627
Σι Τζινπίνγκ και Βλαντίμιρ Πούτιν: οι ρωσικοί τηλεοπτικοί σταθμοί αποθεώνουν τον κινέζο πρόεδρο | Maxim Shipenkov/Pool via Reuters

Τι δείχνουν οι τηλεοράσεις τού Πούτιν στους Ρώσους

Protagon Team Protagon Team 29 Μαΐου 2023, 15:58
Σι Τζινπίνγκ και Βλαντίμιρ Πούτιν: οι ρωσικοί τηλεοπτικοί σταθμοί αποθεώνουν τον κινέζο πρόεδρο
|Maxim Shipenkov/Pool via Reuters

Τι δείχνουν οι τηλεοράσεις τού Πούτιν στους Ρώσους

Protagon Team Protagon Team 29 Μαΐου 2023, 15:58

«Πόσο ελεύθερα πυροβολεί η ρωσική κρατική τηλεόραση κατά τη διάρκεια του πολέμου;» αναρωτήθηκε το γερμανικό μέσο Süddeutsche Zeitung Magazin, και αμέσως έσπευσε να αναθέσει στον εβραιορωσικής καταγωγής αμερικανό συγγραφέα Γκάρι Στάινγκαρτ μια ειδική αποστολή: να παρακολουθήσει επί πενθήμερο τρία μεγάλα ρωσικά κανάλια, να βγάλει συμπέρασμα και να διαφωτίσει τους Γερμανούς. Ο τίτλος του δημοσιεύματος που προέκυψε ήταν, πάντως, ένα γαργαλιστικό μείγμα: «Βία, Πούτιν, σβάστικες και σεξουαλικά βοηθήματα».

Το γερμανικό έντυπο μάντρωσε τον 50χρονο Αμερικανό σε ένα ξενοδοχείο. Εκεί έζησε πέντε ημέρες βλέποντας τα κρατικά τηλεοπτικά δίκτυα της Ρωσίας Kanal 1 και Rossija-1, αλλά και τον σταθμό ΝΤW, ιδιοκτησίας Gazprom. Ακριβώς το ίδιο είχε πράξει ο Στάινγκαρτ και το 2014, επί προσαρτήσεως της Κριμαίας, με τη διαφορά ότι ο τότε εργοδότης του ήταν οι New York Times. H Corriere della Sera βρήκε την επανάληψη της ιστορίας ενδιαφέρουσα και την αναμετέδωσε εν περιλήψει, σημειώνοντας ότι περισσότεροι από 100 εκατ. Ρώσοι βλέπουν καθημερινώς τέσσερις ώρες τηλεόραση.

Το τελικό συμπέρασμα του Αμερικανού ήταν ότι στα προγράμματα της ρωσικής TV κυριαρχούν ο εθνικισμός, ο αντισημιτισμός και γενικώς τα αντιδυτικά μοτίβα. Στόχος τους, είπε, είναι η συστηματική χειραγώγηση διά της παραποιήσεως των γεγονότων. «Το πρώτο πράγμα που παρατηρείς όταν παρακολουθείς τη ρωσική κρατική τηλεόραση είναι η γοητεία της σβάστικας που σαν τοτέμ εμφανίζεται τακτικά στην οθόνη. Πότε σε φιλμ εποχής και πότε σε υποτιθέμενα βίντεο της ουκρανικής Ακροδεξιάς».

Αναφορικά με τις σβάστικες που είδε, ο Στάινγκαρτ εξέφρασε την εξής απόφανση: «Πιστεύω ότι το φασιστικό σύμβολο δεν χρησιμοποιείται μόνο για να υποτιμήσει. Συγχρόνως συνιστά ασυνείδητη έκκληση προς την αυταρχική εξουσία και προς τον φασισμό του ίδιου του κράτους» – του ρωσικού, εξυπακούεται.

Για τις πολιτικές εκπομπές του καναλιού Rossija-1 είπε ότι μοιάζουν με τα προγράμματα της αμερικανικής δεξιάς τηλεόρασης, τύπου Fox News και Newsmax. Η ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ περιγράφεται ως επιβληθείσα από τις Δυτικές δυνάμεις. Υπάρχει προπαγάνδα κατά των ΛΟΑΤΚΙ και προβάλλονται οι εμπρηστικές δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

Ο Πούτιν εμφανίζεται να κυκλοφορεί με άνεση στις χρυσοποίκιλτες αίθουσες του Κρεμλίνου, ενώ ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν να πεδικλώνεται και να πέφτει στις σκάλες του Air Force One. Οι ειδήσεις δείχνουν τις φιλορωσικές διαδηλώσεις στη Γερμανία και κατηγορούν τον καγκελάριο Σολτς ότι είναι υποχείριο των ΗΠΑ. Λένε ότι η Γερμανία δεν μπορεί να αντεπεξέλθει στην αύξηση των τιμών της ενέργειας και κατακεραυνώνουν τους Πρασίνους: «Η Γερμανία θα γίνει σύντομα Κένυα».

Το Kanal 1 μεταδίδει κυρίως νοσταλγικά ντοκιμαντέρ για την ΕΣΣΔ, ταινίες της σοβιετικής εποχής με κοσμοναύτες, στρατιωτικά άσματα και ιστορικές εκπομπές. Λέει ότι η Ουκρανία έχει σλαβική ιστορία, δηλαδή ρωσική, και ο λαός της ρωσικό εθνικό χαρακτήρα. Οι σχολιαστές χαρακτηρίζουν τη Χίλαρι Κλίντον τέρας, λαμβάνοντας αφορμή από την αντίδρασή της στη δολοφονία του Καντάφι.

Τον Τζορτζ Σόρος τον αποκαλούν αράχνη και υπογραμμίζουν ότι «αφού κατέδωσε στην Γκεστάπο τους ομοθρήσκους του, κατόπιν τους πήρε τις περιουσίες». Ο Στάινγκαρτ σχολίασε με νόημα ότι «η Χίλαρι και ο Σόρος είναι οι πιο μισητοί προοδευτικοί και για τους τραμπιστές».

Σε ό,τι αφορά τη γεωπολιτική, ο ένοικος του ξενοδοχείου είπε ότι η ρωσική TV δεν φείδεται εκπομπών: «Οι Ρώσοι βλέπουν περισσότερο Μπλίνκεν και Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν από όσο οι Αμερικανοί ή οι Ευρωπαίοι. Υπάρχει οργή για τη Δύση και σχόλια μισογυνισμού. Αντιθέτως, ο καλύτερος φίλος της Ρωσίας είναι ο κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ. Τον παρουσιάζουν σαν καλά καταρτισμένο παγκόσμιο ηγέτη».

Αλλα πράγματα που είδε ο Αμερικανός στα ρωσικά κανάλια: εκπομπές περί ενδοοικογενειακής βίας, διαφημίσεις για σεξουαλικά βοηθήματα και φάρμακα κατά της στυτικής δυσλειτουργίας, «πολεμοχαρείς δηλώσεις» ορθοδόξων χριστιανών, επιθετικά σχόλια κατά της ομοφυλοφιλίας, και άλλα παρεμφερή.

Ας κλείσει το ανάγνωσμα ο ίδιος ο Στάινγκαρτ: «Μελέτες δείχνουν ότι μία στις πέντε Ρωσίδες έχει βιώσει ή βιώνει ενδοοικογενειακή βία. Το 2017 η Δούμα ψήφισε νόμο που αποποινικοποιεί την ενδοοικογενειακή βία, εφόσον δεν οδηγεί σε νοσηλεία του θύματος. Αυτή η κουλτούρα βίας εφαρμόζεται και στο εξωτερικό, στον επιθετικό πόλεμο κατά της Ουκρανίας».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...