656
Η Urban Rigger λανσάρισε μια πρακτική και αντισυμβατική αρχιτεκτονική πρόταση: πλωτά σπίτια στο κέντρο της πόλης | urbanrigger.com

Το πείραμα της Κοπεγχάγης για τη φοιτητική στέγη

Protagon Team Protagon Team 18 Δεκεμβρίου 2023, 18:10
Η Urban Rigger λανσάρισε μια πρακτική και αντισυμβατική αρχιτεκτονική πρόταση: πλωτά σπίτια στο κέντρο της πόλης
|urbanrigger.com

Το πείραμα της Κοπεγχάγης για τη φοιτητική στέγη

Protagon Team Protagon Team 18 Δεκεμβρίου 2023, 18:10

Φωτιά και λάβρα τα ενοίκια για τη σπουδάζουσα νεολαία δεν είναι, φυσικά, μόνο στην Ελλάδα. Είναι επίσης στη Βρετανία, όπου τον περασμένο Σεπτέμβριο το κόστος μηνιαίας ενοικίασης ενός μονόκλινου στο Λονδίνο ξεπέρασε για πρώτη φορά τις 1.000 στερλίνες (1.166 ευρώ), αλλά και στην Ιταλία, όπου για την ενοικίαση ενός δωματίου σε κοινόχρηστο διαμέρισμα στην περιφέρεια του Μιλάνου απαιτούνται μηνιαίως κατά μέσο όρο περί τα 640 ευρώ.

Μάλιστα, στην πρωτεύουσα της εύρωστης Λομβαρδίας, φοιτητές και φοιτήτριες έφτασαν στο σημείο να κατασκηνώσουν έξω από το Πολυτεχνείο της πόλης, απαιτώντας από τις αρμόδιες αρχές να λάβουν μέτρα για την ανακούφισή τους.

Η αξιοσημείωτη αύξηση των τιμών ενοικίασης φοιτητικών κατοικιών ανά την Ευρώπη οφείλεται κατά κύριο λόγο στην περιορισμένη προσφορά, η οποία εδώ και χρόνια επηρεάζεται αρνητικά από το φαινόμενο των βραχυχρόνιων μισθώσεων (Αirbnb κλπ) και αναμένεται να μειωθεί περαιτέρω λόγω της αύξησης του τουρισμού.

Σε αυτό το πλαίσιο, ολοένα περισσότεροι επιλέγουν να συγκατοικούν, ώστε να επιμερίζονται τουλάχιστον τα έξοδα, ενώ εναλλακτική επιλογή αποτελούν εδώ και μερικά χρόνια οι ιδιωτικές φοιτητικές εστίες τύπου «all inclusive».

Ωστόσο, υπάρχουν και άλλες λύσεις, πρωτότυπες και δημιουργικές, με την Corriere della Sera να εστιάζει την προσοχή της στην Κοπεγχάγη, την πρωτεύουσα της Δανίας και μια από τις ακριβότερες πόλεις στον κόσμο. Η έλλειψη φοιτητικών κατοικιών σε καλές τοποθεσίες και σε τιμές προσιτές άρχισε να αποτελεί πρόβλημα στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας, όταν στη Δανία άρχισε να καταγράφεται μια σημαντική αύξηση του αριθμού των σπουδαστών τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Τη λύση έδωσε η Urban Rigger, μια εγχώρια νεοφυής επιχείρηση που ιδρύθηκε το 2013, ακριβώς ως απάντηση στην έλλειψη προσιτών κατοικιών για φοιτητές, και όχι μόνο. Αφού δυσκολεύτηκε αφάνταστα να βρει στέγη για τον γιο του, που επρόκειτο να σπουδάσει στην Κοπεγχάγη, ο Κιμ Λάουντρουπ, ιδρυτής της Urban Rigger, είχε τη φαεινή ιδέα να δημιουργήσει πλωτά συγκροτήματα κατοικιών χρησιμοποιώντας εμπορευματοκιβώτια.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι το κεντρικό λιμάνι της Κοπεγχάγης παρέμενε τότε ακόμη ανεκμετάλλευτο και υπανάπτυκτο, η Urban Rigger λανσάρισε έναν νέο τύπο κτιρίων, ιδανικό για παραθαλάσσιες πόλεις, προσφέροντας μια πρακτική και αντισυμβατική αρχιτεκτονική λύση που θα επέτρεπε σε φοιτητές να ζουν σε πλωτά και προσιτά σπίτια στο κέντρο της πόλης.

Σήμερα, στο παραθαλάσσιο μέτωπο της Κοπεγχάγης υπάρχουν έξι μονάδες Urban Rigger. Κάθε μονάδα αποτελείται από εννέα εμπορευματοκιβώτια τοποθετημένα με τέτοιο τρόπο ώστε να δημιουργείται μια εσωτερική αυλή στην οποία βλέπουν 12 στούντιο εμβαδού από 23 έως 30 τ.μ.

Τα διαμερίσματα, 72 συνολικά, είναι απλά και απέριττα μεν, αλλά προσεγμένα. Η κεντρική αυλή είναι εξοπλισμένη με μπάρες στάθμευσης ποδηλάτων, αποβάθρα για καγιάκ, εξέδρα κολύμβησης και χώρο για μπάρμπεκιου, ενώ στη βάση του συγκροτήματος, η οποία βρίσκεται κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, υπάρχουν αποθηκευτικοί χώροι, μια κοινόχρηστη κουζίνα, ένα ευρύχωρο σαλόνι και πλυντήρια.

Ενα φωτοβολταϊκό σύστημα εγκατεστημένο σε μία από τις τρεις ταράτσες της κάθε μονάδας καλύπτει το σύνολο των ενεργειακών αναγκών των ενοίκων κάθε συγκροτήματος. Στο Urban Rigger της Κοπεγχάγης σήμερα διαμένουν περίπου 100 άνθρωποι, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι φοιτητές.

Διαμερίσματα σε προσιτές (μειωμένες κατά 15% σε σχέση με τον μέσο όρο) τιμές για φοιτητές στην Κοπεγχάγη προσφέρει επίσης η CPH Village, η οποία ιδρύει πράσινα χωριά, χρησιμοποιώντας επίσης εμπορευματοκιβώτια και σύμφωνα με τις αρχές του αποκαλούμενου Design for Disassembly (Σχεδιασμός για Αποσυναρμολόγηση), που επιτρέπει την αποσυναρμολόγηση, τη μεταφορά και την επανασυναρμολόγηση οικιστικών (ή άλλων) μονάδων.

Η κατασκευή του πρώτου πράσινου χωριού της CPH Village, επίσης στο παραθαλάσσιο μέτωπο της Κοπεγχάγης, ολοκληρώθηκε το 2018 και σήμερα στεγάζονται σε αυτό 164 φοιτητές. Στη συνέχεια ιδρύθηκαν ακόμη τρία χωριά, προσφέροντας στέγη σε επιπλέον 624 άτομα.

«Η περίοδος των σπουδών είναι ένα καθοριστικό κεφάλαιο στη ζωή των νέων παιδιών» τόνισε, μιλώντας στην Corriere η δήμαρχος της Κοπεγχάγης, Σόφι Χίστορπ Αντερσεν. «Αναζητούμε δημιουργικές λύσεις για να ανταποκριθούμε στην κρίση της αγοράς. Συνολικά στοχεύουμε στη δημιουργία 12.000 νέων κατοικιών για νέους έως το 2031».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...