα με τον Τραμπ για τον τρόπο αντιμετώπισης της πανδημίας του κορονοϊού από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση, χαρακτήρισε «ντροπή» τη συμπεριφορά του προέδρου. Χρησιμοποίησε «τον στρατό για να διώξει ειρηνικούς διαδηλωτές ώστε να πάει να τον φωτογραφίσουν μπροστά σε μια εκκλησία. Όλα είναι ριάλιτι σόου για αυτόν τον πρόεδρο. Ντροπή!», εξεμάνη.

«Ο πρόεδρος μόλις κήρυξε πόλεμο σε εκατομμύρια Αμερικανούς και στην 1η τροπολογία (του Συντάγματος). Είναι η μεγαλύτερη απειλή για τον αμερικανικό τρόπο ζωής στην ιστορία μας», υπερθεμάτισε ο βουλευτής των Δημοκρατικών Τζον Γιάρμουθ, που εκλέγεται στην πολιτεία Κεντάκι.

«Η φασιστική ομιλία που μόλις έκανε ο Τραμπ έφθασε στα πρόθυρα της κήρυξης πολέμου εναντίον των Αμερικανών», έκρινε μέσω Twitter ο Ρον Ουάιντεν, άλλο στέλεχος των Δημοκρατικών, μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων που εκλέγεται στο Όρεγκον.

«Ο πρόεδρος δεν είναι δικτάτορας και δεν έχει δικαίωμα να αναπτύσσει μονομερώς τον αμερικανικό στρατό σε αμερικανικές πολιτείες», τόνισε από την πλευρά της η πολιτειακή υπουργός Δικαιοσύνης της Νέας Υόρκης, η Δημοκρατική πολιτικός Λετίσια Τζέιμς.

«Θα περιφρουρήσουμε το δικαίωμα στις ειρηνικές διαδηλώσεις και δεν θα διστάσουμε να πάμε στα δικαστήρια για να υπερασπιστούμε τα συνταγματικά μας δικαιώματα, τώρα και στο μέλλον».

Αρκετοί Ρεπουμπλικάνοι απέφυγαν να σχολιάσουν την ομιλία του Τραμπ άμεσα. Κάποιοι πάντως, όπως ο γερουσιαστής Μάρκο Ρούμπιο, συντάχθηκαν με την προσέγγιση του μεγιστάνα.

«Η σημαντικότερη αποστολή της κυβέρνησής μας είναι να προστατεύει όλους τους Αμερικανούς, εξασφαλίζοντας την τήρηση του νόμου, της τάξης και της ισονομίας», ανέφερε ο Ρούμπιο σε ανάρτησή του στο Twitter. «Αυτό σημαίνει ότι θα προσαχθούν στη δικαιοσύνη αυτοί που είναι υπεύθυνοι για τον φόνο του (Τζορτζ) Φλόιντ. Αυτό σημαίνει ότι θα δοθεί τέλος στην αναρχία, στη βία και στις ταραχές με όλα τα νόμιμα μέσα που απαιτούνται».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...